Pagal ką jūs renkatės kėdes? Pasiūlė netikėtą kriterijų

Didžiausias neigiamas produkto poveikis aplinkai yra siejamas su žaliavomis, iš kurių jis pagamintas. Tačiau „Ikea“ tvarumo plėtros vadovė Švedijoje Caroline Reid teigia, kad šiandienos produktus reikėtų vertinti kaip ateities žaliavų bankus. Ji pasakoja 9-ių kėdžių istoriją ir atskleidžia, kaip kiekvieno asmeninis pasirinkimas gali padėti išsaugoti gamtą.

Kėdė iš kolekcijos „Ikea PS 2012“ gali tarnauti ne vienam savininkui.
Kėdė iš kolekcijos „Ikea PS 2012“ gali tarnauti ne vienam savininkui.
Vaikišką kėdutę „Antipol“ lengva surinkti.<br>„Ikea“ nuotr.
Vaikišką kėdutę „Antipol“ lengva surinkti.<br>„Ikea“ nuotr.
Taburetės „Marius“ yra ne tik lengvos, bet ir taupios vietos atžvilgiu.
Taburetės „Marius“ yra ne tik lengvos, bet ir taupios vietos atžvilgiu.
Nesensta klasikinis kėdės „Henriksdal“ dizainas.
Nesensta klasikinis kėdės „Henriksdal“ dizainas.
Kėdė „Ivar“ yra pagaminta iš tvariai išgautos pušies medienos.
Kėdė „Ivar“ yra pagaminta iš tvariai išgautos pušies medienos.
Didingas, bet nepaprastai lengvas krėslas „Mastholmen“ .
Didingas, bet nepaprastai lengvas krėslas „Mastholmen“ .
Sofos „Vimle“ gali būti jungiamos tarpusavyje ir modeliuojamos pagal individualius savininko norus.
Sofos „Vimle“ gali būti jungiamos tarpusavyje ir modeliuojamos pagal individualius savininko norus.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 18, 2019, 4:30 PM, atnaujinta Jul 18, 2019, 8:44 PM

„Visi mūsų pasirinkimai daro poveikį planetai. Ne tik retkarčiais automobilį iškeitę į dviratį, bet ir pasirinkę daržovių dešrainį vietoje įprasto su mėsa prisidėsite prie kovos su klimato kaita – augalinis maistas mažiau teršia aplinką“, – sako C. Reid.

Jos teigimu, švedų kompanija vadovaujasi principu, kad tiek verslas, tiek vartotojai yra atsakingi už rūpestį mūsų planeta ir geresnį jos rytojų.

„Ikea“ siekia savo pirkėjams siūlyti prekes ir paslaugas, kurios leistų gyventi tvariau ir draugiškiau aplinkai. Dar daugiau, norime užtikrinti, kad tvaresnio gyvenimo sprendimai būtų lygiai tiek pat patrauklūs, prieinami, kaip įprastos alternatyvos, nes tik taip vartotojai bus linkę rinktis mažiau taršias prekes“, – sako tvarumo plėtros vadovė.

Iki 2030 metų "Ikea" yra įsipareigojusi produktus gaminti tik iš atsinaujinančių arba perdirbtų žaliavų, o jau nuo 2020 metų pradžios visi vienkartinio naudojimo plastikiniai produktai bus išimti iš asortimento tiek parduotuvėse, tiek restoranuose visame pasaulyje. Taip pat, nuo tų pačių metų, prekių gamybai bus naudojamas tik perdirbtas poliesteris.

„Tuo tarpu vartotojai, ieškodami aplinkai draugiškesnių prekių, turėtų įvertinti, ar jų norimas įsigyti produktas buvo kuriamas atsižvelgiant į tvarumo principus. Kaip tai atpažinti? Rinkdamiesi prekę paklauskite savęs: ar lengva bus ją prižiūrėti, laikyti, išardyti, prireikus papildyti kitomis dalimis ir modeliuoti taip, kad ji tarnautų kuo ilgiau, net ir keičiantis poreikiams?

