Žiemą nenaudojamą sodo techniką vilnietis pritaikė namuose: naikina pelėsį

Ar žinojote, kad žiemos sezonu nenaudojamą sodo techniką galima pritaikyti namų ir biurų dezinfekcijai ar pelėsiams naikinti? Kuriuos sodo ir kiemo tvarkymo įrankius galima efektyviai panaudoti žiemą? Praktiškais patarimais dalinasi sodo technika prekiaujančios bendrovės „Rankis“ direktorius Den

Žiemos sezonu nenaudojamą sodo techniką galima pritaikyti namų ir biurų dezinfekcijai ar pelėsiams naikinti.<br>„Rankis“ nuotr.
Žiemos sezonu nenaudojamą sodo techniką galima pritaikyti namų ir biurų dezinfekcijai ar pelėsiams naikinti.<br>„Rankis“ nuotr.
Žiemos sezonu nenaudojamą sodo techniką galima pritaikyti namų ir biurų dezinfekcijai ar pelėsiams naikinti.<br>„Rankis“ nuotr.
Žiemos sezonu nenaudojamą sodo techniką galima pritaikyti namų ir biurų dezinfekcijai ar pelėsiams naikinti.<br>„Rankis“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 22, 2021, 11:05 AM, atnaujinta Feb 6, 2021, 12:42 PM

is Drokov.

Būtiniausi daiktai – garažo priekyje

Karantino metu daugelis imasi tvarkytis namus ar garažą. Juk gyventi ir dirbti tvarkinguose namuose – daug maloniau, o dirbant iš namų tam ir laiko lieka daugiau. Kaip susitvarkyti savo garažą, kad jis nevirstų tik nereikalingų daiktų sandėliu, o būtina technika būtų po ranka ir efektyviai panaudojama net ir žiemą?

„Garaže, kaip ir spintoje, reikia palaikyti atitinkamą tvarką, atlikti sezoninę rotaciją. Todėl svarbu žinoti, kuriuos įrankius saugiai „užmigdyti“ žiemos miegui, o kuriuos verta pasilikti arčiau, kad būtų po ranka ir tarnautų“, – sako D. Drokov.

Rotuojant ir apžiūrint savo turimus sodo ir kiemo tvarkymo įrankius įvertinkite, kurių dar gali prireikti, todėl nenugrūskite jų į garažo gilumą. Pavyzdžiui, lapų pūstuvas, rudenį išgyvenantis aukso amžių, gali praversti ir žiemą nupučiant lengvą sniegą ar palaikant bendrą tvarką kieme.

„Patogus daiktų išdėstymas ne tik pagreitins darbus, bet ir pagerins jūsų gyvenimo kokybę. Atkreipkite dėmesį, kad žiemos rytą sniego valytuvas gali tapti svarbiausiu jūsų įrankiu, kurį patį pirmą teks griebti iš garažo. Todėl padarykite jam vietos prie pat įėjimo į garažą, kur jo neužstos kiti įrankiai ar automobilis“, – patarimais dalinasi D. Drokov.

Nepamirškite atlaisvinti vietos slidėms, pačiūžoms bei rogutėms. Juk žiema – tokia trumpa ir nenuspėjama, todėl tik pasnigus, šie daiktai turi būti po ranka.

Ypač saugokite elektrinius įrankius

Bet kuri elektriniais akumuliatoriais varoma sodo technika patirs stresą, jei bus naudojama šaltu oru. Varikliui kaistant, susidaro labai didelis temperatūrų skirtumas tarp metalinių paviršių ir prietaisas tiesiog „neatlaiko“ tokio temperatūrų svyravimo. Dėl šios priežasties elektrinius įrankius, kurie dažniausiai nėra naudojami žiemos metu, geriau laikyti namuose, jei planuojate juos naudoti žiemą.

Taigi, jei, pavyzdžiui, pjūklą laikėte šaltoje vietoje, maždaug dvi valandas prieš naudojimą atneškite jį į vidų. Įrankiu naudotis bus saugiau ir paprasčiau, jei tepalai sušils iki kambario temperatūros. Tai galioja net ir tuo atveju, jei jis bus naudojamas lauke.

Pneumatinių įrankių gamintojai dažniausiai pateikia instrukcijas, kuriose nurodo, kokie tepalai bus labiausiai tinkamo naudojantis prietaisu šaltyje.

