Augintojai džiaugiasi įspūdingais vandens lelijų žiedais – patarimai kitąmet norintiems tokių pačių

Šiuo metu vandens lelijos juos auginančius pradeda džiuginti nuostabiausiais žiedais. Vandens lelijos sodinimas ir auginimas – ne toks sudėtingas, kaip galėtų atrodyti, taigi, verta pagalvoti ir galbūt pavasarį jų pasisodinti. 

„Fireball“: žavinga spalva, graži forma. O pasodinta reikiamame gylyje tikrai džiugins akį. <br>V.Kairio nuotr.
„Fireball“: žavinga spalva, graži forma. O pasodinta reikiamame gylyje tikrai džiugins akį. <br>V.Kairio nuotr.
Visiškai paprasta, vandens lelijos sodinimui pritaikoma dėžė.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Visiškai paprasta, vandens lelijos sodinimui pritaikoma dėžė.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos sodinukas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos sodinukas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos sodinamos į dėžės vidurį, kai šaknis turi kelias ataugas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos sodinamos į dėžės vidurį, kai šaknis turi kelias ataugas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos apsaugai nuo žuvų naudojamas štai toks tinkliukas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos apsaugai nuo žuvų naudojamas štai toks tinkliukas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos tręšimui naudojamos paprastos ilgo poveikio trąšos.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Vandens lelijos tręšimui naudojamos paprastos ilgo poveikio trąšos.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Gražuolė vandens lelija „Sobieski“.<br>V.Kairio nuotr.
Gražuolė vandens lelija „Sobieski“.<br>V.Kairio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 23, 2019, 8:51 PM, atnaujinta Jun 24, 2019, 4:45 PM

Vandens lelijos sodinimas ir auginimas – ne toks sudėtingas, kaip galėtų atrodyti. Pamačiusi, koks paprastas visas procesas, ir aš užsimaniau vandens lelijų į savo kaimą. Vandens lelijų apsuptyje gyvenantis Vilius Kairys parodė, kaip sodinti vandens leliją, kai ją esate ką tik įsigiję, ir kaip prižiūrėti vėlesniais metais.

Vandens lelijos sodinimas: kodėl sodiname į indą

Kai jau savo rankose turite jums patį gražiausią vandens lelijos sodinuką, kitas žingsnis – pasirūpinti indu, į kurį jį pasodinsite. Dažniausiai vandens lelijos sodinamos į indą, nes patogu sodinti (palyginti su tuo, kad reikėtų atsitūpus vandenyje kapstyti dugną), patogu reaguoti į vandens lygio pasikeitimus: norint išlaikyti vandens leliją tam tikrame gylyje, galima perstumti indą arčiau kranto, kai patvinsta, ir galima pastumti giliau, kai vanduo nusenka.

Patogiau toliau prižiūrėti: patręšti, apžiūrėti peržiemojusius daigus, persodinti, dauginti. Vandens lelijos sodinimas įmanomas ir į medines dėžutes, ypač jeigu norite, kad ilgainiui šios sunyktų ir supūtų, o vandens lelija vandenyje augų laisvai.

Tačiau V.Kairys naudoja paprastą 35 l talpos plastikinę dėžę, kurią galima įsigyti bet kuriame statybinių reikmenų prekybos centre. Reikia pasakyti – nustebau, kokia daugiafunkcė ši dėžė: jau matėme jos pritaikymą vazonams. Gytis Lietvaitis pasakojo, kaip tokią pačią dėžę paverčia į išmanų vazoną su laistymo rezervuaru.

Žinoma, vandens lelijos sodinimui nebūtina tiksliai tokia dėžė – puikiai tiktų ir didelis plastikinis kibiras arba kita didelė talpa.

Kokia žemė reikalinga ir kaip ją paruošti

Kad vanduo neišplautų žemės, ji turi būti klampi, todėl rinkitės ne smėlį, kuris gali greitai išsiplauti, o priemolį – galite naudoti savo daržo žemę. Drėgna: todėl sumaišykite su vandeniu, nes sausas dirvožemis taip pat gali greitai išsiplauti. Vandens lelijai reikia daug žemių. Geriausia jų atsivežti karučiu ir jame žemes sumaišyti su gausiu vandens kiekiu, o tada perkrauti į sodinimo dėžę.

