Velykinės puošmenos išlaisvina fantaziją

Išmarginti margučiai – itin svarbus, tačiau ne vienintelis Velykų atributas. Atgimimo šventei namų puošmenoms dažnai naudojami augalai. Kokios Velykų grožybės labiausiai mėgstamos? Ir kokių dekoracijų galima pasigaminti pačiam?

K.Rimienė siūlė per Velykas namus papuošti ne vien į vazą pamerktomis sprogstančiomis medžių šakelėmis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K.Rimienė siūlė per Velykas namus papuošti ne vien į vazą pamerktomis sprogstančiomis medžių šakelėmis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Floristė E.Grėbliauskė mano, kad artėjant šventėms papuošti namus galima ir smarkiai neišlaidaujant.
Floristė E.Grėbliauskė mano, kad artėjant šventėms papuošti namus galima ir smarkiai neišlaidaujant.
Nuotaikingų šventinių dekoracijų nesunkiai galima susikurti ir patiems. Tam puikiai tiks šiaudai, šienas, žolynai.
Nuotaikingų šventinių dekoracijų nesunkiai galima susikurti ir patiems. Tam puikiai tiks šiaudai, šienas, žolynai.
Prieš pat Velykas galima patiems pasigaminti margučių iš gėlių žiedų.
Prieš pat Velykas galima patiems pasigaminti margučių iš gėlių žiedų.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 20, 2019, 11:58 AM, atnaujinta Mar 9, 2021, 1:49 PM

Žinoma Kauno floristė papasakojo, kaip iš gėlių žiedų galima pasigaminti įspūdingą margutį. Namams dekoruoti tinka ir šiaudai, žolynai bei šienas – iš jų galima pasigaminti net gyvūnų figūrų. O floristikos mokytoja atskleidė vainikų gamybos ypatumus.

Kaunietė floristė ir dekoratorė Kristina Rimienė siūlė per Velykas namus papuošti ne vien į vazą pamerktomis sprogstančiomis medžių šakelėmis.

„Iš gėlių, augalų lapų, šakų, įvairių skulptūrėlių, margučių galima sukurti spalvingų ir mielų šventinių kompozicijų. Joms pagyvinti puikiai tinka įvairių paukščių, ypač nedidelių dekoratyvinių vištų ar putpelių, kiaušiniai, plunksnos, samanos, juostelės, kitos dekoracijos“, – kalbėjo K.Rimienė.

Dekoracijos gali nustebinti

Šiemet itin madingi Velykų vainikai, kuriuos galima pasigaminti iš medžių šakelių, augalų stiebų ir papuošti pasitelkiant fantaziją.

Tokie vainikai gali papuošti namų duris, stalą, įvairias kitas erdves. Juos galima panaudoti kaip dekoracijas margučiams, servetėlėms sudėti ar žvakides.

Prieš pat Velykas floristė siūlė pasigaminti margučių iš gėlių žiedų.

„Tokioms dekoracijoms pagaminti prireiks sudrėkintos ovalo formos floristinės kempinės – į ją susmaigstykite gėlių žiedus.

Kad margutis būtų gyvybingas ir įdomus, naudokite kuo spalvingesnes gėles – chrizantemas, narcizus, hiacintus, gvazdikėlius, sprogstančius medžių lapelius“, – mokė K.Rimienė.

Puošmenos iš šiaudų ar šieno

Floristai ir dekoratoriai siūlo namų ir lauko erdvę Velykoms papuošti ne tik įvairiomis dekoracijomis, kurių gausu turgavietėse, prekybos centruose.

Nuotaikingų šventinių dekoracijų nesunkiai galima susikurti ir patiems. Tam puikiai tiks šiaudai, šienas, žolynai.

Naudojant tinklelį, valą ar stiprų siūlą iš šieno, šiaudų ar augalų lapų galima suformuoti zuikio, katino, viščiuko, ančiuko ar visos šių gyvūnų šeimynos figūras. Gyvūnų akys, nosis, burna ar snapas gaminami iš sagų, audinio, plastiko, plunksnų, net augalų.

Papuošti šias dekoracijas patariama ryškiomis juostelėmis, gyvomis ar dirbtinėmis gėlėmis, margučiais, kitais aksesuarais.

Pačių rankomis sukurtos dekoracijos puikiai dera prie pavasarinių gėlių puokščių, vazonuose ar klombose pasodintų spalvingų augalų.

