Atostogos namuose, – interjero dizainerė patarė, kaip susikurti tinkamą nuotaiką

Turbūt daugumai pažįstamas jausmas, kai atrodo, kad visi kiti nuolat atostogauja, o socialinė erdvė lūžta nuo nesibaigiančių draugų ir nuomonės formuotojų kelionių nuotraukų. Visgi, „Ikea“ atliktas tyrimas atskleidė, kad keturis ar daugiau kartų per metus atostogomis mėgaujasi vos 6 proc. šalies gyventojų. Iš tiesų, dauguma tautiečių atostogauja arba du kartus per metus (37 proc.), arba vieną (31 proc.), dar 14 proc. neatostogauja išvis.

Lietuviai namų erdvėse dar tik mokosi kurti atpalaiduojančią ir įkvepiančią aplinką.<br>„Ikea“ nuotr.
Lietuviai namų erdvėse dar tik mokosi kurti atpalaiduojančią ir įkvepiančią aplinką.<br>„Ikea“ nuotr.
Interjero dizainerė Eimantė Nemanė.<br>„Ikea“ nuotr.
Interjero dizainerė Eimantė Nemanė.<br>„Ikea“ nuotr.
Lietuviai namų erdvėse dar tik mokosi kurti atpalaiduojančią ir įkvepiančią aplinką.<br>„Ikea“ nuotr.
Lietuviai namų erdvėse dar tik mokosi kurti atpalaiduojančią ir įkvepiančią aplinką.<br>„Ikea“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-05-20 15:30

„Ikea“ tyrimas atskleidė, kad lietuviai supranta atostogų naudą ir pripažįsta, jog, jei galėtų atostogauti kasdien, jie jaustųsi geriau: net 38 proc. dalyvių teigė, jog, galėdami kasdien ilsėtis, labiau džiaugtųsi gyvenimu, o 29 proc. apklaustųjų patvirtino, kad jaustų mažesnę įtampą. Kita vertus, daugiau nei trečdalį tyrimo dalyvių kasdienis poilsis verstų jaustis tinginiais. Visgi, beveik trečdalis respondentų svajoja apie visą vasarą trunkančias atostogas, kiek mažiau rinktųsi atostogauti po kelias savaitės kas porą mėnesių.

„Ilgų ar dažnų atostogų poreikis galimai rodo, kad žmonių neuždega jų kasdienė veikla. Antra, įnėrę į kasdienius darbus, jie negeba atsikvėpti kasdien skirdami laiko sau ir šeimai. Gali būti, kad darbas jiems kelia nusivylimą, todėl dar labiau išryškėja natūraliai jaučiamas nuovargis. Esame įpratę ignoruoti dėsningumą, jog įtempčiau dirbdami, turime kokybiškiau ilsėtis“, – komentuoja psichologas, psichoterapeutas, „Žmogaus studijų centro“ partneris Justinas Burokas.

Nors lietuviai ir mėgsta atostogauti, o kas antras respondentas tikina, jog jam atostogos yra labai svarbios, žmonės pernelyg dažnai negailėdami savęs pasineria į darbus, tikėdamiesi, kad atostogų metu atpirks patirtą įtampą ir nuovargį. Psichologo teigimu, žmonės dažnai darbo stresą linkę pakeisti intensyvių kelionių stresu. Pasak J. Buroko, atostogos yra skirtos išeikvotų energijos šaltinių atstatymui, todėl intensyvus gyvenimo ritmas taip pat reikalauja kasdienių poilsio akimirkų.

Psichologui atitaria ir „Ikea“ interjero dizainerė Eimantė Nemanė, pastebėdama, jog lietuviai vis dar mažai dėmesio skiria kasdieniam atokvėpiui: „Laiko sau ir atitrūkimo nuo darbų, pareigų bei kasdienės rutinos – šių ingredientų lietuviai labiausiai ieško tiek geriausiose atostogose, tiek pasigenda kasdienybėje. Pabėgti nuo rutinos atostogų metu nori 72 proc. apklaustų moterų ir 58 proc. vyrų. Įsivaizduojant geriausias įmanomas atostogas, šie aspektai ne mažiau svarbūs nei šiltas oras, gamta ar gražūs vaizdai“.

Įdomu, kad pastarieji atostogų metu svarbūs pusei respondentų, o penktadalis jų stokoja ir kas dieną. Kalbant apie sudedamąsias gerų atostogų dalis, respondentams taip pat svarbu saulė (46 proc.), skanus maistas (34 proc.) ir atradimai (30 proc.).

„Žmonės ilgisi atsipalaidavimo, nes dažnu atveju stokoja kasdienių būdų, kaip valdyti užvaldančias nerimą keliančias mintis. Aktyvus poilsis – vairavimas, slidinėjimas ir pan. – gali padėti išvalyti galvą, tačiau reikėtų nepamiršti, kad jis taip pat eikvoja energiją. Todėl tam tikra prasme būtina atrasi laiko ir nieko neveikimui, o keliones planuoti taip, kad liktų laiko ir atsipūsti“, – apie daugeliui įprastą aktyvų poilsį kalba psichologas. „Belieka padėkoti tėvams, išmokiusiems, esą ilsėtis yra gėda. Tuomet skyrę laiką sau, jaučiame įtampą – už kampo laukia nepadaryti darbai. Tenka iš naujo mokytis tinkamai poilsiauti“, – sako psichologas. J. Burokas siūlo universalų ir kiekvienam prieinamą streso mažinimo receptą – laikas gryname ore, meditacija ir lengva mankšta.

Atsižvelgdama į tyrimo rezultatus, interjero dizainerė taip pat pastebi, kad lietuvių mėgstamiausios atostogų kryptys – palankios atsipalaidavimo poreikio išpildymui. Nors labiausiai norime atostogauti Vakarų ir Pietų Europoje (44 proc.), šiai krypčiai ne daug nusileidžia polinkis ilsėtis prie Lietuvos vandens telkinių – jūros, ežerų ar upių, kuriuos renkasi trečdalis žmonių. Be to, paklausti, kas respondentams namuose asocijuojasi su poilsiu, kas dešimtas atsakė, jog tai yra balkonas ar kiemas.

„Kas dešimtas teigia, kad galėtų atostogauti ir namie. Tačiau tyrimo duomenys rodo, kad namų erdvėse dar tik mokomės kurti atpalaiduojančią ir įkvepiančią aplinką. Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad tik kas antras balkonas yra tinkamas pasėdėti ir dažniau tampa nereikalingų daiktų saugojimo vieta. Visgi, esant tokiems poreikiams, atostogų jausmą verta siekti susikurti kasdien – tam gali pakakti pasirūpinimo tinkama infrastruktūra ir gerų atostogų ingredientus atliepiančiomis detalėmis. Tokios menkos detalės kaip gamtos ar jūros kvapų namų aromatai, gėlėmis apsodintos sodybos, žaluma papuoštos terasos ir balkonai ar mėgstamam užsiėmimui skirta zona svetainėje gali iš esmės pakeisti poilsio įpročius“, – sako „Ikea“ interjero dizainerė. Pasak jos, interjero įtaką gerai savijautai patvirtina ir moksliniai tyrimai, rodantys, jog žmogaus smegenys geriau ilsisi estetiškoje aplinkoje, gražių daiktų ar objektų apsuptyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.