Atsikraustėte į naują būstą: 4 žingsniai, kuriuos būtinai atlikti pirmiausia

Išsinuomojus ar, juo labiau, nusipirkus naujus namus, labiausiai norisi atsipūsti ir pamiršti praeitus finansinius bei kraustymosi iššūkius. Tačiau, prieš pradedant šį naują gyvenimo etapą, vertėtų pagalvoti ir apie kelias paskutines detales. Jos naujuose namuose leis įsikurti ne tik patogiau, bet ir taupiau bei saugiau, ypač – jei nesate pirmieji šių namų gyventojai.

Pirmiausia, nusipirkus naujus namus, labiausiai norisi atsipūsti ir pamiršti praeitus finansinius iššūkius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pirmiausia, nusipirkus naujus namus, labiausiai norisi atsipūsti ir pamiršti praeitus finansinius iššūkius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-27 09:44, atnaujinta 2019-12-27 09:49

Pakeiskite spynas

Jei įsikraustote į ne pirmus gyventojus skaičiuojantį būstą, įvertinkite namų saugumui kylančias grėsmes. Tikėtina, kad raktus nuo tos pačios durų spynos anksčiau turėjo ne vienas nepažįstamasis ir nėra jokių garantijų, kad jie nepapuolė pas įtartinus asmenis.

„Spynos keitimas užtikrins, kad raktus į savo naująjį būstą turėsite tik jūs, tačiau tai vagystės rizikos itin ženkliai nesumažins. Apsvarstykite investiciją ir į signalizacijos sistemą. Žiemos, o ypač – švenčių metu ilgapirščiai ne mažiau aktyvūs, nei prasidėjus vasaros išvykų sezonui,“ – pastebi draudimo bendrovės „Ergo“ Lietuvoje Privačių klientų draudimo skyriaus vadovė Aušra Jusė 

Draudimo bendrovės „Ergo“ Lietuvoje duomenimis, per 2019 metus iš gyvenamųjų namų arba jų teritorijos užfiksuoti 56 vagysčių atvejai.

Pasikonsultuokite su specialistais

Skirkite laiko elektros tinklų ar vandentiekio sistemos specialistų konsultacijoms. Jie padės įvertinti, ar būsto sistemoms reikalingi pokyčiai, ar namai tvariai naudoja energiją.

„Verčiau sumokėti už laiku suteiktą konsultaciją, nei skirti didžiules išlaidas netikėtam remontui. Namų priežiūra iš dalies primena dantų priežiūrą – kuo dažniau tikrinsite ir atliksite minimalius tvarkymus, tuo mažiau tikėtina, kad vieną dieną teks skirti keliskart daugiau laiko ir pinigų šalinant sudėtingas problemas.

Žinoma, finansinius nuostolius sušvelnina būsto draudimas, tačiau kai kuriais atvejais potencialias grėsmes turtui galite sumažinti patys“ – teigia A. Jusė.

Įsigykite dūmų detektorių

Nors dūmų detektorių privalo turėti kiekvienas būstas, šio reikalavimo laikosi ne visi. Jei namus nuomojatės, į būsto saugumą investuoti turėtų jo šeimininkas, o jei detektorius jūsų naujuosiuose namuose jau įrengtas, įsitikinkite, kad jis veikia.

„Vieno dūmų detektoriaus pakanka 60 kv. m. plotui, o tam, kad jį įmontuotumėte, nebūtina kviesti specialistus. Gaisro pavojų mažinantys sprendimai turėtų būtų priimami be jokių kompromisų, ypač kai dūmų detektoriaus kaina nesiekia keliasdešimties eurų.

Už gaisrinės saugos reikalavimų nesilaikymą, tarp kurių – ir veikiančio dūmų detektoriaus neturėjimas – Lietuvoje numatyta administracinė atsakomybė nuo 10 iki 70 Eur. Tačiau ši investicija – tai ne būdas išvengti baudos, o itin svarbi priemonė apsaugoti jūsų pačių saugumą,“ – primena draudiko atstovė.

Susipažinkite su kaimynais

Pažinodami šalia jūsų naujųjų namų gyvenančius žmones, kaimynystėje jausitės ir saugiau, ir jaukiau. Ypač – jei čia atsikraustėte su šeima.

„Savo namus ir apylinkes puikiai pažįstantys kaimynai rekomenduos šalia esančias kavines ar vaikų žaidimų aikšteles, patars trumpesnius kelius ar būdus išvengti rytinių kamščių.

Tačiau tuo pačiu padės ištikus nelaimei, praneš apie įtartinus asmenis ar sutiks prižiūrėti jūsų namus, kol būsite išvykę atostogų. Skirkite laiko maloniam pokalbiui – kartu greičiau apsiprasite naujoje vietoje,“ – pataria A. Jusė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.