Metas keisti ratus: kur dėti senuosius?

Prasidėjo vasarinių padangų keitimo sezonas. Šalies keliais nuo šių metų lapkričio dešimtos dienos iki kitų metų kovo mėnesio pabaigos bus galima važinėti tik automobiliais bei priekabomis su žieminėmis arba universaliomis padangomis.

Artėjančios žiemos ženklai - senos padangos pakrūmėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Artėjančios žiemos ženklai - senos padangos pakrūmėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 2:18 AM

Tad svarbu ne tik nepamiršti pasikeisti padangų, bet ir žinoti, kur senąsias nusidėvėjusias išmesti.

Padidėjo baudos

Aplinkos ministerija visuomenei primena, kad praėjusių metų gegužę įsigaliojo dešimteriopai didesni aplinkai padarytos žalos atlyginimo dydžiai. Šis dydis už ne vietoje išmestas padangas yra padidėjo nuo 1,3 tūkst. Lt iki 15 tūkst. litų už toną. Taigi, matematika paprasta – pričiups, jog ne vietoje išmetei keturias padangas, teks iš piniginės atseikėti.

Didžiųjų miestų savivaldybių taisyklės

Jei nenorite mokėti baudos, vienas tinkamesnių būdų atsikratyti senų padangų – nugabenti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Ten jos priimamos nemokamai. Paprastai tokios aikštelės be mokesčio priima iki penkių padangų, bet priėmimo sąlygas nustato savivaldybės, todėl jos gali skirtis.

Vilniaus ir Šiaulių miesto savivaldybėse vienas gyventojas (automobilio valdytojas) per vienerių metų laikotarpį nemokamai į aikštelę galės atiduoti ne daugiau kaip keturias naudotas automobilio padangas. Kauno ir Klaipėdos miesto savivaldybėse leidžiama per metus į šias aikšteles priduoti ne daugiau kaip penkias padangas vienam asmeniui.

Įmanomas ir dar vienas variantas. Pavyzdžiui, Šiaulių regione iš gyventojų padangos bei kitos didelio gabarito atliekos surenkamos ir pagal grafiką apvažiavimo būdu. Pagal atliekų tvarkymo taisykles, padangas bei kitas didžiąsias atliekas prie konteinerio galima palikti diena prieš numatytą apvažiavimą. Atliekų vežimo grafikus galima rasti ŠRATC svetainėje: www.sratc.lt. Šiemet iš ūkininkų padangos pagal viešai skelbiamą grafiką bus surenkamos gruodžio mėnesį. Vienas ūkininkas gali perduoti dešimt traktorinių ir keturias lengvųjų automobilių padangas.

Palikti pas pardavėjus

Padangų pardavėjai, tarp jų ir prekybos centrai, privalo iš vartotojo nemokamai priimti padangų atliekas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jeigu jų atiduodama tiek, kiek perkama. Prekybos padangomis vietoje turi būti paskelbta rašytinė informacija vartotojams, kaip jie gali atiduoti padangų atliekas. Keičiant padangas automobilių remonto įmonėse, senosios priimamos nemokamai.

Juridiniams asmenims rekomenduojama padangų atliekas atiduoti jas tvarkančiai įmonei pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo sutartį.

Priminimas apie KET pakeitimus

Nuo spalio 11 d. įsigaliojus naujai Kelių eismo taisyklių (KET) redakcijai, žieminėmis arba universaliomis padangomis turės būti aprūpinti automobiliai, priekabos, motociklai bei mopedai. Lengvųjų ir krovininių N1 klasės automobilių vairuotojai įspėjami, jog šaltuoju periodu įkliuvus su vasarinėmis padangomis, transporto priemonės techninės apžiūros galiojimas bus panaikintas.

Sunkiasvorių komercinių sunkvežimių savininkams KET pakeitimai nebus taikomi – šioms mašinoms skirtos padangos Lietuvoje skirstomos į specialios paskirties žiemines ir įprastines, o pastarosios nepriskiriamos vasarinio tipo padangų klasei. Kaip ir anksčiau, dygliuotomis žieminėmis padangomis aprūpinti automobiliai turi būti paženklinti apie tai informuojančiu „smaigo“ ženklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?