Kaip regionams pernai sekėsi tvarkyti atliekas?

Kuriems Lietuvos regionams rūšiuoti atliekas, teikti gyventojams viešąsias komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas bei mažinti sąvartynuose šalinamų komunalinių atliekų kiekius sekasi geriausiai?

Savivaldybės turi siekti efektyvios atliekų rūšiavimo, perdirbimo ir šalinimo sistemos, kuri leistų sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius, o kartu padėtų išlaikyti saugesnę ir švaresnę aplinką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savivaldybės turi siekti efektyvios atliekų rūšiavimo, perdirbimo ir šalinimo sistemos, kuri leistų sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius, o kartu padėtų išlaikyti saugesnę ir švaresnę aplinką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

Jun 22, 2015, 3:56 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:23 PM

Į šį klausimą galima ieškoti atsakymų Aplinkos apsaugos agentūros pateiktuose duomenyse. Agentūra paskelbė Regionų plėtros tarybų informaciją apie atliekų tvarkymą 2014 m. bei apibendrintą informaciją apie komunalinių atliekų tvarkymo sistemas Lietuvos savivaldybėse praėjusiais metais.

Žvelgiant į šiuos duomenis akivaizdu, jog kai kurioms savivaldybėms dar reikėtų pasitempti netgi teikiant gyventojas viešąsias komunalinių atliekų tvarkymo paslaugas. Sudėtingiausia situacija šiuo atžvilgiu yra Panevėžio regione: čia šios paslaugos prieinamos 93 procentams gyventojų. Tuo metu, pavyzdžiui, Marijampolės regione viešosios komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos prieinamos 100 procentų gyventojų.

Vertinant šių paslaugų prieinamumą ne gyventojams, bet ūkio subjektams situacija Panevėžio regione dar sudėtingesnė: šias paslaugas gauna tik 75 procentai regiono ūkio subjektų, o pačiame Panevėžio mieste jos prieinamos vos 34 procentams ūkio subjektų.

Skirtingai regionams bei savivaldybėms sekasi ir mažinti sąvartynuose šalinamų komunalinių atliekų dalį. Lietuva yra įsipareigojusi iki 2020 m. šią dalį sumažinti iki 35 procentų. Laidoti komunalines atliekas yra pigus jų tvarkymo būdas, tačiau jis kenkia gamtai bei žmogui: pūdamos atliekos sąvartynuose išskiria kenksmingas dujas bei teršia gruntą. Šiuo metu Lietuvoje vidutiniškai sąvartynuose šalinama net trys ketvirtadaliai komunalinių atliekų, nors didelę jų dalį būtų galima perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti.

Pernai komunalinių atliekų perdirbimo lyderiu tapo Alytaus regionas, perdirbęs ar kitaip pakartotinai panaudojęs 37 procentus šio tipo atliekų. Nedaug nuo jo atsiliko Klaipėdos (34 procentai) bei Utenos (33 procentai) regionai. Tuo tarpu Šiaulių regione pernai pavyko ne į sąvartyną nukreipti tik 13 procentų komunalinių atliekų. Menka komunalinių atliekų dalis buvo perdirbta ir Vilniaus (17 proc.) bei Marijampolės (18 proc.) regionuose.

Nors atliekų tvarkymo infrastruktūra per pastaruosius kelerius metus gerokai pažengė pirmyn, visgi savivaldybėse iki šiol trūksta rūšiavimo konteinerių popieriaus, stiklo bei plastiko atliekoms. Pavyzdžiui, vien Klaipėdos regione trūksta dar beveik pustrečio tūkstančio konteinerių stiklo atliekoms. Tačiau šiuo atžvilgiu situacija sudėtingiausia Utenos regione: čia trūksta daugiau kaip 7000 stiklo atliekų ir dar beveik tiek pat – plastiko atliekų konteinerių.

Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014-2020 m. plane numatyta, kad per artimiausius penkerius metus savivaldybėse turi būti perdirbta mažiausiai 65 procentai komunalinių atliekų. Taip pat turi būti perdirba bent pusė šiame sraute esančių popieriaus, kartono, plastiko, stiklo atliekų. Todėl savivaldybės turi siekti efektyvios atliekų rūšiavimo, perdirbimo ir šalinimo sistemos, kuri leistų sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius, o kartu padėtų išlaikyti saugesnę ir švaresnę aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.