Sodininkai kas mėnesį priversti leisti pinigus vėjais – kas kaltas

Atliekos, mokesčių už jų tvarkymą skaičiavimas, netvarkinga konteinerių aplinka ir t. t., ir pan., – neišsemiama ir šilutiškiams kaip reta skaudi tema. Vos pasirodžius bet kokiai naujai informacijai apie tai, pasipila nauji klausimai. O jau komentarų – nors vežimu vežk.

Sodo namelių statyboms lietuviai naudojo tai, kas pasitaikė po ranka<br>M.Šiupšinsko nuotr.
Sodo namelių statyboms lietuviai naudojo tai, kas pasitaikė po ranka<br>M.Šiupšinsko nuotr.
Viskas buvę gerai, kol prie bendrijos vartų stovėjo bendrieji atliekų konteineriai, dabar jų neliko.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Viskas buvę gerai, kol prie bendrijos vartų stovėjo bendrieji atliekų konteineriai, dabar jų neliko.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Atliekos, mokesčių už jų tvarkymą skaičiavimas, netvarkinga konteinerių aplinka – neišsemiama ir šilutiškiams kaip reta skaudi tema.<br>V.Balkūno nuotr.
Atliekos, mokesčių už jų tvarkymą skaičiavimas, netvarkinga konteinerių aplinka – neišsemiama ir šilutiškiams kaip reta skaudi tema.<br>V.Balkūno nuotr.
Grigiškių netvarka. Grigiškės. Konteineriai, šiukšlės, atliekos, atliekų išvežimas, atliekų tvarkymo tarnyba<br>V.Balkūno nuotr.
Grigiškių netvarka. Grigiškės. Konteineriai, šiukšlės, atliekos, atliekų išvežimas, atliekų tvarkymo tarnyba<br>V.Balkūno nuotr.
Šiukšlynas ne tik prie konteinerių, bet ir kieme, ir niekam neįdomu, niekas problemos nesprendžia.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Šiukšlynas ne tik prie konteinerių, bet ir kieme, ir niekam neįdomu, niekas problemos nesprendžia.<br>„Šilutės naujienos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Vilija Budrikienė, silutesnaujienos.lt

May 16, 2020, 9:11 AM

Tad šįkart vėl apie tą patį: apie panaudotą tualetinį popierių, kurį vėjas iš konteinerių aikštelės suneša į naujutėlaičio mūrinuko kiemą, apie sodininkus, kurie nesuvokia, kodėl gyvendami miesto daugiabutyje priversti kone dvi dešimtis eurų sumokėti už sodo šiukšles, nors ten neturi net konteinerio; ir apie garažų savininkus, kurie (beje – vieninteliai) valdžiai taria ačiū, mat jiems vieninteliams atliekų tvarkymo mokestis pastaraisiais metais sumažėjo.

Vėjas nešioja tualetinį popierių

„Padėkite išspręsti problemą. Gyvenam nuosavam name Pelkių gatvėje, netoli konteinerių, tad šiukšlės mėtosi po visą mūsų kiemą. Kai statė konteinerius, prašėm, kad patrauktų bent 20 m nuo mūsų namų. Nesutiko, o dabar šiukšlynas ne tik prie konteinerių, bet ir mūsų kieme, ir niekam neįdomu, niekas problemos nesprendžia.

Kažin, ar ponams patiems patiktų rinkti svetimas šiukšles iš savo kiemo. Yra tekę rinkti ir panaudotą tualetinį popierių, ir panaudotus paketus, ir panašų „gėrį“, – guodžiasi Alina, ir už šiukšlių tvarkymą atsakingiems Savivaldybės specialistams siūlo pabandyti įsivaizduoti, kaip ji turi jaustis...

Šilutiškė tikina „n“ kartų rašiusi seniūnijai, net ir nuotraukas siuntusi, bet nei kokio atsako, nei pagerėjimo nesulaukusi.

Su sodo šiukšlėmis – namo

Kita mūsų skaitytoja – daugiabučio gyventoja, bet turinti sodo sklypą, kuriame per vasarą su šeima kapstosi. Sklypelis nedidukas, jame – tik pavėsinė įrankiams susidėti. Vida pasakoja, kad pasikapsčius tame sklypelyje pusdienį gal kokį buteliuką mineralinio vandens išgerianti ar sumuštinį suvalganti. Na dar kokį maišelį trąšų ištuštinanti – tik tiek ir tų atliekų.

Viskas buvę gerai, kol prie bendrijos vartų stovėjo bendrieji atliekų konteineriai: eidama namo į juos moteris įmesdavo tą vieną kitą savo šiukšlę. Tačiau rudenį sodų gyventojams buvo išdalinti asmeniniai konteineriai, o tų prie vartų nebeliko. Tad ir tie, kas sode negyvena, nebeteko galimybės palikti čia savo atliekas.

O štai šiemet Vida sulaukė sąskaitos: sumokėti 17,62 eurus už... atliekų išvežimą.

Tokią naujieną pavadinusi apiplėšinėjimu, pašnekovė surinko už atliekų tvarkymą atsakingo Savivaldybės viešųjų paslaugų skyriaus telefoną. Ir sako išgirdusi pasiūlymą, kuris ją ne juokais nustebino: vežtis tas savo šiukšles namo, nes taip nutarė rajono politikai... „Kodėl turiu mokėti už sodo šiukšles, jei išvežu jas į miestą?“ – nesuvokia moteris.