Dovanų – nedidelė kompozicija

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro profesijos mokytoja floristė Evelina Grėbliauskė papasakojo, kokios velykinės dekoracijos populiariausios šiais metais.

„Želmenys simbolizuoja pavasarį, budimą. Ta spalva tokia, kaip sakome, skaniai žalia. Kaip juos panaudoti dekoravimui – fantazijos reikalas. Galima sudėti ant žalumynų gėlytes, svogūninius augalus“, – vardijo floristė.

Antrąją Velykų dieną daugelis išsiruošia į svečius – eina lankyti draugų, giminių. Įprasta nusinešti ir lauktuvių.

„Velykoms ruošiamos ir dovanos. Aišku, nešamės savo dažytų margučių, bet dauguma žmonių būna išsiilgę spalvų, gyvybės, todėl augalai ir želmenys labai pagyvina namus. Dovanų nešamos simboliškos nedidelės kompozicijos iš augalų ir dekoracijų.

Tiesa, jos nėra ilgaamžės. Namuose kompozicija džiaugsitės maždaug savaitę, daugiausia dvi – būtent per šventes. Paskui svogūninį augalą reikia išrauti, palaikyti iki rudens, tada pasodinti lauke. Jie neskirti auginti kambaryje“, – aiškino E.Grėbliauskė.

Populiarėja velykiniai vainikai

Atrodytų, namų dekoras – brangus malonumas. Specialistė griauna šį mitą. Pavyzdžiui, kiaušinio formos vaza, skirta vienai gėlei pamerkti, nekainuoja nė dešimties eurų.

„Kojelė rankų darbo, vazytė rankų darbo, dar žiedas. Toks kūrinys kainuotų apie 8 eurus. Kiek kainuotų pasigaminti nedidelę dovanai skirtą kompoziciją, priklauso nuo to, kokio brangumo indą jai perkate. Juk galite augalus komponuoti 2 eurus kainavusiame indelyje, o galite ir indelyje už 12 eurų“, – svarstė E.Grėbliauskė.

Populiariausia tendencija šiemet – margučiams laikyti skirti velykiniai vainikai. Tokią grožybę galima pasigaminti ir pačiam. Specialistė paaiškino, kaip tai padaryti.

„Šiais metais pradėjome daryti daug vainikų. Žmonės nori daikto, kuris vienu metu yra ir vainikas, ir indas margučiams sudėti. Jis turi būti dekoruotas. Į indą susodinami augalai ir išdėliojami margučiai.

Pirmiausia išsirinkite patogų indą – dubenį ar gilią lėkštę. Pagal indo skersmenį nupinkite vainiką. Jį galima pinti iš šakų, šakelių, vytelių. Vainiką šiek tiek padekoruokite. Apkaišykite žiedais ar kitomis puošmenomis, taip pat dekoruojama svogūniniais augalais. Tuomet į indą guldykite želmenis, žiedus, o greta – margučius.

Taip galėsite džiaugtis paties pasigamintu vainiku, skirtu margučiams“, – patarė floristė.

Japoniškos grožybės – lyg meno kūriniai

Aleksoto bendruomenės centro moterys artėjant Velykoms šventinių puošmenų siūlo pasigaminti pagal japoniškas tradicijas.

Vadinamojo kimekomio, arba kamšymo, technika pagaminti įvairaus dydžio spalvingi kiaušiniai, kankorėžiai, gilės atrodo lyg maži mieli meno kūriniai.

Juos aleksotiškės sukūrė įvairioms namų erdvėms puošti. Puošmenas galima kabinti ir ant Velykų medžių, dovanoti artimiesiems ar bičiuliams.

Dekoracijoms gaminti naudojami įvairaus dydžio putplasčio kamuoliai. Jie puošiami audiniais, vilna ir šilko juostelėmis.

Nors kimekomio technika nėra labai sudėtinga, dekoracijoms pagaminti reikia laiko ir kruopštumo. Net įgudus vienai dekoracijai sukurti reikia ne mažiau kaip poros valandų.

Kad iš tolo trauktų akį, kimekomio technika kuriamoms puošmenoms naudojami prabangūs audiniai – šilkas, aksomas, nėriniai, mezginiai, trikotažas, blizgučiai.

Neapsieinama ir be ryškiaspalvių juostelių. Audiniai ir juostelės išleidžiamuoju peiliu kamšomos ir smeigtukais smaigstomos į putplasčio kamuolius. Kūrybos procese sunaudojama šimtai mažyčių adatėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.