Vytauto parkas virsta džiunglėmis

Kauno istorinis Vytauto parkas atrodo visiškai neprižiūrimas ir apleistas. Takų danga sueižėjusi, apžėlusi, dalis suoliukų ir šiukšliadėžių sulaužytos. Kodėl parko veidas toks liūdnas ir kas jo laukia?

Prieš kelis dešimtmečius įrengtos sūpynės jau neveikia. Jos kelia liūdesį vyresnio amžiaus kauniečiams, kurie į Vytauto parką ateina su vaikais ir anūkais.<br>P. Mantautas
Prieš kelis dešimtmečius įrengtos sūpynės jau neveikia. Jos kelia liūdesį vyresnio amžiaus kauniečiams, kurie į Vytauto parką ateina su vaikais ir anūkais.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Viktoras Jasaitis

Jun 16, 2013, 11:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:25 AM

Daugelį vyresnių kauniečių apima liūdesys, kai eina Vytauto parku. Čia jiems jaunystėje leistas dienas primena kažkada klestėję, daugybę žmonių pritraukdavę atrakcionai „Orbita“, „Saulutė“, autodromas. Tačiau per tris dešimtmečius jie nepasikeitė – tik paseno moraliai.

Nuo sovietinių laikų veikiančiuose atrakcionuose saulėtomis dienomis pramogauja vaikai, kuriuos atsiveda ilgesį parkui jaučiantys tėvai ir seneliai.

„Per 16 mano darbo metų parkas nelabai pasikeitė, na, tik pora medžių per audras nuvirto“, – juokavo „Orbitos“ operatorė Regina Liaudanskas.

Atrakcionai atrodo nepatikimi

Parke jau 30 metų dirbantis vadybininkas Ričardas Butkevičius teigia, kad privačius atrakcionus palaiko tik senjorų komandos entuziazmas. Savininkai neinvestuoja nė lito. Tad senus, sovietmečiu pagamintus įrenginius darbuotojai atnaujina ir prižiūri savo lėšomis.

„Kiekvienais metais galvojame, kad tai jau paskutiniai darbo metai, bet vis paremontuojame, padažome“, – sakė R.Butkevičius. Tačiau jis pabrėžė, kad visi atrakcionai saugūs, juos prižiūri už saugą atsakingos įmonės ir suteikia tai patvirtinančius dokumentus.

Tačiau pripuolamai tvarkomi atrakcionai ne visada parko lankytojus įtikina, kad įrenginiai išties saugūs. Parke vaikštinėjanti Edita prasitarė, kad nors čia lankosi kartą per savaitę, tačiau savo vaikui neleidžia mėgautis atrakcionais.

„Baisu, reikia juos atnaujinti. O jei sulūš ar suges? Mes čia ateiname tik pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru“, – kalbėjo kaunietė.

Netvarkomas, nes neaktualus

Parko darbuotojai piktinosi, kad nepamena, kada paskutinį kartą kas nors, be jų pačių, pjovė žolynus.

„Miestas visiškai nesirūpina parku. Pagrindinį taką anksčiau dar valydavo valytoja, dabar nė jo nevalo. O mes nepajėgūs tvarkyti takų, nei mūsų kompetencija tai daryti. Tai savivaldybės apsileidimas“, – skundėsi atrakcionų vadybininkas R. Butkevičius.

Tačiau savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis teigė, kad parkas kartą per mėnesį yra šienaujamas, tačiau investicijų čia neplanuojama.

„Artimiausius trejus metus bus atliekama minimali teritorijos priežiūra. Vytauto parko teritorija priskiriama miško parkui, tad jam tvarkyti yra kitokie reikalavimai, pagal miškotvarkos taisykles“, – aiškino valdininkas.

Kauniečiai nesijaučia saugiai

Nors pastaruoju metu apie nusikaltimus, įvykdytus parko teritorijoje, negirdėti, nusileidus saulei parkas kauniečiams atrodo pavojingas.

