Ventės rage laukiama ir paukščių antplūdžio, ir renovavimo darbų starto

Rugsėjo mėnesio rytinėje Kuršių marių pakrantėje esančio Ventės rago ornitologai laukia ne tik todėl, kad tuomet prasidės paukščių migracijos pikas. Po kelių savaičių planuojama pradėti ir jau daugiau nei 80 metų veikiančios ornitologinės stoties rekonstrukcijos darbus.

Skaičiuojama, kad Ventės rago ornitologijos stoties rekonstrukcijai prireiks apie 10 mln. litų, kuriuos ketinama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skaičiuojama, kad Ventės rago ornitologijos stoties rekonstrukcijai prireiks apie 10 mln. litų, kuriuos ketinama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Giedraitis

Aug 26, 2012, 11:05 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:47 AM

Planuojama, kad rugsėjo mėnesį pradės dygti šiuolaikiškas informacinis centras, kuriame bus įrengtos naujos ekspozicijos, posėdžių ir konferencijų salės.

„Kitąmet planuojama atnaujinti ir ornitologinės stoties administracinį pastatą, molą, sutvarkyti aplinką. Svarstoma įrengti distancinio paukščių stebėjimo sistemas. Kaip įprasta daugelyje šalių, prie tinklų pastatyti vaizdo kameras, o vaizdą transliuoti į monitorius. Visa tai daroma tam, kad turistams būtų patogiau stebėti ir grožėtis migruojančiais paukščiais, ir kad mūsų darbo sąlygos būtų patogesnės“, - sako Ventės rago ornitologinės stoties vadovas Vytautas Jusys.

Skaičiuojama, kad Ventės rago ornitologijos stoties rekonstrukcijai prireiks apie 10 mln. litų, kuriuos ketinama skirti iš Europos regioninės plėtros fondo.

Kels didžiųjų gaudyklių tinklus

Pasak V.Jusio, kol kas paukščių migracija vyksta vangiai – per dieną pagaunama nuo 20 iki 100 paukščių.

„Kol kas per rugpjūtį net tūkstančio paukščių dar nesame sužiedavę, o paukščių migracijos piko metu per dieną pagauname ir sužieduojame net ir po tūkstantį paukščių. Kitą savaitę jau kelsime didžiųjų gaudyklių tinklus“, - pasakoja V.Jusys.

Šiuo metu Ventės rago ornitologinėje stotyje dažniausiai pagaunami vabzdžius lesantys paukščiai – krakšlės, pečelindos, devinbalsės, musinukės. Tačiau vėliau į gaudyklių tinklus paklius ir dar įvairesnių paukščių rūšių.

Paukščių migracija rodo klimato atšilimą

Ornitologai pagal žieduotus paukščius nustato jų maršrutą, tiria įvairių ligų paplitimą, populiaciją ir net stebi klimato kaitą.

„Prieš kelis dešimtmečius praktiškai visos gulbės nebylės išskrisdavo žiemoti į Olandiją, Didžiąją Britaniją ar Vokietiją. O dabar dauguma žiemoja Lietuvoje. Tai rodo, kad pasaulyje klimatas keičiasi, vasaros tampa šiltesnės“, - teigia V.Jusys.

Dėl šiltėjančio oro Lietuvą savo namais pasirenka ir tokios rūšys, kurioms anksčiau buvo per šalta. „Prieš keletą metų Šakių, Vilniaus rajone pradėjo perėti bitininkai. Pernai pirmą kartą perėjo juodagalvė kiauliukė. Tai yra pietinės paukščių rūšys. Anksčiau tik vienas kitas minėtų rūšių paukštis užsukdavo, o dabar jie pas mus ir pasilieka“, - džiaugiasi Ventės rago ornitologinės stoties vadovas.

Turistai paukščių nebaido

Ornitologai pastebi, kad žmonės domisi paukščiai, jų migracija. Todėl į Ventės rago ornitologinę stotį šiuo metu kasdien užsuka apie porą šimtų turistų. Jie stebi žieduojamus paukščius, smalsauja apie įvairias rūšis, užsuka į ornitologinės stoties viduje esantį muziejų.

„Turistai pavyzdingi – paukščių nebaido. Tiesa, birželį, liepą, kai buvo varnėnų migracija, pabaidydavo vienas kitas, bet tai reti atvejai ir dėl to problemų mums nekyla“, - šypsosi V.Jusys.

Kasmet Ventės ragą aplanko apie 80 – 100 tūkst. lankytojų, o ornitologijos muziejų – apie 15 tūkst. lankytojų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.