Vingio parke – į Vilnių atklydusio briedžio „medžioklė“

Antradienio rytą prie Gedimino pilies kalno praeivių dėmesį patraukė didelis sujudimas. Policijos ir ugniagesių gelbėtojų pajėgos stebėjo Vilnios ir Neries santakoje besiblaškantį briedį. Niekas negalėjo pasakyti, kaip didelis žvėris atklydo į šią miesto vietą. Išsigandęs jaunas briedis bijojo lipti į krantą ir taškėsi vandenyje.

Briedis buvo užmigdytas, surištas ir pervežtas į mišką toliau nuo miesto.<br>Įvykio liudininko nuotr.
Briedis buvo užmigdytas, surištas ir pervežtas į mišką toliau nuo miesto.<br>Įvykio liudininko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2014, 8:37 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:15 PM

Stambus gyvūnas galiausiai patraukė į Nerį ir ėmė plaukti upe Baltojo tilto link. Greitai jis pasiekė upės vingį Žvėryne.

Liudininkai teigia, kad upėje besiblaškančiam gyvūnui iš šnervių bėga kraujas. Žmonės baiminasi, kad jaunas žvėris gali būti sužeistas, mat pareigūnai dar gavo pranešimą, kad briedė apgadino automobilį „Volkswagen Golf“ Vrublevskio gatvėje ir tada įšoko į upę.

Prieš tai gyvūnas buvo pastebėtas Antakalnyje, prie Antakalnio vidurinės mokyklos. Gyventojai apie pastebėtą briedį bendruoju pagalbos telefonu pranešė 5 val. 37 min.

Gelbėtojai valtimi seka žvėrį ir stebi, kur jis išlips į krantą. Jie tikisi, kad gyvūnas pasieks miesto pakraštį ir apžėlusioje, miškingoje Neries pakrantėje išsikapanos į sausumą.

Ugniagesiai neturi jokios specialios įrangos, skirtos laukiniams gyvūnams iš upės gelbėti.

8 val. 50 min. gelbėtojai stebėjo ties Žvėrynu ant seklumos upės viduryje stovintį besiilsintį žvėrį.

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis portalui lrytas.lt teigė, kad specialistai svarsto du variantus, kaip gelbėti briedį: atsitraukti ir leisti jam pabėgti į netoli miesto centro esantį Vingio parką arba leisti pailsėti, kad jis galėtų toliau plaukti už miesto ribos. 

„Esame pasiruošę įvairiems variantams. Turime ir specialų šautuvą, skirtą briedžiui užmigdyti. Daug kas priklausys nuo to, kaip elgsis pats žvėris“, – kalbėjo specialistas. 

Jis spėja, kad briedis atklydo į miestą prasidėjus pavasarinei raguočių migracijai. Praėjusią savaitę briedis perbėgo visą Klaipėdą.

„Tokiu atveju svarbiausia žvėrių negąsdinti, kad jiems nedidėtų stresas. Iš pažiūros briedis yra sveikas, stipriai nesužeistas, gal kiek nukentėjo susidūręs su automobiliu, tačiau neatrodo, kad smarkiai“, – sakė specialistas.

Spėjama, kad briedis yra vienų metų amžius, neseniai atsiskyręs nuo motinos.  

10.30 briedis toliau ilsėjosi prie nedidelės salos upėje. Greičiausiai jam ten bus leista būti dar kelias valandas, o vakarop jis bus paskatintas plaukti už miesto ribų. Ten žvėris bus paliktas ramybėje, kad pats išliptų iš vandens į mišką. 

„Nutarėme, jog leisti briedžiui eiti į Vingio parką nėra saugu, nes ši teritorija yra viduryje miesto“, – sakė V.Gustaitis.

Tačiau šis planas nepavyko. Po gero pusvalandžio briedžiui pabodo mirkti vandenyje. Jis išlipo į krantą. Gyvūnų gelbėtojai ji bandys užmigdyti ir išvežti iš miesto.

Pirmas šūvis buvo taiklus – briedis kiek pabėgo ir atsigulė, po antro šūvio jis vėl pakilo ant kojų ir nubėgo į parko gilumą. Po kurio laiko briedis buvo rastas. Gelbėtojai jį suriš ir veš į mišką, kurį nurodys Aplinkos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.