Vandens lygis upėse smarkiai kyla

Lietuvoje vyraujant staigiam polaidžiui bei ištvinus upėms, ne gyvybės draudimo bendrovės skaičiuoja potvynio žalas. Per šią savaitę draudikai sulaukė dešimčių pakrantėse įsikūrusių gyventojų skambučių dėl būsto užliejimo patvinusiu vandeniu. Užtvindytais namais skundėsi Panevėžio, Pasvalio, Kėdainių rajonų gyventojai.

Kaune Nemuno vandens lygį gali reguliuoti hidroelektrinė.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Kaune Nemuno vandens lygį gali reguliuoti hidroelektrinė.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 18, 2013, 12:26 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:21 AM

„Šiauriniuose ir rytiniuose regionuose esantys upeliai tvinsta ir turėtų toliau tikrai patvinti. Tvinimas priklauso nuo oro sąlygų - jeigu dienos bus šiltos, galimas staigus sniego tirpimas ir vandens lygis bus didesnis. Yra apsemtų teritorijų, tačiau ekstremalios situacijos dar nėra“, - BNS sakė PAGD atstovas Vladas Rakštelis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vandens lygis toliau kyla Neryje ir Nemune.

Nemuno žemupyje kylant vandeniui, apsemtas kelias Šilutė-Rusnė, trečiadienį juo uždraustas eismas. Ketvirtadienio rytą V. Rakštelis teigė, kad šiame kelio ruože vandens lygis buvo jau 25 cm. Per pastarąją parą jis pakilo 10 cm.

Utenos mieste ugniagesiams teko statyti pylimą iš smėlio maišų. Pasak V. Rakštelio pavojaus nėra, bet vandens lygis gali dar kilti.

„Utenoje, Mechanizatorių gatvėje Rašės upelis patvino ir pradėjo kilti vanduo. Buvo pavojus, kad gali užlieti gyvenamuosius namus. Buvo pradėta statyti užtvarą iš smėlio maišų, atsižvelgiant į upės didėjima gali būti darbai tęsiami ir šiandien, vanduo dar gali kilti“, - ketvirtadienio rytą sakė V. Rakštelis.

Per pastarąją parą ugniagesiai tris kartus vyko pumpuoti vandenį iš gyvenamųjų namų rūsių.

Kauno rajone esančiame Naujatrobio kaime Nevėžio upė antradienį išlaužė pylimą ir apsėmė 50 sklypų penkiose sodo bendrijose. Kaip BNS trečiadienį sakė Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Dagilis gyventojai, išskyrus vieną, kuriam yra priėjimas prie namo, išsikėlė.

Ketvirtadienį V. Rakštelis BNS sakė, kad gyventojų prašymu ugniagesiai Naujatrobio kaime su valtimi perkėlė tris fazanus, tris vištas ir tris putpeles.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, artimiausiomis dienomis šils iki 15 laipsnių, vietomis numatomas nedidelis lietus.

Kreipiasi dėl žalos

Lietuvoje vyraujant staigiam polaidžiui bei ištvinus upėms, ne gyvybės draudimo bendrovės skaičiuoja potvynio žalas. Per šią savaitę draudikai sulaukė dešimčių pakrantėse įsikūrusių gyventojų skambučių dėl būsto užliejimo patvinusiu vandeniu. Užtvindytais namais skundėsi Panevėžio, Pasvalio, Kėdainių rajonų gyventojai.

“Tolydžio šylant orams, gyventojai skaičiuoja užlietų būstų nuostolius. Susijaudinę gyventojai skambina dėl namo rūsio, garažo ar pirmojo aukšto užliejimo. Dažniausias sugadintas turtas - baldai, technika, žemės ūkio įranga, grindys, vidinė patalpų apdaila. Tie klientai, kurie pratę prie besikartojančių nelaimių, kalba ramiai ir aiškiai. Tuo tarpu tie, kuriems toks įvykis pasitaikė pirmąjį kartą, pasakodami apie įvykį kartais net pamiršta savo vardą“, - teigia Karolina Karpova, BTA Žalų reguliavimo departamento direktorė.

Pasvalio rajono sodų bendrijos „Vyturys“ gyventojai kreipėsi dėl sodo namelių užliejimo. Vienu atveju vanduo iki kelių apsėmė pirmąjį namo aukštą, kitu atveju 1 metras vandens užliejo sandėlį. Pasak ugniagesių gelbėtojų, taip įvyko dėl Mūšos upėje pakilusio vandens. Atvykę tarnybos darbuotojai du sodybų namus pasiūlė evakuoti, bet gyventojai nesutiko. Kėdainių rajone į draudimo bendrovę kreipėsi namo savininkai dėl būsto užliejimo iki palangės – per pusvalandį pakilęs vanduo apsėmė automobilius garaže, pirmąjį aukštą.

Specialistai pataria, jei jau matyti, kad potvynis sems namą ir reikia evakuotis, tokiu atveju būtina išjungti elektrą, užsukti vandens, dujų čiaupus, o daiktus, kurie gali būti sugadinti vandens, sukelti į viršutinius aukštus. Artėjant potvynio sezonui, vertėtų ištuštinti namų rūsius, žemoje vietoje stovinčius ūkinius pastatus, brangesnius daiktus, ypač techniką, perkelti iš rūsio į kitą vietą. Ši taisyklė ypač tinka  vasarnamiuose ar kituose ne nuolat gyvenamuose pastatuose paliktam per žiemą turtui.

BTA atstovai atkreipia dėmesį, kad nuostoliai dėl potvynio yra atlyginamai visiems būstą apdraudusiems gyventojams, išskyrus tuos, kurie gyvena potvynio zonose. Kasmet potvyniai vyksta Šilutės ir Pagėgių savivaldybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.