Svarbu: didelė dėžė, pilna žemių, bus tikrai labai sunki, todėl dirbkite tik arti kranto! Nepanešite jos rankomis, galėsite tik nuvilkti pažeme. Tad geriau iškart sodinti prie kranto, kad nereikėtų persitempti – kitaip vandens lelijos sodinimas jums tikrai nepaliks pačių maloniausių įspūdžių

Sukrovus žemes, Vilius į duobę deda trąšų. Jis sako, kad tręšimui tikrai nereikia jokių specialių, brangių, lelijoms skirtų trąšų. Užtenka naudoti paprastas dekoratyviniams augalams skirtas ilgo poveikio trąšas. Pilti jų gan gausiai: vieną ar net geras dvi saujas – vandens lelijų šaknys to visai nebijo, o juk maisto medžiagų turi užtekti visiems metams.

Vandens lelijos sodinimas

Išimkite vandens lelijos sodinuką iš vazonėlio ir įtupdykite jį į dėžę, kad žemės būtų tokiame pačiame aukštyje, kaip ir augo vazonėlyje prieš tai. Jeigu sodinuko šaknis sveika ir gyvybinga, patariama ją sodinti indo pakraštyje, kad ji vėliau driektųsi per visą ilgį iki kito indo krašto.

Kai svečiavausi pas Vilių Telšių rajone, jis kaip tik sodino iš Italijos parvežtą „Fireball“ vandens leliją. Ši lelija pasižymi rožiniais, įdomiais, apvalios formos žiedais. Pagrindinė augalo šaknis jau buvo žuvusi, bet matėsi abiejuose šonuose augantys stiebai. Tokiu atveju sodinama į patį indo vidurį, kad kiekviena atauga eitų į savo šoną.

Dar vienas praktinis patarimas: jeigu tvenkinyje auga didesni karpiai ar karosai, jie gali išknisti žemes inde. Tada, pasodinę vandens leliją, ant indo viršaus pritvirtinkite plastikini tinkliuką – paprastą, statybinį. Jame prakarpykite skylučių, pro kurias lelija galėtų išlįsti ir augti aukštyn. Jeigu nėra rizikos dėl žuvų, tai tinkliukas nebūtinas.

Kokiame gylyje auginti vandens lelijas

Vienas iš dažniausiai kylančių klausimų – kokiame gylyje padėti šį indą su vandens lelija? Vilius sako, kad idealu, kai indas yra iki 70 cm gylyje. Žinoma, yra išimčių (itin mažų ar labai galingų), bet tada pasidomėkite konkrečia veisle. Įprastai gylis iki 70 cm yra optimalus.

Jeigu vandens lelija augs per giliai, tada jos vegetacija gali būti ilgesnė, pražys vėliau, žiedai gali susmulkėti – rezultatas gali būti ne visiškai toks, kokio tikitės. Per mažas gylis gali būti vandens lelijoms pražūtingas, todėl ir rekomenduojama auginti inde, kurį, reikalui esant, perstumtumėte.

Ar reikia tręšti vandens lelijas?

O kaip tręšti kitais metais? Tai visiškai paprasta: jeigu vandens lelija negiliai pasodinta, tuomet prie augančio augalo šaknų įdėti trąšas, lygiai tokias pačias, tik kitokios formos: tarsi tokius bokštelius.

Tolesnis vandens lelijos auginimas

Daug gražių vandens lelijų veislių gerai žiemoja Lietuvos sąlygomis. Vilius apžiūrėjo prieš trejus metus pasodintą vandens leliją „Sobieski“. Jis ištraukė indą iš tvenkinio, kad įvertintų augalo būklę po žiemos. Vandens lelija stiebus išleidžia ir pumpurus sukrauna iš rudens. Kur ledas nepasiekia, ten augalai ir nenušąla.

Ištraukus pavasarį indą, galima ne tik apžiūrėti bei įvertinti, bet ir patręšti tiems metams. Kadangi išberti trąšų jau nepavyks, Vilius naudoja tas pačias ilgo poveikio trąšas, tik sulipintas. Tokį trąšų bokštelį tereikia įterpti prie šaknų, ir tręšimas tiems metams jau baigtas.

Teksto autorė – modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.



 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.