Potvynio skriaudžiami panevėžiečiai grūmoja kupiškėnams

„Šiemet upėse jokių ledų sangrūdų nėra, o vis tiek mus apsėmė. Gal savaitgalį Kupiškio marių užtvankas atidarė, kad ten pakrantėse pristatytų turtuolių namų nenuplautų?“ – pirmadienį lrytas.lt sakė netoli Panevėžio, Šeškų kaime įsikūrusiose sodų bendrijose gyvenantys žmonės. Savaitgalį ėmęs kilti Lėvens upės vanduo apsėmė nemažą dalį šių sodų, užtvindė ne tik poilsio, bet ir gyvenamuosius namus ir pridarė nemažai nuostolių.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Apr 16, 2013, 8:41 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:46 AM

Vis dėlto Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis kategoriškai neigia, kad dėl patvinusių upių vandenyje skęstančio panevėžiečių turto kalti kupiškėnai. „Mes nekalti, kad per dvi dienas visas sniegas nutirpo – vanduo veržiasi per užtvankos šachtos viršų“, – sako Kupiškio rajono vadovas.

Nebe pirmas potvynis

Už Piniavos kaimo, Šeškų kaime įsikūrusiose sodų bendrijose gyvenantys žmonės šį savaitgalį negalėjo ramiai miegoti. Vis labiau tvinstantis čia pat tekantis Lėvuo išsiliejo ir vanduo pasklido po sodų bendrijų teritoriją.

„Per savaitgalį vandens lygis pakilo 60 centimetrų“, – kaip patyręs hidrotechnikas lrytas.lt sakė Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas. Jis užjaučia gyventojus ir sodininkus, tačiau niekuo padėti jiems sakė negalįs. „Kai žiemą daug sniego prisninga, tai gali atvaryti traktorių ir nukasti kelius, o prieš vandenį esam bejėgiai“, – sako seniūnas. Jis tegali žmones paraginti pasirūpinti savo turtu, gyvūnais – sukelti į aukštesnę vietą, kur vanduo nepasieks, atjungti elektros srovę.

Tiesa, jau ir patys vietos gyventojai žino, kaip elgtis per potvynį – to juos išmokė 2010 metų pavasarį kilęs didžiulis potvynis, užliejęs nemažus Panevėžio rajono plotus ir pridaręs daugybę nuostolių.

„Todėl dabar jau žinom, kaip elgtis“, – lrytas.lt sakė „Piniavos“ sodų bendrijoje sutikta su žvejų ilgaauliais braidanti pora – Deimantas ir Rasa Valiušiai. Tris mažamečius vaikus auginantys sutuoktiniai per tuometinį potvynį patyrė nuostolių už maždaug 10 tūkst. litų. Upei apsėmus jų namą, sugedo buitinė technika, buvo sugadinti baldai, paskendo garaže stovėjęs automobilis „Renault Twingo“.

„Tuomet ir šituos batus nusipirkome“, – sako sutuoktiniai, šįkart išsiruošę nufotografuoti soduose šeimininkaujančios upės.

Savaitgalį pamatę, kad vanduo kyla, jie aukščiau sukėlė vertingesnius daiktus ir baimindamiesi laukė, ar vanduo neims veržtis į pirmojo aukšto kambarius. „Liko pusė sprindžio, kad vanduo imtų tekėti į vidų“, – sakė D. Valiušis. Pora vylėsi, kad upė ims pamažu slūgti ir jų namo šįkart neužtvindys.

Vis dėlto Valiušiai dėl potvynio linkę kaltinti ne vien gamtą, tačiau ir kupiškėnus, atsakingus už Kupiškio marių užtvankos eksploataciją. Panevėžiečių nuomone, Lėvuo staiga ir stipriai pakilo labiau atidarius Kupiškio marių užtvankos šliuzus.

„Pasak kupiškėnų draugų, baiminantis, kad mariose pakilęs vanduo neužlietų pakrantėse pristatytų vietos turtuolių namų, iš užtvankos staiga išleidžiama daugiau vandens, o tada mes ir skęstam“, – įsitikinę sutuoktiniai.