„Apšvietimo nėra, nusikalstamumas kyla, naktį gali ir nužudyti, ir išprievartauti,“ – baiminosi užkalbintas Ričardas. Jam pritarė ir jauna mama Lina, vaikštinėjanti po parką su savo atžala.

„Nors jaučiu ilgesį šiam parkui, tačiau vakarais jo vengiu. Baisu, niekada nežinai, ką vakare čia sutiksi“, – nuogąstavo moteris.

Parke taip pat jau tradiciškai savaitgaliais vyksta senjorų šokiai.

Kauno mero pavaduotojas Vasilijus Popovas mano, kad pirmiausia reikia išspręsti parko nuosavybės klausimus ir tik tada imtis konkrečių planų.

„Reikia Vytauto parką perimti iš privačių rankų, o tada galvoti, kaip jį atgaivinti“, – sakė politikas.

Neranda bendros kalbos

Bet idėjų, kaip turėtų atrodyti parkas, mero pavaduotojas turi. „Reikia gaivinti kaip poilsio zoną, susieti su Ąžuolynu, Sporto hale, S. Dariaus ir S. Girėno stadionu. Sukurti vientisą sporto ir laisvalaikio zoną“, – siūlė V. Popovas.

Bendrovės „Vytauto parkas“ savininkas Ričardas Šidlauskas nenorėjo kalbėti apie bendravimą su savivaldybe, tačiau teigė, kad yra parko, pastatų tvarkymo, apšvietimo ir infrastruktūros planai.

„Reikia išspręsti finansavimo klausimus ir keisti iš esmės viską – neužtenka vieną kampą nutinkuoti“, – sakė parko savininkas. Tačiau kol nebus rasta bendra kalba su kauniečiais, savivaldybe, tol bus sunku planus įgyvendinti.

R. Šidlauskas taip pat pasigenda pačių miestiečių geranoriškumo, norėtų, kad jie nelaužytų inventoriaus, suoliukų, nešiukšlintų.

Miestiečiai gaivina patys

Kol savivaldybė ir verslininkai sprendžia savo problemas ir kuria planus, kauniečiai savo iniciatyva bando atgaivinti šį primirštą gamtos kampelį. Jau antrus metus iš eilės Kauno ateitininkų jaunimas organizuoja renginį „Padžiauk sofą“, kurio tikslas sukviesti miesto gyventojus į Vytauto parką, priminti apie jį.

„Pažiūrėkite, kiek susirinko žmonių. Daug kas net nežino, kad yra toks Vytauto parkas. Jei vyktų daugiau renginių, tikrai parkas būtų gyvesnis“, – džiaugėsi renginio organizatoriai Julija, Giedrius ir Tomas iš Šv. Ignacijaus Lojolos moksleivių ateitininkų kuopos.

Paklausti, ko reikėtų parkui, jaunuoliai vienas per kitą ėmė siūlyti parko priežiūros darbų, bendro miestiečių gėlyno, dviračių takų idėjas.

Karuselių operatoriai džiaugėsi seniai nematę tokių ilgų eilių.

Ši graži jaunuolių iniciatyva teikia vilties, kad parkas gali atgyti pačių miestiečių iniciatyva, nelaukiant valdžios ar verslininkų dėmesio.

Ramaus ar aktyvaus poilsio zona?

Rimvydas Jurgis Palys

Architektas

„Matau dvi galimas Vytauto parko vizijas.

Pirma – ramaus poilsio zona, Ąžuolyno tęsinys. Reikėtų sutvarkyti takus, paretinti, pagenėti medžius, pasodinti ir prižiūrėti gėlynus, pastatyti suoliukų. Taip pat įrengti apžvalgos aikštelę, kad matytųsi graži miesto panorama.

Vytauto parkas galėtų tapti ir žaliuoju koridoriumi, vedančiu į miesto centrą.

Kitas būdas panaudoti parką – įrengti aktyvaus poilsio zoną. Iš pradžių vis tiek tektų parką sutvarkyti, o paskui jį pritaikyti vaikų ir jaunimo poreikiams. Tam reikėtų atnaujinti atrakcionų parką, atvežti naujos įrangos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.