Meninis genėjimas: kuriems augalams ir kokios formos tinka labiausiai

Topiaris, arba meninis krūmų bei medžių genėjimas, išliko per tūkstantmečius iki mūsų dienų. Japonams ši meno rūšis labiausiai susijusi su bonsų formavimu. Topiario ištakos Europoje siekia Romos imperijos laikus. Lotyniškai „topiari“ reiškia „sodininkas“. Renesanso periodu Europoje ėmė rastis vis daugiau parkų bei sodų, kuriuose augalams buvo suteiktos kubų, apskritimų, piramidžių, žmonių ir gyvūnų formos. Ypač mėgtas topiaris buvo Versalyje.

Topiaris, arba meninis krūmų bei medžių genėjimas, išliko per tūkstantmečius iki mūsų dienų.<br>FOTOLIA nuotr.
Topiaris, arba meninis krūmų bei medžių genėjimas, išliko per tūkstantmečius iki mūsų dienų.<br>FOTOLIA nuotr.
Topiaris, arba meninis krūmų bei medžių genėjimas, išliko per tūkstantmečius iki mūsų dienų.<br>FOTOLIA nuotr.
Topiaris, arba meninis krūmų bei medžių genėjimas, išliko per tūkstantmečius iki mūsų dienų.<br>FOTOLIA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

ve.lt

2022-06-13 18:11

Žaliosiomis figūromis sodai plačiai buvo puošiami ir Olandijoje, iš ten nukeliavo į Angliją ir iš čia 17 amžiaus viduryje ėmė sparčiai plisti į visas šalis.

Kokie augalai tinka?

Figūriniam karpymui labiausiai tinka spygliuočiai ir lapuočiai, tačiau kai kuriuose soduose galima išvysti ir gražiai suformuotas alyvas, vyšnias, klevus, uosius, netgi obelis ar agrastus.

Vis dėlto specialistai pirmenybę teikia smulkialapiams augalams: dėl lapų dydžio jų laja atrodo tanki, tvirta ir graži.

Karpyti puikiai tinka blizgusis kaulenis, paprastasis ligustras, tuja, eglė, buksmedis. Deja, pastarasis auga gana lėtai. Eksperimentams ir patirties pasisemti puikiai tiks kochija.

3 pagrindinės formos

Trys paprasčiausios pagrindinės formos, kurias galite išbandyti savomis rankomis, šioje sodo meno srityje egzistuoja nuo senų senovės: tai kūgis, spiralė ir skritulys.

Būdų, kaip išgauti šias figūras, yra daugybė, aptarkime populiariausius.

Kūgis

Kūgis – viena paprasčiausių figūrų. Jam suformuoti geriausiai tiks augalai, kurie nuo pat pradžių yra linkę augti tokia forma, pavyzdžiui, kadagiai ar eglės.

Karpyti pradėkite nuo viršūnės į apačią. Jeigu bijote nurėžti per daug, naudokitės keturiais poliais. Įsmeikite juos į žemę vienodu atstumu nuo kamieno, tuomet sujunkite ir suriškite viršų, kad išeitų piramidė. Atsargiai nukirpkite visus šakų galus, išlindusius iš formos.

Skritulys

Krūmui suteikti apskritą formą nėra taip paprasta. Pradedantiesiems sodininkams rekomenduojamas toks būdas: arti kamieno įkalkite strypą, ant jo užmaukite pusskritulio formos vielos šabloną (jis turi laisvai sukiotis ant strypo) – ir pradėkite karpymą.

Nukarpykite visas šakas, kurios išlenda iš šablono. Atlikę procedūrą iš vienos augalo pusės, formą pasukite ir tą patį pakartokite iš kitos.

Spiralė

Figūra iš pirmo žvilgsnio atrodo itin sudėtinga, tačiau ją sukurti gali ir nespecialistas. Tam tereikia paprasčiausiu kaspinu apvyti kūgio formos augalą (kukmedį, kadagį, eglutę) ir iškirpti jo vijų dalį. Kai susuktos kriauklės forma bus gerai matoma, padailinti galite ir iš akies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.