Tinka namams dezinfekuoti

Temperatūrai lauke nukritus stenkitės belaidžius elektrinius įrankius ir jų įkroviklius laikyti viduje. Šaltas oras didžiausią žalą padaro jų akumuliatoriams, todėl greitėja išsikrovimas. Be to, nenustebkite, dauguma belaidžių įkroviklių šaltyje neveikia, todėl krovimo darbus gali tekti atlikti namuose.

„Renkantis įrankius rekomenduoju investuoti į tokius, kurių vienas akumuliatorius tinkamas daugiau nei 100 prietaisų ir įrankių. Taip sutaupysite ne tik vietos garaže, bet ir pinigų, nes naudojant pažangiausias ir šiuolaikines technologijas gausite daugiausiai naudos“, – pataria žinovas.

Sodo technikos ekspertas įvertino dar vieną aktualų šiandieninei situaciją šio gamintojo privalumą – akumuliatorinis rūko generatorius tinkamas naudoti net su dezinfekcinėmis priemonėmis, kad būtų apsaugotas ne tik sodas nuo kenkėjų, bet ir namai.

Akumuliatorinis rūko generatorius purškia priemones kaip miglą, kuri pasiekia iki 4,5 metro aukštį ir padengia net sunkiai pasiekiamas vietas. Taip dezinfekcinės medžiagos suskaidomos ir paskleidžiamos toliau, o paviršius padengia tolygiau. Tad jis gali būti aktualus naudoti pramonėje, siekiant apsaugoti darbuotojus, ar namuose, gerai vėdinamose patalpose.

„Rūko generatorius turi specialų filtrą, skirtą naudoti patalpose, todėl galima jį naudoti darbe ar namuose su dezinfekciniais skysčiais. Todėl jis tinkamas valyti ir biurus, restoranus, sėdimas vietas ar naikinti pelėsį“, – atskleidė D. Drokov.

Kaip žiemoja vejapjovės ir kiti benzininiai įrenginiai?

Vejos pjovimo robotų ar gėlynų priežiūros įrankių žiemą tikrai neprireiks. Todėl jie gali būti tolimiausioje garažo vietoje. Tik ekspertas primena, kad juos prieš „užmigdant“ žiemos miegui, reikėtų gerai apžiūrėti ir įvertinti jų būklę, sutvarkyti, jei yra kažkokių gedimų. Ypač svarbu išvalyti žolės pjovimo prietaisų tiek išorinę, tiek vidines dalis, tokias kaip ašmenys, nes žolės liekanos gali pagreitinti rūdijimo procesą.

Nors dauguma įrankių ir prietaisų šaltuko tikrai nebijo, atkreipkite dėmesį į gamintojo patarimus. Kai kuriems prietaisams nešildomas garažas gali tapti labai rimtu iššūkiu, todėl esant būtinybei ieškokite jiems šiltesnės erdvės, pavyzdžiui, namų rūsio.

Jei akumuliatorinė sodo technika ir robotai žiemą nenaudojami, jų baterijas reikia pakrauti.

„Jei patys nenorite gilintis ir rūpintis, kaip peržiemos jūsų technika, ką būtina daryti, o ko ne, galite kreiptis į robotų „viešbutį“ – pasirūpinsime jūsų robotukais, kad pavasarį sutiktų pilnai pasiruošę naujam sezonui“, – pataria vyras.

Vejapjovės, grandininiai pjūklai, pūstuvai ir kiti įrankiai, varomi benzininiais varikliais turi savo žiemojimo specifiką, kurią nurodo gamintojas. Jei tokios nežinote – pateikiame standartinę žiemojimo procedūrą:

Išpilkite kuro bakelyje esantį benziną arba įpilkite į jį benzino stabilizatoriaus. Priedas apsaugo kurą nuo senėjimo ir oksidacijos, o visą sistemą nuo korozijos susidarymo.

Tai padės užtikrinti prietaiso saugumą nutraukus jo eksploataciją ilgesniam laikotarpiui. Pakeiskite keturtakčių variklių alyvą. Tai neleis purvui ir kitoms dalelėms alyvoje prilipti prie pačio variklio.

Atjunkite žvakes ir baterijas. Jei baterijas galima išimti, pašalinkite jas iš žoliapjovės ir žiemą laikykite šildomoje patalpoje. Pasirūpinkite ir bendraisiais veiksniais, tokiais, kaip garažo sandarumas. Užtikrinkite, kad sniegas nepateks ant elektrinių įrenginių ar jų įkrovimo vietų bei kitų vandeniui neatsparių vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.