Į atliekų rūšiavimo traukinį spėja daugelis regionų

Lietuvos sąvartynuose šalinama, o ne rūšiuojama ir perdirbama vis dar didžioji dalis atliekų. Tačiau žingsnis po žingsnio šalis vis sparčiau juda efektyvaus atliekų rūšiavimo link ir šiandien save atliekų perdirbimo atžvilgiu ES kontekste jau gali vadinti vidutinioke.

Lietuvos sąvartynuose šalinama, o ne rūšiuojama ir perdirbama vis dar didžioji dalis atliekų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Lietuvos sąvartynuose šalinama, o ne rūšiuojama ir perdirbama vis dar didžioji dalis atliekų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

May 29, 2015, 12:46 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 10:03 PM

Tai pabrėžė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, komentuodamas 2014 metų rezultatus atliekų tvarkymo srityje. Kadangi neretai esame save linkę lyginti su kitomis Baltijos šalimis, verta pastebėti, kad atliekų srityje nuo jų neatsiliekame, o kai kur ir lenkiame. Pavyzdžiui, Lietuvoje sąvartynuose šalinama 64 procentai atliekų – tai gerokai daugiau nei Estijoje (16 proc.), bet kur kas mažiau nei Latvijoje (83 proc).

21 procentą atliekų perdirbanti Lietuva šiuo atžvilgiu lenkia tiek Estiją (14 proc.), tiek Latviją (11 proc). Kompostuojamų atliekų dalis yra nedidelė – 8 procentai, tačiau Latvijoje ir Estijoje ji tesiekia dar mažiau – 6 procentus. Atliekų deginimo srityje mus net kelis kartus lenkia Estija, tačiau Lietuva savo ruožtu aplenkia Latviją, kuri atliekų apskritai nedegina.

Tam, kad minėtus skaičius būtų galima padidinti ir kuo daugiau atliekų perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti, o ne versti vis naujus kalnus sąvartynuose, visoje Lietuvoje įgyvendinamas Valstybinis atliekų tvarkymo 2014-2020 m. planas. Aplinkos ministras K. Trečiokas pastebėjo, kad lengviau būtų įvardinti tuos regionus, kuriems laikytis šio plano reikalavimų sekasi sunkiausiai, nei atliekų tvarkymo lyderes.

„Kiekvienoje savivaldybėje yra savų problemų, todėl lyderę išrinkti sunku. Visgi turbūt galima teigti, kad Alytaus regionui spręsti atliekų tvarkymo klausimus sekasi geriausiai“, – teigė ministras K. Trečiokas.

Pernai pavyko įgyvendinti kelias svarbias minėto plano dalis: buvo uždrausta sąvartynuose šalinti nuotekų dumblą, pradėta kurti užstato už vienkartines pakuotes sistema, gyventojams išdalinta tūkstančiai pakuočių atliekų konteinerių bei kompostavimo dėžių. Aktyviai įsibėgėjo ir vienas didžiausių šio laikotarpio iššūkių – mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo (MBA) įrenginių statyba. Veikiančio įrenginio naudą jau įvertino Alytaus regiono gyventojai, tačiau kai kuriuose kituose regionuose šių įrenginių darbų pradžia gali vėluoti. Iki šių metų pabaigos šalyje iš viso buvo planuota pastatyti vieną mechaninio apdorojimo ir aštuonis – mechaninio rūšiavimo ir biologinio apdorojimo įrenginius.

„Daugelis regionų susitvarko su šia užduotimi, juolab kad ir žiema buvo palyginti šilta, statybos darbus buvo galima tęsti. Abejonių, ar bus spėta laiku, turėčiau dėl dviejų regionų: Vilniaus ir Utenos. Statybos darbai veikiausiai bus baigti laiku, tačiau šie įrenginiai planuojami su biologinio apdorojimo dalimi, todėl reikės užauginti ir bakterijų, o tam reikia papildomo laiko. Tačiau kalbame apie tai su savivaldybėmis, sukruto ir rangovai, kad darbus pavyktų užbaigti kiek įmanoma pagal planą. Sudarėme ir specialią komisiją, kurios atstovai kas dvi savaites tikrins, kaip vyksta šie projektai“, – komentavo aplinkos ministras K. Trečiokas.

MBA įrenginiai statomi tam, kad degiosios, bioskaidžios ir kitos atliekos patektų ne į sąvartynus, bet į įrenginius ir iš jų būtų išgaunama energija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.