Ūkininkus pribloškė kiaušinio dydžio ledų kruša

Panevėžio rajono Karsakiškio seniūnijoje žemę dirbantys ūkininkai po praūžusio škvalo vaikšto susiėmę už galvos. Kiaušinio dydžio krušos ledai per pusvalandį sunaikino beveik 70 hektarų būsimojo derliaus, rašo „Lietuvos rytas“.

Vakar laukuose apsilankę Panevėžio rajono savivaldybės atstovai registravo nuostolius, kurių ne vienas ūkininkas patyrė dėl neregėtos krušos.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Vakar laukuose apsilankę Panevėžio rajono savivaldybės atstovai registravo nuostolius, kurių ne vienas ūkininkas patyrė dėl neregėtos krušos.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

May 23, 2014, 7:28 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:12 PM

„Šiemet gamta pasirinko mus. Visą mūsų triūsą nukapojo“, – vakar kalbėjo ūkininkai, po nusiaubtus laukus vedžiodami Panevėžio rajono savivaldybės komisiją.

Specialistai pripažino pirmąkart matantys taip suniokotus kviečius, kvietrugius, kitas grūdines kultūras: „Tarsi žoliapjove nupjauta.“

Antradienio vakare nuo Geležių kaimo Prūselių link ruožu praėjęs škvalas pridarė nuostolių beveik trečdaliui vietos ūkininkų.

180 hektarų grūdinių kultūrų auginantis Saulius Brazdžiūnas skundėsi, kad ledai išmušė apie 10 hektarų jo pasėlių. Panašiai nukentėjo Vytauto Pauliko kviečiai, Antano Jackevičiaus rapsai, Virginijaus Barolio pasėliai. Ledai sukapojo pastarojo ūkininko gyvenamojo namo bituminės dangos stogą.

„Audra prasidėjo apie 17 valandą. Iš pradžių ėmė kristi žirnio, pupelės dydžio ledukai. Paskui pasipylė kiaušinio dydžio ledai. Kaip tik tuo metu įvažiavau į ūkinį pastatą. Pamatęs, kas dedasi, bijojau per kiemą eiti į namą“, – pasakojo V.Barolis.

Ledų krušos padarinius ūkininkai pastebėjo tiktai kitą dieną. Jie kreipėsi pagalbos į Panevėžio rajono savivaldybę, nes pasėliai nedrausti.

Pasak žemdirbių, draudimas kainuoja didžiulius pinigus, todėl tenka rizikuoti ir tikėtis, kad gamtos stichijos pasėlių nepalies.

„Aš auginu 200 hektarų grūdinių kultūrų. Jeigu drausčiau, kasmet turėčiau vidutiniškai sumokėti apie 30 tūkstančių litų. Per trejus metus susidaro beveik 100 tūkstančių. Tai man didžiuliai pinigai“, – sakė A.Jackevičius.

Savivaldybė ieškos galimybių padėti

* Panevėžio rajono žemės ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Zita Bakanienė sakė, kad žemdirbiai turėjo galimybę apdrausti pasėlius ir apsisaugoti nuo šios nelaimės.

* Maždaug prieš dešimtmetį Lietuvos žemdirbiai patyrė milžiniškų nuostolių dėl sausros. Tuo metu dar nebuvo galimybės apdrausti būsimą derlių. Todėl Vyriausybė skyrė nemažas pinigų sumas, kad būtų galima nors kiek kompensuoti žemdirbių patirtus nuostolius.

* „Mes matome, kad nukentėjo labai perspektyvūs, darbštūs ir sąžiningi ūkininkai. Patikrinome ir suregistravome visus krušos nuostolius. Ar galės savivaldybė kaip nors jiems pagelbėti, spręs taryba“, – sakė Z.Bakanienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.