Individualių namų savininkams – nemokami mėlynieji konteineriai

Marijampolės regiono gyventojams atsivėrė dar daugiau galimybių tinkamai rūšiuoti atliekas. Individualių namų gyventojams numatyta išdalinti net 23 500 mėlynųjų konteinerių, skirtų surinkti pakuočių atliekas.

Marijampolės regiono gyventojams atsivėrė dar daugiau galimybių tinkamai rūšiuoti atliekas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Marijampolės regiono gyventojams atsivėrė dar daugiau galimybių tinkamai rūšiuoti atliekas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Sep 18, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:31 PM

Didžioji dalis šių konteinerių regione individualių namų valdų savininkus jau pasiekė. Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojas Tautvydas Zaveckas informavo, kad dėl šiek tiek užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų kol kas dalinant konteinerius atsilieka Marijampolės savivaldybė. Tačiau ir jos gyventojai netrukus nemokamai gaus mėlynuosius konteinerius, į kuriuos bus galima mesti pakuočių atliekas.

Prieš išdalinant konteinerius visame regione, praėjusių metų pabaigoje Marijampolės savivaldybėje buvo atliktas eksperimentas: išdalinta tūkstantis pakuočių atliekoms ir antrinėms žaliavoms skirtų mėlynųjų konteinerių. „Iš pradžių gyventojai priešinosi, nenorėjo, sakė, kad jiems tikrai to nereikia ir atliekų jie nerūšiuos“, - prisiminė T.Zaveckas. Visgi paaiškėjo, kad turėdami specialius konteinerius savo namų valdose gyventojai atliekas linksta rūšiuoti, tik ne visuomet tai daro tinkamai. Todėl tąkart konteineriuose buvo rasta ir tokių atliekų, kurios nepriskiriamos pakuotėms.

Dabar, pasak T.Zavecko, jau daugiau gyventojų supranta rūšiavimo naudą. Be to, už išrūšiuotų pakuočių atliekų išvežimą individualių valdų savininkams papildomai mokėti nereikia. „Mėlynųjų konteinerių aptarnavimas gyventojams nekainuoja. Šias išlaidas Lietuvoje padengia pakuočių gamintojai ir importuotojai. Gyventojai savo ruožtu privalo rūšiuoti atliekas, o mes jiems tam suteikiame dar geresnes galimybes. Yra žmonių, kurie santūriai priima šią naujovę, bet nemažai ir tokių, kurie labai džiaugiasi gavę konteinerius plastikinėms atliekoms. Ypač aktyviai žmonės į galimybę nemokamai gauti mėlynuosius konteinerius reagavo Vilkaviškyje“, - pasakojo T.Zaveckas. Kuo daugiau pakuočių atliekų gyventojai išmeta į tam skirtus konteinerius, tuo mažiau jų patenka į mišrias komunalines atliekas, už kurių tvarkymą moka patys gyventojai.

Kartu su mėlynaisiais konteineriais gyventojai gauna ir atmintines, kokias atliekas galima į juos išmesti, bei išvežimo grafikus. Šiuose individualioms namų valdoms skirtuose konteineriuose galima mesti pakavimo popierių, laikraščius bei žurnalus, plastikines buitinės chemijos pakuotes, plastikinius maišelius, plėvelę, vienkartines maisto produktų pakuotes, taip pat „tetra pak“ pakuotes, PET ir PP tvirtinimo juostas, konservų dėžutes, metalinius indus, keramikinę ir medinę tarą.

Gyventojai taip pat informuojami, kad išplauti pakuočių atliekų nebūtina: pakanka tik pašalinti maisto ar kitų medžiagų likučius. Turintiems tokius konteinerius itin svarbu žinoti, kad juose jokiu būdu negalima šalinti stiklo atliekų. Šio tipo atliekos yra sunkiai atskiriamos nuo kitų antrinių žaliavų. Todėl stiklo atliekas reikėtų šalinti žaliuose konteineriuose, vežti į stambiagabaričių atliekų priėmimo aikšteles, grąžinti į pardavimo vietas, jei tai apmokestinamoji stiklo tara. Ateityje individualių namų valdoms bus dalinami ir specialūs konteineriai stiklo atliekoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.