Nuo karščio bangos iki „vėjo ligos“ – tik vienas žingsnis

Gintis nuo karščio vasarą padeda oro kondicionieriai arba pigesnė alternatyva – ventiliatoriai. Netinkamai naudojami abu jie gali paguldyti į lovą, mat sukelia vadinamąsias „vėjo ligas“.

Specialistė pataria, kaip vėsintis tinkamai, kad nereikėtų sirgti.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Specialistė pataria, kaip vėsintis tinkamai, kad nereikėtų sirgti.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Specialistės patarimas, kaip vėsintis tinkamai, kad nereikėtų sirgti.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Specialistės patarimas, kaip vėsintis tinkamai, kad nereikėtų sirgti.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Specialistė pataria, kaip vėsintis, kad nereikėtų sirgti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialistė pataria, kaip vėsintis, kad nereikėtų sirgti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialistė patarė, kaip vėsintis, kad nereikėtų sirgti.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Specialistė patarė, kaip vėsintis, kad nereikėtų sirgti.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 24, 2019, 1:33 PM, atnaujinta Jun 24, 2019, 1:43 PM

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė patvirtina – kondicionieriai patalpose visgi labiau gelbsti nei sargdina. Žmonės, dirbantys patalpose, kuriose nėra kondicionavimo sistemų, o langai orientuoti į pietų pusę, kenčia gerokai labiau nei kolegos, dirbantys kondicionuojamose patalpose. Svarbiausia, anot specialistės, kondicionavimo sistemas naudoti apgalvotai.

Paprasčiausia taisyklė: patalpose, kuriose veikia kondicionierius, temperatūra neturėtų nukristi drastiškai – tiek, jog prireiktų megztinio. Optimali temperatūra patalpose – 24 laipsniai, jei itin karšta, ji gali būti kiek aukštesnė – 24–26 laipsniai. Kai kurie specialistai rekomenduoja 6 laipsnių skirtumą tarp temperatūros lauke ir patalpose. Visgi svarbiausia, anot specialistės, ne skaičiai, o tiesiog komfortiška savijauta ir geros darbo sąlygos.

Iš parduotuvių lentynų jau ne pirmą savaitę akimirksniu dingsta ventiliatoriai. Šie, anot pašnekovės, patalpų neatvėsina, tik sukelia oro judėjimą, taigi, besisukant didelei sparnuotei, atrodo, jog patalpose tapo vėsiau. Naudojant ventiliatorius, taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į savijautą. Jaučiant diskomfortą, ventiliatorių reikėtų nukreipti toliau nuo veido ar kūno.

Itin karštu oro kone aktualiausia problema biuruose susitarti, ar veikiant kondicionieriui patalpose vėsu, ar visgi dar per karšta. Dažnai, priklausomai nuo to, kur įrengtas kondicionierius, skiringose patalpos vietose sėdintys darbuotojai išties jaučiasi skirtingai – sušalę arba perkaitę.

Įsirengus kondicionavimo sistemą, labai svarbu pasirūpinti ne tik jos estetika, bet ir ortakių švara, išvalyti ar pakeisti filtrus, kitaip su tiekiamo oro srautu į patalpas gali patekti mikroorganizmų, dulkių iš kitų patalpų, ypač jei oras cirkuliuoja sistemoje. Būna, kad kondicionuojamose patalpose dirbantys žmonės čiaudo. Taip, anot I.Taraškevičienės, paprastai nutinka ne dėl to, jog žmogus peršalo, o dėl to, jog į patalpą pateko dulkių ar alergenų.

Kaip vėsintis, jei kondicionavimo sistema neįkandama, o ventiliatorius nepadeda? Skersvėjis, atkreipė dėmesį Nacionalinės visuomenės sveikatos centro atstovė, nėra geriausia išeitis, juolab kad būtent skersvėjis dažniausiai ir susargdina. Kur kas geriau veidą, kaklą ar rankas apsipurkšti drungnu vandeniu. Poveikis trumpalaikis, bet jis yra. Svarbu naudoti ne šaltą, bet drungną vandenį, kad šis išgaruodamas atvėsintų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.