Lietuvoje mažėja naudojančiųjų plastikinius maišelius

Plastikiniai pirkinių ir sveriamų produktų maišeliai – viena didžiausių šiuolaikinio gyvenimo prabangos rykščių. Plastikiniai maišeliai irsta šimtmečiais ir yra laikomi viena labiausiai pasaulį teršiančių šiukšlių.

Kiekvienas prieš į maišelį dėdami jau sufasuotus produktus ar vaisius bei daržoves, kurių odelės nevalgysime, turėtume pagalvoti, ar maišelis tikrai yra reikalingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienas prieš į maišelį dėdami jau sufasuotus produktus ar vaisius bei daržoves, kurių odelės nevalgysime, turėtume pagalvoti, ar maišelis tikrai yra reikalingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2016, 9:37 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 7:45 PM

Kasdienio naudojimo plastikinių maišelių gamybai naudojami mažiausiai pavojingi iš naftos perdirbimo produktų gaminami plastikai, todėl didžiausias su jais siejamas pavojus – gamtos užterštumas ilgai neyrančiomis atliekomis, kurios negaudamos tiesioginių saulės spindulių ir kitų pašalinių veiksnių gali išsilaikyti net iki 400 metų. Į vandens telkinius patekę plastikiniai maišeliai kelia ypač didelį pavojų – juos prariję žuvys, paukščiai bei žinduoliai žūsta.

Naujausių tyrimų duomenimis mūsų šalyje plastikinių maišelių vartojimas mažėja, tačiau ši pakuotės rūšis vis dar išlieka viena dažniausių gamtoje aptinkamų komunalinių atliekų. Žinant plastikinių maišelių keliamas problemas – vizualinę taršą ir poveikį vandenims, žuvims, kitoms ekosistemoms, kai dėl nesuirusio plastiko kenčia gyvoji gamta, būtina imtis tam tikrų priemonių: kiekvienas prieš į maišelį dėdami jau sufasuotus produktus ar vaisius bei daržoves, kurių odelės nevalgysime, turėtume pagalvoti, ar maišelis tikrai yra reikalingas. Siekiama, kad iki 2019 metų vienam europiečiui tektų ne daugiau nei 90 plonųjų plastikinių maišelių per metus, o iki 2025-ųjų jų kiekis mažėtų dar perpus – iki 40.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.