Panaudojame nebereikalingą popierių antrą kartą

Kalbėdami apie popierių turime nepamiršti, kad kalbame ir apie kartonines dėžes ir dėžutes, laikraščius ir t.t. Kasdien namuose atsiranda bent viena kita nereikalinga dėžutė, pavyzdžiui, nuo sausų pusryčių, arba nereikalingų tualetinio popieriaus ritinėlių. Pasitelkę fantaziją, šias galimas ar būsimas atliekas galite paversti puikia pramoga vaikams arba net labai naudingu daiktu buičiai.

Sena kartoninė dėžė namų ūkyje gali būti labai naudinga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sena kartoninė dėžė namų ūkyje gali būti labai naudinga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 8:16 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 12:57 AM

Daiktadėžės

Pastaruoju metu savotiška interjero mada – atviros spintos su daiktadėžėmis. Taip turite galimybę kai ką parodyti, o kai kuriuos daiktus paslėpti. Prekybos centruose tokių dėžučių iš plastiko, kartono ar vytelių apstu. Tik už jas reikia sumokėti. Ir kartais daugiau nei dvidešimt litų. Ypač jei dėžės prireikia didesnės, pavyzdžiui, mezgimo siūlams, virbalams ir panašiai. Norite sutaupyti?

Apsidairykite ar namuose nėra tuščių dėžių. Pavyzdžiui, mamos, turinčios mažuosius sauskelnėtus vaikučius, visuomet turėtų rasti tuščią dėžę nuo sauskelnių. Tai štai, viena mama sugalvojo, kaip ją paversti puikia daiktadėže. Papildomai tereikės medžiagos, storesnės virvės ir klijų. Medžiagą galima susieti pagal dėžės vidaus išmatavimus, kad kampai dailiai priglustų.

Kitaip tariant iš medžiagos pasiūti dėžutę. Kitas, greitesnis variantas, medžiaga tiesiog iškloti dėžės vidų. Viduje kampai ne taip gražiai priglus, bet galbūt to visai ir nereikia. Abiem atvejais viršutinius medžiagos kampus reikia palikti kiek ilgesnius, kad galėtumėte kiek užlenkti ant išorinio dėžės krašto ir priklijuoti. Na, o tuomet imate virvelę, klijus ir dailiai sukate/klijuojate ją aplink dėžę. Štai ir viskas. Paliekame išdžiūti ir galima naudotis. Detalią instrukciją su nuotraukomis rasite čia: https://citymomsblog.com/batonrouge/turning-a-diaper-box-into-a-basket/

Labiau patinka pintos daiktadėžės? Jas taip pat galima pasigaminti iš senų laikraščių ar žurnalų. Tik gamybos procesas kur kas ilgesnis. Iliustruotą variantą galite rasti čia: https://www.pinterest.com/pin/499266308665067565/

Namelis katei

Jei namuose apie kojas glaustosi miela murklė, o namelio jai dar neįsigijote, kuo lengviausiai galite jį sukonstruoti iš įvairių dėžių. Tereiks sutvirtinti dėžes vienas prie kitų ir pasirūpinti „tuneliais“, kad pūkuotauodegė galėtu išlįsti ir įlįsti.

Dėžių viršų galima apklijuoti medžiaga, kurį nors šoną – storesne virve (panašiai kaip gaminant daiktadėžę), kad katė turėtų kur pasigaląsti nagus. Kadangi namelį gaminsite pagal savo norus, nesunkiai jį priderinsite ir prie interjero – galėsite nudažyti ar apklijuoti norimomis spalvomis. Be to, sutaupysite.

Laidų netvarkai

Šis patarimas turėtų patikti tvarkingiems vyrams. Laidai dažnai sukelia nemažai bėdų, kadangi nenaudojamus laidus laikant dėžėje ar stalčiuje jie... nuolat susipainioja.

Po to – tikra kančia išraizgyti reikiamą laidelį. Štai paprastas būdas įvesti tvarką. Rinkite tualetinio popieriaus ritinukų kartoninius pagrindus. Tuomet juos pakanka sudėti į dėžutę, pavyzdžiui batų. Standžiai, kad nejudėtų. O tuomet išskirstyti laidus į atskirus skyrelius. Štai ir tvarka!

Žaislai vaikams

Kartoninės dėžės yra nuostabi priemonė vaikų žaidimams. Iš jų galima sukurti įvairiausių žaislų ir žaidimų. Iš didesnių, pavyzdžiui, šaldytuvo, galite pastatyti pilį.

Tereiks pagalbos su žirklėmis ar aštresniu peiliuku išpjaustant langelius, duris ir šiek tiek dažų – leiskite pasireikšti vaikams! Taip ne tik panaudosite nereikalingas dėžes, bet ir skatinsite vaikų kūrybiškumą, darbo komandoje įgūdžius, mokysite juos atsakingai vartoti bei su labai mažomis sąnaudomis pasigaminsite puikų žaislą.

„Kodėl turėčiau antrąkart naudoti popierių?“

Popierius ir kartonas sudaro apie penkiolika procentų visų komunalinių atliekų. Į Lietuvos rinką kas metai išleidžiama apie 50 tūkstančių tonų popierinių pakuočių. Pridėjus spaudos leidinius, biuro popierių ir kitas popierines atliekas susidarytų apie 200 tūkst. tonų popieriaus atliekų per metus. Aplinkoje popierius suyra per 2 metus.

Taip, popierių galima perdirbti, tačiau tam taip pat reikalingos lėšos. Tad savarankiškas įvairių pakuočių „prikėlimas naujam gyvenimui“ atneš džiaugsmo ne tik gamtai, bet ir jūsų piniginei, nes tai, ką turėjote pirkti, galėsite pasigaminti patys! Ką jau kalbėti apie pasitenkinimą, atlikus sėkmingą projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.