Parama saulės elektrinei rezervuota. Kokių sekančių žingsnių imtis?

Gyventojus, kurie pretendavo į paramą saulės elektrinėms įrengti, ką tik pasiekė žinia, ar jiems rezervuotas prašytas finansavimas. Gavusieji teigiamus atsakymus jau gali imtis veiksmų. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad šiame etape itin reikšminga nepraleisti reikšmingų detalių, kurias pražiūrėjus galima iš viso netekti finansavimo arba dar blogiau – vėliau sumokėti iš savo kišenės.

Gyventojus, kurie pretendavo į paramą saulės elektrinėms įrengti, ką tik pasiekė žinia, ar jiems rezervuotas prašytas finansavimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gyventojus, kurie pretendavo į paramą saulės elektrinėms įrengti, ką tik pasiekė žinia, ar jiems rezervuotas prašytas finansavimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
saulė, saulės kolektoriai, šviesa, elektra, elektrinė, saulės energija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
saulė, saulės kolektoriai, šviesa, elektra, elektrinė, saulės energija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-12 11:15

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) praneša, kad saulės elektrinėms namų ūkiuose įrengti vietoje planuotų 4,5 mln. šiemet skirs net 13,5 mln. eurų. Šios lėšos rezervuotos beveik 5450 gyventojų.

„Susidomėjimas galimybe patiems gamintis švarią elektros energiją intensyviai auga. Tai labai pozityvi tendencija. Visgi saulės energetikos bumas turės ir kitą medalio pusę – rinkoje visada atsiranda pardavėjų, kurie nepraleidžia progos greitai pasipelnyti, neketindami šioje veikloje ilgai užtrukti.

Todėl gyventojams, renkantis saulės elektrinių gamintojus ir statytojus, labai svarbu neapsigauti. Štai, kad ir dabar turime atvejį, kai po 7 metų eksploatacijos keičiame visus modulius, o tiekėjo, kuris sumontavo elektrinę ir turėtų padėti išspręsti kilusią problemą – nebėra“, – komentuoja lietuviškų saulės modulių gamintojų „Solet Technics“ vadovas Andrius Karazinas.

Jis pataria atkreipti deramą dėmesį į svarbiausius žingsnius, padėsiančius gyventojams saulės elektrinę įsirengti be rūpesčių ir užtikrintai gauti rezervuotą paramą.

Laiko yra, bet delsti nereikia

Pirmiausia, būsimos elektrinės savininkas turi pateikti ESO prašymą dėl prijungimo sąlygų ir sudaryti prijungimo sutartį. Po šio etapo gyventojas turi surasti įmonę, kuri suprojektuos ir įrengs saulės elektrinę.

Saulės elektrinės įrengimas paprastai trunka 1–3 mėn. nuo sutarties pasirašymo dienos, tačiau turint omeny itin didelį rangovų užimtumą šiuo metu, tikėtina, kad gali užtrukti ilgiau, todėl norint greičiau naudotis saulės energija, delsti nederėtų.

„Rinkdamiesi rangovus, įsitikinkite, kad jie pateiktų pasiūlymą su visais darbais, pavyzdžiui, su elektrinės įžeminimu, kuris yra privalomas. Taip pat būsimos elektrinės savininkui vertėtų įsirengti ir viršįtampių ribotuvus“, – pataria A. Karazinas.

Pranešimus apie rezervuotas lėšas gavę gyventojai įsirengti saulės elektrines bei pateikti išlaidų kompensavimo prašymus turi iki 2020 metų spalio 31 dienos. Svarbu nepamiršti, kad APVA kompensaciją išmokės tik po faktiškai patirtų išlaidų, t. y. asmuo pirmiausia turi patirti išlaidas, atsiskaityti su tiekėju, gauti reikalingus dokumentus ir tik tada gali kreiptis dėl paramos išmokėjimo.

Įrengus saulės elektrinę gyventojas tampa gaminančiu vartotoju: saulės elektrinė yra prijungiama prie namų tinklo, jos energija yra tiekiama namų ūkiui, o perteklinė energija perduodama ESO tinklams arba saugoma akumuliatoriuje. „Tiesa, pastarasis variantas yra gana brangus, bet apie jį verta pagalvoti, jei ESO tinklo įrengimo kaštai yra itin dideli“, – pataria „Solet Technics“ vadovas.

Atestuota ir reikiamus dokumentus turinti įmonė

Pasirenkant saulės elektrinės gamintojus (ar jų atstovus) ir montuotojus, pirmiausia būtina sužinoti, kokiomis sąlygomis jie įsipareigoja teikti paslaugą.

Tai turi būti atestuota įmonė, turinti ir galinti pateikti visus reikalingus dokumentus.

„Įsitikinkite, ar tiekėjų siūlomi moduliai yra sertifikuoti, ar kiekvienas modulis turi unikalų lipduką ant modulio nugarėlės su serijiniu numeriu, ar perkami moduliai pažymėti kaip A klasės produktas, – atkreipia dėmesį A. Karazinas. – Esminis dalykas, ko negali patikrinti saulės elektrinės pirkėjas – ar kokybiški perkamų modulių fotoelementai, ar neturi aktyvių arba pasyvių mikroįtrūkimų, kurie matomi tik po specialaus patikrinimo.

Mikroįtrūkimai gali atsirasti dėl neteisingo pakavimo, ilgo transportavimo, netinkamo gamybos proceso, rankinio darbo atvejais – dėl žmogiškų klaidų. Tad jeigu įmonė kartu su moduliais pateikia individualias taip vadinamų „voltamperinių charakteristikų“ ataskaitas bei elektroliuminiscensines fotoelementų nuotraukas ir galima įsitikinti, kad moduliai yra nepriekaištingi ne tik vizualiai, bet ir atitinka deklaruojamus elektrotechninius parametrus, reikia tuo pasinaudoti. Lietuvoje tokių galimybių yra.“

Taip pat rekomenduojama pasidomėti elektrinės gamintojų ir montuotojų istorija, atsiliepimais. Reikšminga užsitikrinti, kad po darbų atlikimo įmonė pateiks deklaraciją, patvirtinančią, jog darbai atlikti kokybiškai, įranga atitinka Elektros įrenginių įrengimo taisyklių reikalavimus.

Ne mažiau svarbu gauti priežiūros sutartį su aiškiais nurodymais, kur reikės kreiptis esant gedimams ar kitiems probleminiams atvejams.

Skaičiuojama, kad investicijos į saulės elektrinę, be paramos, sugrįžta per maždaug 9-10 metų, su parama – per 6-7 metus, tačiau šis laikotarpis visada priklauso nuo pasirinktos saulės elektrinės efektyvumo, kokybės ir, žinoma, elektros energijos vartojimo įpročių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.