Paukščių karalius vėl mėgaujasi laisve

Rugsėjo pabaigoje žvejų prie IŠlaužo tvenkinių (Prienų r.) aptiktas erelis buvo nuvežtas į Kaune esančią gyvūnų prieglaudą "Nuaras". Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas paukštis nepajėgė skristi – nugaroje buvo matyti gili kirstinė žaizda, greičiausiai atsiradusi po kito sparnuoto varžovo smūgio.

Jūrinis erelis, atgavęs jėgas, po dviejų savaičių buvo išleistas į laisvę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jūrinis erelis, atgavęs jėgas, po dviejų savaičių buvo išleistas į laisvę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Oct 13, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 12:46 PM

Ereliui buvo skirti vitaminai, jis lesė žuvis, vištieną. Veterinarijos gydytojams pavyko užkirsti kelią infekcijai, žaizda ėmė sparčiai gyti.

Didžiausias Lietuvoje plėšrusis paukštis jau praėjusį penktadienį parodė, kad jėgos – sugrįžo: ornitologui Sauliui Rumbučiui patalpoje atsargiai paėmus ereliui už kojų, jis ėmė galingai mosuoti sparnais.

Pirmadienį prieš pat paleidimą paukštis buvo pasvertas, sužieduotas, išmatuoti jo sparnai, snapas.

Ornitologui Deiviui Dementavičiui Išlaužo apylinkėse paleidus erelį, jis be vargo pasiekė medžio viršūnę ir įsitaisė ant šakos.

Keturis kilogramus sveriantis erelis pasaulį išvydo prieš pusmetį. Jo išskleistų sparnų ilgis – maždaug 2 metrai ir 30 centimetrų.

Viliamąsi, kad laisvę atgavusiu jaunu paukščiu rūpinsis jo tėvai, susisukę lizdą netoli tos vietos, kur jis buvo rastas.

„Pastaruoju metu randama daug nusilpusių, sergančių jūrinių erelių. Anksčiau per metus į prieglaudas patekdavo po vieną erelį, o šįmet pagalbos reikėjo jau penkiems šios rūšies paukščiams“, – kalbėjo „Nuaro“ vadovė Jurgita Gustaitienė. Dauguma šių sparnuočių jau laisvėje, bet vienas dar gydomas Neringoje.

Jūrinių erelių išsaugojimui visoje Europoje skiriamas didelis dėmesys. Mūsų šalyje yra maždaug 100 – 120 perinčių jūrinių erelių porų.

Jūriniai ereliai lizdus suka aukštai medžiuose vasario mėnesį, juose peri daug metų. Vadoje paprastai būna 2 – 3 jaunikliai.

Lietuvoje pirmasis jūrinio erelio lizdas rastas 1987 metais Čepkelių rezervate.

Ornitologai jūriniams ereliams ir kitiems plėšriesiems paukščiams iškėlė virš 200 dirbtinių lizdų. Daugelyje šių lizdų ereliai apsigyveno. Jūriniai ereliai – sėslūs paukščiai, jie minta žuvimis, paukščiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.