Žuvis iš dumblo graibė kabliais ir rankomis

Net toliau gyvenantys vilniečiai greitai suuodė, kad sodininkų bendrijoje „Talka“ iš tvenkinio išleidžiamas vanduo, ir puolė gaudyti laimikio.

Kol vanduo nenuseko, vienintelis sodininko Donato laimikis buvo kuoja.<br>V.Balkūno nuotr.
Kol vanduo nenuseko, vienintelis sodininko Donato laimikis buvo kuoja.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Sep 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:39 PM

Kol vieni valė šalia Nemenčinės plento dar prieš kelias valandas tyvuliavusį vandens telkinį, kiti gviešėsi laimikio.

Išleidus iš tvenkinio vandenį, žvejai rankomis ir kabliais iš dumblo griebė dūstančias lydekas, kuojas, lynus, rinko į krantą lipančius vėžius. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Dumblo iškuopti nepavyko

Šalia tvenkinio įsikūręs sodininkas Telesforas Jakimauskas apgailestavo, kad taip beatodairiškai išnaikinus žuvis jų keletą metų tvenkinyje nebus.

Išleidus vandenį buvo ketinama išvalyti dumblą šalia siurblinės ant tvenkinio kranto. Ši siurblinė tiekia vandenį visai sodininkų bendrijai „Talka“.

Bet išleidę vandenį sodininkai suprato, kad darbas bus bergždžias. Mat paaiškėjo, kad dumblo sluoksnis siekia pusantro metro, jo kastuvais neiškasi, o samdyti techniką brangu. Be to, tvenkinio viduryje suaugusi augalija. Jos rankomis tikrai neįveiksi.

Todėl sodų gyventojai, įbridę į dumblą, kol užtvenktos Veržuvos upės vanduo dar visiškai nenuseko, darbavosi tik grėbliais. Jais iš tvenkinio išgrėbstė medžių šakas, šiukšles, o kartu pajudino dumblą, kuris drauge su vandeniu tekėjo žemyn į Nerį.

„Dauguma sodininkų jau pensininkai. Išvalyti tvenkinį rankomis – ne jų jėgoms“, – atsiduso T.Jakimauskas.

Būdavo daugiau žuvų

„Talkos“ sodininkų bendrija priklausė Lietuvos vartotojų kooperatyvų sąjungai. Prieš savaitę ji šventė pusšimčio metų jubiliejų. Nemažai sodininkų yra senbuviai, tarp jų – ir T.Jakimauskas.

Vilnietis prisiminė, kaip kadaise pro namo langus švariame tvenkinio vandenyje matydavo plaukiojančių žuvų blizgančias nugaras. Nors jų yra ir dabar, bet ne tiek, kiek anksčiau.

Sodininko manymu, žuvys nyksta dėl naujakurių. Nors sklypų prie Veržuvos krantų savininkai įrengia nuotekų valymo įrenginius, upė vis tiek teršiama.

Vandenį išleisdavo kasmet

Anksčiau ir tvenkinį valydavo technika. T.Jakimauskas prisiminė, kaip šaltiniuotame tvenkinio dugne buvo įklimpęs galingas buldozeris.

Žuvis gaudęs kitas sodininkas Donatas tikino, kad jų gausiau atsiranda tiktai tada, kai vanduo iš tvenkinio kelerius metus neišleidžiamas.

Pastarąjį kartą sodininkai tai darė prieš trejus metus.

O anksčiau vandenį išleisdavo kasmet, nes neišvalius jo dugno grėsė potvynis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.