Atliekų surinkimo aikštelėse gyventojams taikomi apribojimai

Kur išmesti seną sofą? Kur nugabenti nebenaudojamą dviratį? Kam atiduoti senas padangas? Kur nuvežti namuose nebereikalingą kilimą?

Gyventojai gali nemokamai atvežti ne tik senus baldus, langus, dviračius, naudotas padangas, radiatorius, vežimėlius, tekstilės atliekas ir kitas buityje susidarančias stambiagabarites atliekas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyventojai gali nemokamai atvežti ne tik senus baldus, langus, dviračius, naudotas padangas, radiatorius, vežimėlius, tekstilės atliekas ir kitas buityje susidarančias stambiagabarites atliekas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jan 23, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:38 AM

Atsakymus į visus šiuos klausimus yra vienas – didelių gabaritų atliekų aikštelė. Tokių aikštelių visoje šalyje šiuo metu yra beveik 90.

Į jas gyventojai gali nemokamai atvežti ne tik senus baldus, langus, dviračius, naudotas padangas, radiatorius, vežimėlius, tekstilės atliekas ir kitas buityje susidarančias stambiagabarites atliekas. Šiose aikštelėse taip pat priimamos ir pavojingos atliekos, susidarančios buityje, taip pat metalas, statybinės atliekos, plastikas ir kita. Kiekviename šalies regione tokių aikštelių yra bent po kelias. Tačiau prieš išsiruošdami į kelionę iki tokios aikštelės gyventojai pirmiausia turėtų pasidomėti, kokios atliekos priimamos būtent toje aikštelėje, į kurią jie susirengė. Pavyzdžiui, vienoje aikštelėje agrochemijos atliekos gali būti priimamos, o kitoje – ne. Todėl prieš ruošiantis vykti rekomenduojama pasidomėti, ar susiruoštos gabenti atliekos priimamos būtent toje aikštelėje. Ne mažiau svarbu įsidėmėti gyventojų pristatomoms tam tikrų rūšių atliekoms taikomus apribojimus. Jie nustatyti tam, kad būtų išvengiama apgaulės ir piktnaudžiavimo atvejų, pavyzdžiui, bandymų pristatyti ne gyventojų, bet verslo struktūrų atliekas. Pavyzdžiui, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras per metus iš gyventojo nemokamai priima ne daugiau kaip keturias naudotas automobilio padangas. Vienu metu gyventojas gali pristatyti tiek atliekų, kiek telpa į lengvojo automobilio bagažinę. Išimtis taikoma baldams bei didesnių matmenų buitinei technikai: šias atliekas galima atvežti mikroautobusais.

Apribojimai galioja ir mišrioms statybinėms atliekoms: jų per metus vienas gyventojas gali pristatyti ne daugiau kaip 250 kilogramų. Keičiantiems langus rekomenduojama įsidėmėti, kad stiklo paketų (langų duženų) vienas gyventojas per metus gali pristatyti iki 40 kilogramų, o langų su rėmais – 5 vienetus.

Taip pat nemokamai iš vieno gyventojo per metus priimama 10 vienetų liuminescencinių lempų, 3 termometrai, po du vienetus buitinės technikos (mikrobangų krosnelių, televizorių, kompiuterių). Iš viso baldų, statybos ir griovimo atliekų bei medienos per metus nemokamai galima priduoti 500 kilogramų.

Aplinkos ministerija informuoja, kad kai kuriais atvejais stambiagabaričių atliekų aikštelės atsisako iš gyventojų nemokamai priimti atvežtas atliekas. Tokiais atvejais atliekų savininkams rekomenduojama kreiptis į savivaldybę. Būtent savivaldybės yra atsakingos už didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių įrengimą ir šių atliekų surinkimą. Savivaldybės taip pat privalo užtikrinti, kad stambiagabaritės atliekos iš gyventojų būtų surenkamos mažiausiai du kartus per metus. Stambiagabaričių atliekų aikštelių adresus, darbo laiką ir kontaktinę informaciją galima rasti regioninių atliekų tvarkymo centrų bei Aplinkos ministerijos tinklalapiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.