Į ekomiestelių maratoną įsitraukė ir būriai entuziastų

Kelis mėnesius po visą Lietuvą keliavęs ekomiestelis birželį baigė savo suplanuotą maršrutą ir bent kuriam laikui atsisveikino su lankytojais. Ekomiestelio rengėjai sako, kad šis sumanymas ne tik pritraukė daugybę žmonių, bet ir paskatino juos tiek aktyviau domėtis rūšiavimo galimybėmis, tiek patiems įsitraukti į atliekų mažinimo ir perdirbimo veiklas.

Visoje Lietuvoje artimiausius kelerius metus bus intensyviai siekiama ir toliau mažinti sąvartynuose šalinamų atliekų, ypač komunalinių, dalį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visoje Lietuvoje artimiausius kelerius metus bus intensyviai siekiama ir toliau mažinti sąvartynuose šalinamų atliekų, ypač komunalinių, dalį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Šeškevičienė

2015-06-30 08:43, atnaujinta 2017-10-28 17:55

Vieną dieną konkrečioje vietovėje veikiantis miestelis suspėjo aplankyti net trisdešimt šalies miestų ir miestelių. Jų gyventojai galėjo pagilinti žinias apie atliekų rūšiavimą, pamatyti režisieriaus Mindaugo Survilos filmą „Stebuklų laukas“, dalyvauti ekodirbtuvėse ir iš senų marškinėlių pasisiūti stilingas rankines bei sužinoti atsakymus į rūpimus klausimus.

Ekomiestelių koordinatorė Jūratė Morkvėnaitė-Paulauskienė pasakojo, kad renginys sutraukdavo daugybę vietos žmonių. „Svarbiausias mūsų tikslas buvo skatinti žmones rūšiuoti atliekas, o kitas tikslas – suteikti žmonėms daugiau žinių, kaip tą daryti teisingai. Patys gyventojai daug klausinėjo specialistų, kur mesti jiems dvejonių keliančias atliekas, pavyzdžiui, „tetrapak“ pakuotes ar gumines pirštines. Taigi tikslą mums pasiekti pavyko“, – teigė J.Morkvėnaitė-Paulauskienė.

Pasak koordinatorės, vienu iš ekomiestelių pasisekimo rodiklių tapo ir tai, kad pačios bendruomenės aktyviai įsitraukė į raginimus elgtis taip, kad buityje susidarytų kuo mažiau atliekų, o nuo jų kuo mažiau kentėtų aplinka.

„Pavyzdžiui, Utenoje kolegijos studentai grojo būgnais, pasigamintais iš senų dujų balionų. Vėliau ir patys renginio lankytojai galėjo pamatyti būgnus iš arčiau, išbandyti, kaip jais grojama. O štai Lazdijuose viena moteris atsinešė šūsnį savo drabužių, batų, rankinių. Vėliau ji labai džiaugėsi dalį drabužių ir aksesuarų išdalinusi, dalį – pardavusi. Skatiname žmones ne tik išmokti rūšiuoti atliekas, bet ir nešvaistyti daiktų, pagalvoti, kad jei dar geras daiktas tau nebereikalingas, galbūt jis pravers tavo draugui ar visai nepažįstamam žmogui“, – pasakojo J.Morkvėnaitė-Paulauskienė.

Druskininkuose viena aktyvi gyventoja išmoningai ragino gyventojus rinkti plastikinius kamštelius ir dalyvauti „Kamštelių vajaus“ konkurse. Tuo tarpu Lazdijuose būrys jaunųjų siuvėjų specialiai ekomiestelio atvykimo proga prisiuvo marškinėlių ir dalino juos renginio lankytojams.

„Prieš ekomiestelių maratoną buvo kalbama, kad būtų gerai, jei į ekomiestelius susirinktų po 30-50 žmonių. Realybė pranoko lūkesčius: į ekomiestelius ateidavo ir po du šimtus vietos gyventojų. Daugybė žmonių labai džiaugėsi ekomiestelių idėja ir sakė, kad tokių renginių labai trūksta. Netgi klausinėjo, ar ekomiestelis aplankys ir kitais metais“, – kalbėjo ekomiestelių koordinatorė J.Morkvėnaitė-Paulauskienė.

Visoje Lietuvoje artimiausius kelerius metus bus intensyviai siekiama ir toliau mažinti sąvartynuose šalinamų atliekų, ypač komunalinių, dalį. Tam būtina kuo didesnę dalį atliekų perdirbti ar kitaip pakartotinai panaudoti. Todėl labai svarbu, kad atliekos būtų aktyviai rūšiuojamos jau namų ūkiuose, taip gerokai palengvinant joms galimybes patekti ne į sąvartynus, bet pas perdirbėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.