Slėptuvės namuose: Lietuvoje – dar egzotika, kitur jos privalomos

JAV požeminės slėptuvės nuo audrų ar uraganinių vėjų – kone privalomi namų atributai. Slėptuvė gali būti įrengta jau eksploatuojamame name ir priglausti iki 10 žmonių. Skaičiuojama, jog nedidelės slėptuvės gali kainuoti 3000 dolerių (2658 EUR), didesnės – ir iki 20 tūkst. dolerių (17722 EUR).

Slėptuvės apsaugai nuo gamtos stichijų ar karo privalomos užsienyje, Lietuvoje į tai žiūrima su šypsena.<br>www.123rf.com nuotr.
Slėptuvės apsaugai nuo gamtos stichijų ar karo privalomos užsienyje, Lietuvoje į tai žiūrima su šypsena.<br>www.123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2019, 3:59 PM

Lietuvoje taip pat yra daugiabučių, kurių rūsyje vis dar galima aptikti sovietmečiu įrengtų slėptuvių. Kadangi Lietuvoje didelių žemės drebėjimų ir uraganinių vėjų nėra, požeminės slėptuvės, anot specialistų, nėra aktualios, tad ir turėdamos tokias, įrengtas sovietmečiu, įmonės ar gyventojai jų atsisako, kad nereikėtų prižiūrėti.

Architektas Artūras Imbrasas pasakojo, kad su slėptuvėmis iki šiol susidurti neteko, bet prireikus tokią tikrai suprojektuotų. Žinoma, tai nebūtų pigus sprendimas. Tiek architektūriniai sprendimai, tiek kaina priklausytų visų pirma nuo to, nuo ko ketinama apsisaugoti – gamtos stichijų, karo ar pan.

A.Imbrasas pasakojo dešimt metų gyvenęs Izraelyje, kur kiekviename bute privalu įrengti kambarį-slėptuvę. Toks įpareigojimas atsirado tuomet, kai karo metu žmonės tiesiog nespėdavo nubėgti iki greta namų arba po jais įrengtų slėptuvių.

Taigi, butuose įrengiamas niekuo neišsiskiriantis maždaug 9 kv. m ploto kambarys, kuris kasdien gali būti naudojamas kad ir kaip miegamasis. Prireikus, to kambario langas ir durys uždaromos aklinai, o kambaryje laikomos dujokaukės, maisto atsargos. Šios slėptuvės skirtos apsaugoti nuo dujų atakų, konvencinių ginklų, raketų, galiausiai, nuo žemės drebėjimų.

Kalbant apie esamas slėptuves, architektas prisiminė pokalbį su vienu užsakovu, kuris Žvėryne, buvusioje slėptuvėje prie cerkvės, planavo įrengti kazino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.