Meta tiesiog per tvorą

Savivaldybės Viešųjų paslaugų skyriaus vedėjas Remigijus Rimkus yra tas žmogus, kuriam dažniausiai tenka priimti strėles dėl visų atliekų tvarkymo reikalų. Pirmiausia jis primena, kad visos konteinerių aikštelės mieste seniai yra aptvertos, tad jeigu iš jų kas nors ir išskrenda, tai jau bendrosios miestelėnų tvarkos (o tiksliau – netvarkingumo) reikalas. Pasak jo, „Ecoservice“ darbuotojai nuolat tas aikšteles tvarko ir net šluoja. Bet vos kelioms valandoms praėjus jose jau ir vėl mėtosi krūvos atliekų.

Pagaliau ir ne vienas šilutiškis liudija matęs vaizdų, kuomet automobiliais šiukšles atvežę ratuotieji tik stabteli šalia aikštelės, ir išlipę, nė automobilio variklio neužgesinę, tiesiog per tvorą dribteli savo šiukšlių maišą tiesiai ant aikštelės grindinio. Šis kai kada dar ir plyšta, o iš jo pasipila ir maisto, ir visokios kitokios atliekos.

Žinia, pamario vėjai ypač šį pavasarį buvo kaip niekad gūsingi, tad nėra ko stebėtis, kad dar kuriam nevaleikai palikus pravirus vartelius, vėjas išneša tas lengvas atliekas atgal į platųjį pasaulį...

Nevaleikas – fotografuoti

Šilutės seniūno pavaduotojas Algirdas Ivanauskas gerai žino situaciją šalia Pelkių gatvės. Anot jo, vietos, kuriose bus konteinerių aikštelės, parenkamos ne chaotiškai – Savivaldybės užsakymu jas numato projektuotojai. Parenkant atsižvelgiama į daug faktorių: žiūrima kur eina požeminės komunikacijos, kur bus tiesiamos gatvės, kad būtų patogu visų aplinkinių namų gyventojams. Į tai atsižvelgta ir rengiant aikštelę šalia Pelkių gatvės, kur dar bus asfaltuojama gatvė.

Ne kartą jau rašyta apie tai, kad vis dar neišmokstame tinkamai atsikratyti ir popieriaus atliekomis. Kam neteko matyti į konteinerio angą įgrūstos kokios kartono dėžės, kuri užėmė visą angą? Kiti atvežusieji irgi nepasivargina atvežtų naujų dėžių bent jau koja suminti – meta krūvą tiesiog šalia, tad vakarop jau ir prieiti iki to konteinerio tampa nebeįmanoma.

„Nuolat „auklėjame“ atliekų vežėjus, kad jie išvalytų aikšteles, bet panašu, kad ir patiems šilutiškiams dar labai reikia „auklėtis“, – sako A. Ivanauskas.

Ką visgi daryti tiems, kas norėtų apsaugoti savo kiemą nuo svetimo š... popieriaus? A. Ivanauskas ir R. Rimkus siūlo vieną išeitį: pabudėti, nufotografuoti netvarkingai šiukšlėmis atsikratančius nesusipratėlius, o nuotraukas perduoti policijai. „Galgi vieną kitą nubaudus trečias jau nupėdintų iki konteinerio?“, – svarsto jie.

Pasak R. Rimkus, dar didesnis chaosas yra uostamiestyje, kur aikštelės visai neaptvertos, o tenykščiai politikai savo valdžiai Šilutę jau pavyzdžiu rodo.

Į konteinerį – maišus žemių

Naujovės, kurias patvirtino rajono taryba, šiemet palietė ir sodininkus. Prie sodų bendrijų vartų buvusios aikštelės išties naikinamos, mat jose sodininkai kraudavo ir tai, kas galima, ir ko negalima.

Atlikę baldai, sena buities technika, padangos, maišai visokio kitokio stambiagabaričio šlamšto, kuris turėtų iškeliauti į specialiai tam skirtą aikštelę Rumšų kaime. O atėjus pavasariui sodų prieigose suverčiama dar ir kalnai nugenėtų medžių šakų, – atliekų, kurių taip pat negalima mesti į bendruosius konteinerius.

To paties skyriaus specialistas Arūnas Valius pateikia „Rasos“ sodų pavyzdį, kur savaitės pradžioje bendruosius konteinerius kažkuris vietinių užgrūdo durpių maišais, iki viršaus prigrūstais senos žemės, kurią matyt, pakeitė durpėmis.

Todėl ir nutarta sodų gyventojams išdalinti asmeninius konteinerius.

Apie 13 tonų sveriantis „Ecoservice“ sunkiasvoris, pasak R. Rimkaus, negali išsukinėti po visas siaurutes sodų gatveles. Jei jomis ims važinėti tokios mašinos, iš tų keliukų netrukus liks tik nepravažiuojamos klampynės.

Šiukšlės iš Šilutės neiškeliauja

Nutarta, kad tie, kas sode negyvena, pasak R. Rimkaus, tikrai gali parsivežti vieną kitą atlieką namo ir išmesti ją į bendrųjų atliekų konteinerius. Ir tos atliekos niekur iš Šilutės neiškeliauja – už jų tvarkymą taip pat moka Šilutės savivaldybė, vadinasi – visi jos gyventojai. Kaip tik už tai sodininkams ir skaičiuojamas mokestis, kuris papiktino šilutiškę Vidą. Tuo tarpu visi turintys asmeninius konteinerius mokės 51,33 eurus.

Visgi dar ne visi sodų bendrijų pirmininkai jau įvedė tokią tvarką, pasak R. Rimkaus, tik aktyvesni ir veiklesni. „Tokia visų sodų ateitis, anksčiau ar vėliau bendrųjų konteinerių prie vartų nebeliks visose bendrijose“, – sako jis.

Panašu, kad gerą žodį valdžios vyrų ir moterų atžvilgiu šiemet taria tik garažų savininkai. Beje, ne tik šiemet, bet jau ir pernai jiems mokestis už atliekas buvo sumažintas nuo kiek daugiau nei 15 iki 3,64 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?