Šiauliečių pastangas tvarkant atliekas įvertino ir ministras

Net daugiau kaip 100 procentų daugiau nei ankstesniais metais Šiaulių regione pavyko surinkti buityje susidarančių pavojingųjų atliekų.

Praėjusių metų duomenimis, pavyko surinkti ir daugiau stambiagabaričių atliekų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Praėjusių metų duomenimis, pavyko surinkti ir daugiau stambiagabaričių atliekų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jan 21, 2015, 3:18 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:34 AM

Itin svarbus žingsnis atliekų tvarkymo srityje – regione pradėti statyti mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiai. Planuojama, kad jie padės net perpus sumažinti į sąvartyną patenkančių atliekų kiekį. Praėjusių metų duomenimis, pavyko surinkti ir daugiau stambiagabaričių atliekų. Jų gyventojai į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles ir surinkimo punktus atvežė beveik 18 procentų daugiau nei ankstesniais metais. Tai, kad Šiaulių regiono žmonės vis aktyviau naudojasi atliekų rūšiavimo priemonėmis, liudija ir atliekų vežėjų statistika. 2014 m. atliekų vežėjai iš gyventojų surinko beveik 5 procentais mažiau mišrių komunalinių atliekų. Į sąvartyną šio tipo atliekų pateko beveik 8 procentais mažiau.

Net daugiau kaip 100 procentų daugiau nei ankstesniais metais Šiaulių regione pavyko surinkti buityje susidarančių pavojingųjų atliekų.

Aplinkos ministras K.Trečiokas sako, kad Šiaulių regionas nėra tarp ryškių lyderių atliekų tvarkymo srityje, tačiau jo negalima vadinti ir atsiliekančiu. „Apskritai vienareikšmiškai sunku palyginti regionus pagal pasiekimus atliekų tvarkymo srityje. Ši sritis yra pernelyg plati ir sudėtinga. Pavyzdžiui, jei vienur atliekų tvarkymo sistema miestuose funkcionuoja geriau, tai kaimiškose vietovėse dar yra problemų. Štai, pavyzdžiui, Alytaus regionas atliekų tvarkymo srityje yra kupinas idėjų, tačiau ir jie susiduria su tam tikrais sunkumais. Apskritai vargu ar šioje srityje reikia kalbėti apie lenktyniavimą. Tačiau galiu pasakyti, kad Šiaulių regione didelių bėdų atliekų tvarkymo srityje nėra“, – teigė aplinkos ministras K.Trečiokas. Lietuva įsipareigoja kuo didesnę dalį atliekų perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti tam, kad kuo mažesnė jų dalis patektų į sąvartynus. Tai numatyta Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014–2020 m. plane. Kaip efektyviausiai tvarkyti atliekas, kad pavyktų pasiekti užsibrėžtų tikslų, sprendžia pačios savivaldybės bei regioniniai atliekų tvarkymo centrai. Tam, kad gyventojai išmoktų rūšiuoti atliekas, Šiaulių regione pernai buvo ne tik dalinamos tam skirtos priemonės, tačiau ir tęsiama edukacinė veikla. Švietimo įstaigose vyko projektas „Kur keliauja atliekos. Sužinok ir papasakok“, aplankęs daugiau kaip 20 regiono mokyklų. Taip pat vestos atliekų rūšiavimo pamokos regiono ugdymo įstaigose, o susitikimuose su bendrijomis specialistai diskutavo apie atliekų rūšiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.