Panevėžietė gėlininkė pirkėjus stebina neįprastomis ežiuolėmis

„Dažnas pirkėjas teiraujasi, kokiomis čia nematytomis gėlėmis prekiauju. Ir nustemba išgirdęs, kad tai – ežiuolės“, – lrytas.lt pasakojo Panevėžio rajono gyventoja Giedrė Jankauskienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 12, 2013, 5:55 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:39 AM

Panevėžio turgavietėje „Tau, žemdirby“ prekiaujančios moters paviljone gausu įvairių dekoratyvinių medelių, krūmų ir daugiamečių augalų. Tačiau dabar, kai rudenėjant žydinčių augalų vis mažiau, akį ypač traukia įvairių spalvų ir formų ežiuolių žiedai.

Visokiausių dekoratyvinių augalų auginimu G.Jankauskienė su šeima užsiima jau 11-ka metų. O ežiuolėmis susižavėjo maždaug prieš 5-6 metus.

Pasirodo, dėl nelepumo ir vaistinių savybių lietuvių mėgstama ežiuolė (lot. Echinacea) gali žydėti ne tik įprastos alyvinės spalvos žiedais. „Nuo baltos, rožinės, žalsvos iki ugninės, oranžinės ar kelių pereinančių atspalvių“, – vardijo savo auginamų ežiuolių spalvas gėlininkė. Yra išvestos net ir pilnaviduriais žiedais žydinčios ežiuolės, visiškai nebepanašios į mums įprastas.

Skiriasi ir šių augalų aukštis – vieni užauga vos iki 40 cm, kiti ūgteli iki 1,5 metro. „Nelepios, nereikia dengti, genėti, vienoje vietoje gali augti daug metų, gausiai lankomos bičių ir drugelių“, – vardijo įvairiaspalvių ežiuolių augintoja. Geriausiai šie augalai auga ir gausiausiai žydi saulėtoje vietoje, bet toleruoja ir nedidelį pavėsį, tik mažiau žydi.

Birželį pradėjusios žydėti, žiedais ežiuolės džiuginti gali iki pat vėlinių. „Rudenį per pavienes pirmąsias šalnas kuo nors pridengiu, o vėliau jos dar iki pat lapkričio žydi“, – lrytas.lt pasakojo G.Jankauskienė. Moters teigimu, ežiuolės ne tik gėlynus puošia, tačiau ir puikiai tinka puokštėms – nuskintos laikosi apie 1,5 savaitės.

G.Jankauskienė šiuo metu augina apie 30 veislių ežiuoles. Moteris jas išaugina iš sėklų, kurių atsisiunčia iš užsienio. Bėda tik, kad sėklos gana prastai dygsta. „Pakelis sėklų kainuoja apie 50 litų, o kartais iš jų sudygsta ir užauga vos 5-8 daigai“, – sakė moteris, tikinti, kad pavyks surasti būdą, kaip pagerinti šių augalų daigumą. Netradicinių spalvų ir formų ežiuolės – hibridai. Nors kai kurie subrandina sėklas, išdygę nauji daigeliai sužydi įprastos, alyvinės spalvos ir formos žiedais.

Už gražų, žydintį neįprastos ežiuolės krūmą vazone gėlininkė turgavietėje prašo 20-30 litų. Ji pasidžiaugė turinti ne vieną nuolatinį klientą, jau surinkusi gėlyne visą jų kolekciją ir dar ieškantį naujienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.