Jei seną daiktą keičiate nauju, įsitikinkite, kad senasis pateks į rankas tų, kam jis vis dar reikalingas, bus panaudotas atsarginėms dalims ar bent jau nukeliaus į rūšiavimui skirtas vietas“, – pataria atstovė. Kaip pavyzdį ji pateikia trumpas istorijas apie 9-ias kėdes ir atskleidžia, kaip renkantis baldus galima prisidėti prie planetos tausojimo: nuo pirmenybės perdirbtoms žaliavoms iki naudotų baldų pasirinkimo.

Kėdė „Ivar“ yra pagaminta iš tvariai išgautos pušies medienos. Mediena yra priskiriama atsinaujinantiems šaltiniams, kurie neteršia aplinkos. Baldas taip pat buvo sukurtas siekiant užtikrinti kuo ilgesnį naudojimo laiką, todėl jį lengva prižiūrėti, o prireikus pataisyti. Ištepus ar subraižius kėdę lengva atnaujinti naudojant trintuką ar švitrinį popierių, o jai visai pasenus – bus lengva išardyti ir atiduoti perdirbti.

Sofos „Vimle“ gali būti jungiamos tarpusavyje ir modeliuojamos pagal individualius savininko norus: augant šeimai ar šeimos nariams, yra galimybė prijungti ar pakeisti atskiras jos dalis. Pabodus ar nusidėvėjus užvalkalui – jį lengva pakeisti renkantis iš kelių spalvų paletės. Taip ši sofa tampa ilgaamžė – bėgant metams nereikia pirkti vis naujo baldo, užtenka pritaikyti senąjį.

Nesensta ne tik klasikinis kėdės „Henriksdal“ dizainas – jos užvalkalai yra lengvai nuimami ir gali būti skalbiami ar net keičiami į kitos spalvos, šiai kėdei tinkamus užvalkalus. Be to, jie pagaminti iš ekologiškai užaugintos medvilnės. Taip kėdę prižiūrint ir keičiant tik užvalkalus, baldas tarnaus ilgiau, o savininkas tausos gamtos išteklius ir taupys savo finansus.

Kėdė „Odger“ suprojektuota taip, kad ją būtų lengva surinkti ir išardyti. Dalys itin paprastai sujungiamos, tad neprireiks jokių instrumentų, o toks patogus naudoti daiktas kartu su šeimininku lengvai keliaus iš vienos vietos į kitą nors ir visą gyvenimą. Be to, kėdė pagaminta iš medienos, atsinaujinančios žaliavos, ir perdirbto plastiko.

Taburetės „Marius“ yra ne tik lengvos, bet ir taupios vietos atžvilgiu – nenaudojamas jas paprasčiausiai galima sudėti vieną ant kitos. Tokios kėdės nepamainomos per vakarėlius ar šventes, jas lengva skolinti kitiems. Taburetes paprasta išardyti, atitarnavusias galima perdirbti.

Vaikišką kėdutę „Antipol“ lengva surinkti, naudoti, valyti ir išrinkti, todėl vaikui ją išaugus, ji lengvai gali būti perleidžiama naujiems šeimininkams. Na, o kai kėdutės nebebus kam naudoti – ją galėsite atiduoti perdirbti.

Didingas, bet nepaprastai lengvas krėslas „Mastholmen“ pagamintas iš natūralaus rotango – palmių šeimos vijoklio – pluošto. Dėl savo lengvumo gali būti paprastai kilnojamas iš vienos vietos į kitą, o natūralus pluoštas yra iš lengvai atsinaujinančių šaltinių ir neteršia gamtos.

Kurdama baldus sprendimus namams „Ikea“ ypatingą dėmesį skiria patvarumui, ilgaamžiškumui bei nesenstančiam dizainui. Dėl šių savybių, kėdė iš kolekcijos „Ikea PS 2012“ drąsiai galės prisikelti mažų mažiausiai antram gyvenimui ir tarnauti ne vienam savininkui. Gamtos išteklius taupome ne tik atiduodami savo padėvėtus daiktus kitiems, tačiau ir patys rinkdamiesi jau naudotus.

Daugybė daiktų, juos įsigijus, gali būti pritaikomi individualiems poreikiams. Pavyzdžiui, taburetė „Frosta“ ne tik pagaminta iš tvariai išgautos medienos, bet kartu ją lengva perdažyti, taigi panorus pokyčių namuose, užteks pakeisti kėdės spalvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.