Į pavojingųjų atliekų rūšiavimą dar žvelgiama pro pirštus

Nuo gegužės Šiauliuose startavęs pavojingųjų atliekų iš gyventojų surinkimas prie didžiųjų prekybos centrų bei parduotuvių kol kas vyksta vangiai. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro (ŠRATC) specialistai akcijos pradžioje dvi dienas stebėjo, kaip šiauliečiams sekasi atsikratyti šiomis atliekomis. Tačiau per dvi eksperimento dienas nė vienas šiaulietis nepasinaudojo galimybe nemokamai atsikratyti pavojingomis atliekomis.

Prie pavojingųjų atliekų priskiriami ir akumuliatoriai, baterijos, plovikliai, aerozoliniai flakonai, seni medikamentai, dienos šviesos lempos.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Prie pavojingųjų atliekų priskiriami ir akumuliatoriai, baterijos, plovikliai, aerozoliniai flakonai, seni medikamentai, dienos šviesos lempos.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 9, 2015, 9:40 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 3:18 PM

ŠRATC viešųjų ryšių specialistės Karolinos Kiesienės manymu, neretai žmonėms pritrūksta žinių, kurios atliekos laikomos pavojingomis ir kaip jas derėtų tvarkyti. „Galbūt ir patingima pasidomėti apie šias atliekas, nors informacijos yra ir internete, spaudoje, ir mūsų bei atliekų vežėjų tinklalapiuose, viešųjų renginių metu dalinamose skrajutėse“, – teigė specialistė.

Pasak jos, Šiaulių regiono gyventojai neretai bando teisintis ir tuo, kad pavojingas atliekas atskirai rinkti nepatogu. „Tačiau Šiaulių regione pavojingomis atliekomis galima atsikratyti net keliais būdais: kelis kartus per metus pavojingas atliekas iš gyventojų pagal viešai skelbiamą grafiką apvažiavimo būdu surenka atliekų vežėjai. Jei gyventojas nespėjo atsikratyti pavojingomis atliekomis šiuo būdu, visus metus turi galimybę pavojingas atliekas atvežti į Šiaulių regiono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles“, – aiškino K.Kiesienė.

Aplinkosaugininkai primena, kad už netinkamai išmestas pavojingąsias atliekas gali tekti sumokėti šimtus ar net tūkstančius eurų siekiančią baudą. Tačiau dar labiau turėtų bauginti faktas, kad netinkamai atsikratydami pavojingomis atliekomis kenkiame ir žmogaus sveikatai, ir aplinkai.

Regis, tokių medžiagų kaip tepalai, rūgštys, alyva, dažai, skiedikliai, pesticidai keliamą pavojų aplinkai ir išskiriamas medžiagas numanyti nesunku. Tačiau derėtų įsisąmoninti, kad prie pavojingųjų atliekų priskiriami ir akumuliatoriai, baterijos, plovikliai, aerozoliniai flakonai, seni medikamentai, dienos šviesos lempos. Taigi netgi tuščias nagų lako buteliukas ar purškiamas oro gaiviklis yra priskiriami prie pavojingųjų atliekų.

Taip pat minėtomis medžiagomis, pavyzdžiui, alyva suteršti drabužiai ar kiti tekstilės gaminiai taip pat turi būti priskiriami pavojingoms atliekoms. Visgi daugiausia pavojingųjų atliekų susidaro ne gyventojų namuose, o garažuose: praktika rodo, kad Šiaulių regione daugiausia jų sukaupia vairuotojai, kurie garaže patys tvarkosi transporto priemonę.

Pavojingomis laikomos tos atliekos, kurios pasižymi Atliekų tvarkymo įstatymo 4 priede nurodytomis savybėmis: yra labai degios, kancerogeninės, ėdžios, išskiriančios toksiškas dujas, sprogstamosios ir t.t. Netinkamai tvarkomos, jos gali teršti dirvožemį, gruntinius vandenis, kenkti žmogaus sveikatai ar net gyvybei.

Todėl šio tipo atliekas gyventojai privalo sandariai supakuoti ir perduoti atliekų tvarkytojams arba vežti į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Vien Šiauliuose apvažiuojamuoju būdu šio tipo atliekos iš gyventojų surenkamos 4 kartus per metus, o kitose regiono savivaldybėse – 2 kartus per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?