Antakalnio gyventojai neabejoja, kad ištiks dar viena nelaimė

Po nelaimės, kai Mildos gatvėje ant daugiabučio namo užvirto pušis, Antakalnio rajono gyventojai puolė skųstis ir dėl kitų pavojingai pasvirusių medžių. Mildos gatvės 33-iojo namo gyventojai baiminasi, kad jiems netektų prisiminti posakio, jog viena bėda – ne bėda. Jų namą balandžio 25 d. smarkiai apgadino nuvirtusi pušis, tačiau iš miško pusės augantis aukštas beržas dar labiau pasviręs.

Po nelaimės gyventojams nelabai malonu žvelgti į taip pasvirusius medžius.
Po nelaimės gyventojams nelabai malonu žvelgti į taip pasvirusius medžius.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

May 5, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 10:27 PM

„Nuo stipresnio vėjo jis bet kada gali užvirsti ant namo ir apgadinti daugiabutį arba nuvirsti ant kaimynų teritorijos ir sutraiškyti ten esantį stiklinį šiltnamį“, – skunde nurodė Mildos gatvės 33-iojo namo gyventojai.

Kaip tyčia į daugiabučio pusę pasviręs ne tik beržas, bet ir kiti medžiai.

Tarp Mildos gatvės 33-iojo ir 35-ojo namų yra nuokalnė, kurioje auga bent trys eglės, dvi pušys, keli beržai, kuriuos, gyventojų nuomone, reikia nugenėti arba išvis nupjauti.

Grėsmingai pasvirusius medžius gyventojai prisimena jau porą dešimtmečių.

Prieš audrą jie vieni kitus įspėja po kai kuriais nestatyti automobilių.

Lietuvos arboristikos centro vadovas Algis Davenis prisipažino negalįs tvirtinti, kad visų aplink minėtą daugiabutį augančių medžių būklė yra gera.

„Iš išvaizdos jie neblogai atrodo, bet detalesnė medžių stebėsena neatlikta“, – paaiškino specialistas.

A.Davenis pripažino, kad kai kurie medžiai gali kelti pavojų.

Tad savivaldybės specialistams reikėtų įdėmiau juos apžiūrėti.

Nelaimė Mildos gatvėje įvyko šeštadienio vakarą. Labiausiai nukentėjusio buto gyventojai Dalia Zovienė ir Linas Dominauskas virtuvėje baigė žiūrėti krepšinio rungtynes ir išėjo į svetainę. Kaip tik tuo metu pasigirdo baisus trenksmas.

„Klaikus jausmas. Kaip perkūnas iš giedro dangaus – saulė šviečia, nėra jokio vėjo ir staiga pušis įlenda pro langą“, – šeštadienio įvykius prisiminė D.Zovienė.

Pušis ne tik išdaužė langą, apgadino namo pertvaras, bet ir virsdama nulaužė elektros stulpą, jis pakibo ant laidų.

* * *

Vilniaus savivaldybės specialistai, gyventojų prašymu patikrinę pasvirusius medžius Mildos, Jūratės, Rudens ir Tverečiaus gatvėse, nustatė, kad didžioji dalis pušų, eglių ir beržų yra pažeisti centrinio puvinio kelia pavojų ir žmonėms, ir pastatams. Iš viso planuojama iškirsti apie 40 medžių.

Apie tai pranešta antradienį.

Ties Mildos ir Jūratės gatvėmis planuojama nupjauti 32 pavojingus medžius, tarp jų – pažeistas puvinio 3 egles ir 22 pušis, taip pat 7 beržus, nuo šlaito stipriai pasvirusius link 31 ir 33 namo.

Tverečiaus gatvėje keturioms iš 3 pušų – taip pat pažeistos centrinio puvinio ir grybinių pažeidimų,  be to, 3 beržai stipriai palinkę į gatvės važiuojamąją dalį.  Šalia Rudens g. 2 pušys – jau nudžiuvusios.

Specialistai medžius tikrino specialiu Preslerio grąžtu, kuris ne tik padeda įvertinti medžio amžių, bet ir nustatyti kamieno būklę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.