Šiaulių jaunieji gamtininkai rūpinasi sužeistu apuoku

Praėjusį savaitgalį Šiaulių jaunųjų gamtininkų centre prieglaudą rado sužalotas didysis apuokas.

Sužalotą apuoką aplinkosaugininkai nuvežė į Šiaulių jaunųjų gamtininkų centrą.<br>ŠRAAD nuotr.
Sužalotą apuoką aplinkosaugininkai nuvežė į Šiaulių jaunųjų gamtininkų centrą.<br>ŠRAAD nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jun 8, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 6:47 PM

Šis ne tik į Lietuvos, bet ir tarptautinę raudonąją knygą įrašytas paukštis šeštadienį buvo rastas Rėkyvos (Šiaulių r.) gyvenvietėje.

Ant žemės tupintį įspūdingai atrodantį paukštį pastebėjusi moteris nustebo, kad jai priėjus arčiau paukštis nenuskrido. Paaiškėjo, kad apuokas yra sužalotas – jam lūžo koja.

Sužeistą paukštį moteris parsinešė į savo ūkį. Apie radinį rėkyvietė pranešė gyvūnų globėjams ir aplinkosaugininkams.

Atvykę aplinkosaugininkai paėmė paukštį ir nuvežė jį į Šiaulių jaunųjų gamtininkų centrą. Čia apuokas bus globojamas ir slaugomas, kol pagis.

Šiaulių jaunųjų gamtininkų centro biologijos skyriaus vadovė Inga Vasiliauskienė sakė, kad pas juos pateko jau suaugęs didysis apuokas. Paukštis yra sunkiai sužalotas – matyti atviras kojos lūžis.

Kadangi žaizda jau sena, o užkratas spėjo išplisti, sužalotą koją gali tekti amputuoti.

„Toks paukštis gali išgyventi ir turėdamas vieną koją. Kaip gydyti apuoką, nuspręs jį apžiūrėti iškviesti Gyvūnų globos asociacijos veterinarai, kurie pas mus turėtų atvykti iš Kauno“, – sakė I.Vasiliauskienė.

Šiaulių jaunųjų gamtininkų centro biologijos skyriaus vadovė vylėsi, kad pas juos patekęs didysis apuokas išgis ir vėl bus paleistas į laisvę.

Didysis apuokas – tai vienas įspūdingiausių, deja, nykstančių Lietuvos miškų gyventojų. Manoma, kad dabartinę populiaciją Lietuvoje sudaro vos 10 – 20 porų.

Nedaug didžiųjų apuokų sutinkama ir visoje Eurazijoje. Tad didysis apuokas įrašytas ne tik į Lietuvos raudonąją bet ir į tarptautinę raudonąją knygą. Šiuos paukščius globoja Berno konvencija, Paukščių direktyvos nuostatos.

Didieji apuokai yra plėšrūs. Jie turi puikią regą ir klausą. Medžioja didieji apuokai įvairius graužikus, paukščius, kiškius, kartais net lapes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.