„Mes net esame paskaičiavę, kad iš Kupiškio marių užtvankos paleidus daugiau vandens, ši „banga“ mus pasiekia po 12 valandų“, – sakė soduose įsikūrusi pora.

Praleido neramią naktį

Karčių žodžių Kupiškio marių užtvankos prižiūrėtojams negailėjo ir kampiniame sodų bendrijos „Piniava“ sklype, arčiausiai išsiliejusio Lėvens įsikūręs Aloyzas Audickas.

Panevėžietis taip pat yra įsitikinęs, kad savaitgalį netikėtai Lėvuo ištvino atidarius Kupiškio marių užtvankos šliuzus. „Kokius 2 mėnesius upė buvo labai nusėdus, ledai vos ne ant dugno gulėjo – galėjo tuo metu po truputį Kupiškio marių vandenį nuleidinėti, o ne dabar, kai ištirpus sniegui daug vandens į marias pritekėjo“, – sakė A. Audickas. Vyriškis stebisi, kodėl pernai, užpernai upė nepatvino, o šiemet – išsiliejo iš krantų, nors nebuvo jokių ledo sangrūdų, galėjusių užkimšti Lėvens vagą.

Vyriškio naktis iš sekmadienio į pirmadienį nebuvo labai rami, tačiau vanduo į namo vidų dar nesiveržia. „Tik šunį iš kiemo teko perkelti ant įvažiavimo į garažą“, – sakė žvejo batais po patvinusį kiemą braidantis A. Audickas.

Vos už kelių namų stovinčio namo šeimininkai – jauna pora su 2 mokyklinukais vaikais, potvynio padarytus nuostolius skaičiuos grįžusi iš viešnagės Škotijoje. Sūnaus šeimos namą sauganti Irena apgailestavo, kad vanduo jiems vėl pridarė nuostolių.

„Va, kieme dar tebestovi baldai, sugadinti 2010 metų potvynio, o dabar vėl viskas sugadinta: apsemta svetainė, vonios kambarys, sušlapo buitinė technika, baldai“, – gailėjo sūnaus šeimos turto ponia Irena. Pasak jos, į šio namo vidų vanduo ėmė veržtis jau prasidėjus pirmadieniui, apie 3 val. nakties.

Pirmadienį apie 11 val. vėl atėjusi į sūnaus namą, pirmajame aukšte moteris rado vandens maždaug iki kelių. Šeimininkų namų saugoti paliktą stafordšyrų veislės kalę Irena rado susirangiusią apsemtoje svetainėje ant sofos. Tik kelis kartus pašauktas gyvūnas ryžosi šokti į vandenį ir, pasiekęs Ireną, leidosi jos išvedamas į antrąjį namo aukštą.

Meras nesijaučia kaltas

„Mus kiekvieną pavasarį kaltina dėl potvynių aplinkiniuose rajonuose, bet ne mes kalti, o gamta“, – lrytas.lt sakė Kupiškio rajono meras J. Jarutis. Rajono vadovas tvirtina, kad jokios savivalės eksploatuojant pavojingą statinį – Kupiškio marių užtvanką – negali būti.

Pasak mero, dar iš rudens, ruošiantis pavasario polaidžiui, iš Kupiškio marių buvo papildomai išleista apie 3 mln. kub. metrų vandens. Tačiau šių priemonių neužteko, nes pastarosiomis dienomis į Kupiškio marias pritekėjo itin daug vandens. „Ne visada sniegas per dvi paras nutirpsta“, – iš kur susidarė toks didžiulis papildomas vandens kiekis paaiškino Kupiškio meras. J. Jaručio teigimu, vanduo per užtvankos šliuzų viršų veržiasi į 12 metrų skersmens šachtą – per parą iš Kupiškio marių į Lėvenį dabar išteka apie 2 mln. kub. metrų vandens, kuris ir pridaro rūpesčių palei upę gyvenantiems žmonėms.

„O aplink marias gyvenantys žmonės kaip tik norėtų, kad vandens lygis pakiltų, marios arčiau atsirastų, tačiau yra tam tikras reglamentas, kuriuo mes turime vadovautis ir pakeldami vandens lygį, ir jį nuleisdami“, – paneigė kalbas apie skęstančias Kupiškio turtuolių vilas J. Jarutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.