Ventės rage kyla didžiausia pasaulyje paukščių gaudyklė

Neliko abejonių, kad Rybačyj (Rusijos Kaliningrado sritis) gyvenvietėje nuo praėjusio amžiaus veikiančios ornitologinės stoties paukščių gaudykles aukščiu, pločiu ir viso ornitologinių tinklų komplekso dydžiu dabar jau tikrai pralenkė dešiniajame Kuršių marių krante lietuvių kūrinys.

Vėjų gūsiai iki praėjusio antradienio neleido paspartinti didžiosios gaudyklės statybos.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Vėjų gūsiai iki praėjusio antradienio neleido paspartinti didžiosios gaudyklės statybos.<br>A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

May 6, 2015, 5:51 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 6:47 PM

Šiomis dienomis aukštyn kyla paskutinioji, pasaulyje analogų neturinti paukščių gaudyklė, kurios ankstesnioji konstrukcija 1978 m. Ventės rage buvo sumontuota pagal Rybačyj stovinčiosios pavyzdį. Ji buvo 113 metrų ilgio, 69 m. pločio ir 25 m. aukščio. Dabar bus apie 50 metrų aukščio.

„Muziejus, gavęs ES paramą ir užsakęs Ventės rago ornitologinės stoties rekonstrukcijos ir aplinkos pritaikymo lankymui projektą, didžiosios gaudyklės pakėlimo elektrinėmis gervėmis galimybes išplėtė“, – sako stoties vadovas Vytautas Jusys.

Medžiagos – brangios

Aukštesnėmis sienomis, dvigubai aukščiau kylanti „gerklė“ spęs efektyvesnius spąstus paukščiams. Nors tobulinti vis tiek kai ką reiks, sako V.Jusys.

Keturios zigzaginės, mažesnės, bet taip pat analogų savo konstrukcijų originalumu neturinčios, Kuršių marių pakrantėse Ventės rago kyšulyje ir Kniaupo įlankos nendrynuose jau yra iškeltos anksčiau.

Nauji ornitologiniai tinklai T.Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejaus užsakymu buvo pagaminti Tauragėje ir ištempti ant naujų atramų, vos prasidėjus pavasarinei paukščių migracijai.

Iki šiol buvo likęs neatliktas sunkiausias ir sudėtingiausias darbas – didžiosios paukščių gaudyklės konstrukcijos pagal naująją atramų ir lynų išplanavimo schemą siuvimas. Prieš tai – pačių atlikti matavimai, kirpimas, siūlių trajektorijų apskaičiavimas. Kad tinklo tunelio formavimui būtų panaudota nepigi medžiaga, kad ji būtų tinkamai ištempta ir atlaikytų vėtrų šuorus.

Būtent vėjų gūsiai iki praėjusio antradienio neleido paspartinti didžiosios gaudyklės statybos. Bet vos jie nurimo, prie tinklų su šiaudyklinėmis adatomis prie ištiesto tinklo stojo visas ornitologinės stoties kolektyvas – paukščių žieduotoja Regina Rangienė, jos vyras Eugenijus, sūnus Irmantas, ornitologas Vytautas Eigirdas su drauge Sigita Anulevičiūte ir kolektyvo vadovas Vytautas Jusys.

„Jei orai leis, iki kitos savaitės gaudyklę pasiūsime, tinklo sienas, stogą ir kameras pagal savo brėžinius sukonstruosime ir iškelsime. Žinoma, bandymui, rekonstrukcijos pabaigtuvėms.

Kai statybininkai perduos atnaujintą ir pripažintą tinkama naudoti stotį bei jos aplinką užsakovui – zoologijos muziejui, didžiąją gaudyklę nuleisime, išmontuosime ir nunešime į sandėlį. Iki rudens. Ji tarnaus, kai paukščių srautai pajudės į žiemavietes.Taip, beje, būdavo ir iki šiol,“- sako V.Jusys.

Lankytojų nepageidauja

Iki 50 m. aukščio iškils tik ši, didžioji gaudyklė. Visų kitų – mažosios ir keturių zigzaginių aukštis liko 5-6 m., ilgis siekia nuo 20 iki 76 metrų. Paukščiai iš jų galės pakliūti į 30 tinklinių kamerų.

Bet pasivaikščioti laisvalaikiu Kniaupo įlankos pakrantėmis, apgaubtas atnaujintų ornitologinių tinklų kompleksu, lankytojams vis tiek galimybės nebus. Nors plačiai išraizgytas takų tinklas įrengtas su apšvietimu, besigrožintieji gamta čia yra nepageidaujami. Kad nebaidytų paukščių.

Už ES paramos milijonus, panaudotus ornitologinės stoties rekonstrukcijai ir Ventės rago aplinkos pritaikymui lankymui, darbų rangovas „Panevėžio statybos trestas“ užsakovams ir visuomenei dar neatsiskaitė. Laukiantieji 1,5 m. trunkančių statybų galo, viliasi, kad rekreacinės sąlygos pagerės.

Tiesa, dabar jas pradeda gadinti uodų trūklių tuntai. „Laikini“, – sako laivavedžiai, dažantys, šveičiantys savo katerius, montuojantys jachtų stiebus, besiruošiantys į vandens turizmo trasas.

Kur beužsuktum – Mingę, Kintus ar Ventės ragą – visur pilna judėjimo ir šiltojo sezono lūkesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.