VDU botanikos sode pražydo tulpių kilimas

Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodą užliejo tulpių jūra. Lankytojai vienoje vietoje turi galimybę išvysti per 5 tūkst. įvairių veislių žiedų. Tikimasi, kad šios gėlės džiugins iki birželio vidurio.

Botanikos sode šiuo metu žydi per 5 tūkst. įvairių spalvų tulpių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Botanikos sode šiuo metu žydi per 5 tūkst. įvairių spalvų tulpių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas")

May 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:15 PM

Šiemet Botanikos sodo įkūrimo Kaune 90-osios sukakties proga botanikai atnaujino ir smarkiai išplėtė tulpių ekspoziciją. Tūkstančiai gėlių žiedų pražydo iš šiame sode augintų ir dovanų gautų svogūnėlių.

Botanikos sodo vyresniosios agronomės Vitalijos Petrauskaitės teigimu, retos tulpės į Kauną atkeliavo iš Radviliškio rajone įkurto Burbiškio dvaro, Vilniaus, Alytaus ir kitų vietų gėlininkų.

„Šiuo metu galima suskaičiuoti per pusšimtį skirtingų rūšių ir veislių tulpių. Sodo lankytojų akį labiausiai traukia spalvotalapės, stabiažiedės ir smulkiažiedės, laukinės prie Aralo jūros augančios tulpės. Todėl į Botanikos sodą dažnai užsuka ne tik šiomis gėlėmis besigėrintys žmonės, bet ir egzotikos ieškantys patyrę gėlininkai“, – tvirtino darbuotoja.

Pasak V. Petrauskaitės, ne visiems tulpių mėgėjams pakanka į šias gėlės vien pažiūrėti.

„Pasitaiko, kad iš kolekcinių augalų lysvių iškasami retų rūšių tulpių svogūnėliai, skabomos jau pražydusios tulpės. Turbūt, kaip ir kiekvienos srities aistruoliai, gėlių augintojai yra kiek pamišę. O gal jie tiki prietaru, kad vogtos gėlės svogūnėlis ar daigelis geriau prigyja?“ – svarstė agronomė.

Tulpės šiemet pražydo maždaug dviem trimis savaitėmis vėliau. Tačiau dabar galima gėrėtis vienu metu sužydusiomis ir ankstyvosiomis, ir kai kuriomis vėlyvosiomis tulpėmis. Ankstyvosios pradėjo skleistis balandžio antroje pusėje, o dalis vėlyvųjų žiedus atvėrė gegužės viduryje.

„Tulpių, kaip ir visų augalų, žydėjimas šįmet šiek tiek vėluoja, tačiau tai nieko bloga. Šiuo metu dienos labai šiltos, netrūksta drėgmės, augalai jau vejasi savo normalų ciklą“, – sakė V. Petrauskaitė.

Tulpių žydėjimas gali tęstis mėnesį ar net du. Teisingai pasodinus želdynuose, negailint trąšų, drėgmės ir tinkamai prižiūrint, gėlių žiedais galima džiaugtis dar ir birželio viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.