Pasvalyje atsivėrusi smegduobė bus aptverta ir palikta apžiūrėti smalsuoliams

Pasvalio rajone, sodų bendrovės „Naradava“ teritorijoje, dvi žydinčios obelys ir ežys staiga nugarmėjo į atsivėrusią beveik 10 metrų gylio šachtinę smegduobę. Visai netoli pagrindinio kelio obelų sode prasivėrusi žemė pasvaliečiams priminė, kad jie gyvena karstinių įgriuvų zonoje. Po šio įvykio ant kojų sukeltai Pasvalio valdžiai kol kas lieka tik skėsčioti rankomis ir viltis, kad šiame krašte besiveriančios karstinės įgriuvos nenusineštų aukų. Jau keleri metai, kaip karstiniams regionams skirtas fondas tuščias.

Staiga atsivėrusi stati šulinio formos įgriuva ne tik gili, bet ir plati. Jos dugne slūgso vanduo, tad ją apžiūrėję specialistai nepataria smegduobės užversti gruntu.<br>Biržų regioninis parkas
Staiga atsivėrusi stati šulinio formos įgriuva ne tik gili, bet ir plati. Jos dugne slūgso vanduo, tad ją apžiūrėję specialistai nepataria smegduobės užversti gruntu.<br>Biržų regioninis parkas
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Kasperavičiūtė („Lietuvos ryto“ televizija)

May 16, 2013, 7:27 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:52 PM

Maždaug už 50 metrų nuo pagrindinio kelio Raubonys-Biržai, pačiame sodo pakraštyje, atsivėrusi smegduobė tapo nemenku galvos skausmu bendrovės šeimininkui Aloyzui Grygaliui.

Kaip pasakoja bendrovės vadovas A. Grygalis žemė po kojomis darbininkams vertis pradėjo staiga. Jis džiaugiasi, kad tuo metu į didžiulę kiaurymę nenugarmėjo nei sode prie obelų besisukiojantys žmonės, nei traktorius, kuris zujo netoliese. Pasvalietis neslepia, kad žemė jo soduose smenga nebe pirmąkart.

„Sode yra keletas labai senų duobių. Maždaug tokio dydžio atsiverdavo ir ankščiau, bet ne tokios gilios ir neveikiančios. Būdavo mažyčių, bet jas vis užpildavom ir niekas nebevykdavo. O ši duobė, tai čia kažkas nerealaus“, - stebėjosi bendrovės vadovas A. Grygalis.

Staiga atsivėrusi stati šulinio formos įgriuva ne tik gili, bet ir plati. Jos dugne slūgso vanduo, tad ją apžiūrėję specialistai nepataria smegduobės užversti gruntu. Greičiausiai požeminiai vandenys vis vien išraustų ne ką mažesnę įgriuvą jei ne šioje, tai kitoje vietoje.

„Jeigu žiūrėtume taip, kaip parašyta įsakymuose Aplinkos ministerijos, tai bendrovė, norėdama užpilti tokią smegduobę, turėtų gauti savivaldybės leidimą. Tai šiandien susirinkom pakalbėti kaip daryti. Vienas dalykas, aišku, tokią smegduobę užpilti kainuotų nemažai. Kitas dalykas, kaip sako direktorius, smegduobės neužpilti, o aptverti, kad žmonės galėtų pasižiūrėti“, - svarstė Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas.

„Galim padaryt iš to atrakciją. Iš kitos pusės, reikės stebėti, o kas gi darysis ateityje. Gal ji gilės, gal platės“, - sakė Ekstremalių situacijų valdymo komisijos pirmininkas P. Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.