Vilniečiai vis kelia konfliktines situacijas – ugniagesiams dėl to nejuokinga

Ugniagesiai neslepia, kad tikrindami, ar vilniečiai savo būstuose yra įsirengę dūmų detektorius, neretai pakliūna į konfliktines situacijas.

Prieš savaitę kilęs gaisras nuostolių pridarė Lvovo gatvės gyventojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš savaitę kilęs gaisras nuostolių pridarė Lvovo gatvės gyventojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2019, 11:07 AM

Dūmų detektorius įsirengia vis daugiau sostinės gyventojų.

„Patikrinome 27 butus, 90 procentų jų radome įrengtus dūmų detektorius. Duris dažniausiai atverdavo apie 50 metų turintys gyventojai“, – pasakojo Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyresnysis inspektorius Marius Aitmanavičius, su kolege Roberta Aliuškevičiūte vaikščiojęs Pilaitėje.

Šios valdybos pareigūnai kiekvieną ketvirtadienį lanko gyventojus siekdami paskatinti juos įsigyti ir įsirengti autonominius dūmų detektorius.

„Vykdydami akciją „Gyvenkime saugiai“ mes dažniausiai orientuojamės į vargingiau gyvenančius žmones, kuriuos sunkiai pasiekia informacija.

Jie neretai neturi ne tik interneto, televizoriaus. Yra tokių, kurie gyvena ir be elektros“, – atsiduso šios valdybos viršininko pavaduotojas Evaldas Tamašauskas.

Kai gaisre žūsta žmogus, priešgaisrinės priežiūros inspektoriai nuo nelaimės vietos kilometro spinduliu apeina visus žmones, pakalba su jais apie gaisro priežastis ir paragina savo namus susitvarkyti taip, kad jie būtų saugūs.

Šiemet kiekvienas priešgaisrinės priežiūros pareigūnas yra įsipareigojęs aplankyti 60 būstų.

Praėjusį ketvirtadienį valdybos inspektoriai apsilankė Justiniškėse, Pilaitėje, Viršuliškėse, Savanorių prospekte, Naugarduko gatvėje – patikrino 224 butus.

Inspektoriai vaikšto po du, nes kyla ir konfliktinių situacijų.

Naugarduko gatvės gyventojus lankęs vyriausiasis specialistas Aidas Klimas sakė, kad pusė jų turėjo dūmų detektorius.

„Įsigiję detektorius turi jau daugelis, bet vieni juos ne ten, kur reikia, pasikabinę, pavyzdžiui, virtuvėje. Kiti iš viso nežino, kur kabinti. Buvo ir tokių, kurie apie šiuos prietaisus net nebuvo girdėję.

Bet pažanga didelė: pernai pareigūnai, tikrindami Naugarduko gatvę, detektorius rado tik 10–15 procentų būstų, o dabar juos turi jau pusė gyventojų“, – sakė jis.

Vyriausiasis specialistas Virgilijus Dansevičius Viršuliškėse aplankė du dvylikaaukščius.

„Kiekviename name patikrinome po 20 butų. Duris mums dažniausiai atverdavo garbaus amžiaus žmonės. Dūmų detektorius nedaug kas iš jų įsirengę, jų radome tik penktadalyje butų.

Buvo ir tokių, kurie net neketina jų pirkti“, – prisipažino jis.

Pareigūnai ateina tik patarti. Kiti nenori detektorių, nes mano, kad galbūt teks vedžioti laidus, nežino, kur galima jų nusipirkti.

Socialinius būstus autonominiais dūmų detektoriais aprūpina savivaldybės, bet ne visur juos įrengia. Tai padaryti reikia patiems gyventojams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.