Stambiagabaričių atliekų aikštelės – jau visame Alytaus regione

Birštone baigiama įrengti stambiųjų atliekų tvarkymo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė padės tašką kuriant stambiųjų atliekų surinkimo aikštelių tinklą Alytaus regione. Nuo šiol šias aikšteles turės visos septynios regiono savivaldybės.

Birštono kurortas atliekas tvarkys šiuolaikiškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Birštono kurortas atliekas tvarkys šiuolaikiškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Oct 3, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 4:48 PM

Birštono vienkiemio kaime, esančiame už poros kilometrų nuo Birštono, iš gyventojų jau spalio mėnesį bus priimamos ir stambiagabaritės, ir žaliosios atliekos. Kaip ir kitose stambiagabaričių atliekų aikštelėse Lietuvoje, į naująją aikštelę Birštono savivaldybėje gyventojai galės atvežti ir pavojingąsias atliekas.

Pasak Birštono savivaldybės ūkio, turto ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojo Algio Revucko, iki šiol Birštono gyventojai tokio tipo atliekas turėdavo vežti į Prienus. Specialisto teigimu, atstumas nebuvo labai didelis – apie 7 km, tačiau dabar gyventojams tinkamai atsikratyti žaliosiomis, pavojingomis bei stambiagabaritėmis atliekomis bus kur kas patogiau ir paprasčiau. Naujojoje aikštelėje per metus bus sukompostuojama apie 600 tonų žaliųjų atliekų. Stambiųjų bei pavojingųjų atliekų surenkamas metinis kiekis sieks apie 300 tonų. „Tokių pajėgumų savo reikmėms visiškai užteks. Iš aplinkinių savivaldybių gyventojams nebus poreikio naudotis šia aikštele, kadangi visose jose tokios aikštelės jau yra“, - teigė A.Revuckas.

Apmokestinimą už atliekų atidavimą reglamentuos Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras. A.Revucko teigimu, nedideliais kiekiais atvežamas atliekas gyventojai į aikšteles galės atiduoti nemokamai.

„Pavyzdžiui, Prienuose tokioje aikštelėje kiekvienas gyventojas gali nemokamai palikti keturias automobilio padangas. Tačiau jei, tarkime, žmogus nugriovė pastatą ir nori į aikštelę atvežti visas jo liekanas, už tokį kiekį atliekų, aišku, kažkiek reikia mokėti. Panaši tvarka galios ir pas mus, nes mes taip pat priklausome Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui“, - pasakojo A.Revuckas.

Spalio pradžioje planuojama atidaryti aikštelė dirbs antradieniais – šeštadieniais iki 18 valandos. Į ją galima atvežti senus baldus, langus, duris, stiklą, kilimus, radiatorius, buitinę techniką, dviračius ir kitas stambiąsias atliekas. Naujojoje aikštelėje taip pat priimamos bioskaidžios atliekos: nupjauta žolė, medžių ir krūmų šakos, lapai, gėlių žiedai.

Permainų atliekų tvarkymo srityje Birštone bus ir daugiau: kurorte įrengiami pusiau požeminiai konteineriai. Jie pakeis dabar naudojamus popieriaus, plastiko ir stiklo atliekoms skirtus konteinerius, taip pat mišrių komunalinių atliekų konteinerius.

Šiuo metu Alytaus regiono savivaldybėse veikia 16 stambiųjų atliekų surinkimo aikštelių ir 6 žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės. Specialistai pastebi, kad gerinant infrastruktūrą ir vis daugiau kalbant apie atliekų rūšiavimo svarbą gyventojai kur kas rečiau atliekas palieka neleistinose vietose.

Vis daugiau žmonių noriai naudojasi galimybe atitarnavusius daiktus palikti specialiai tam skirtose aikštelėse ir neteršti juo aplinkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.