Šalnos.

Ūkininkai nerimastingai žiūri į sugrįžusius žiemiškus orus: „Sniegas kviečius tiesiog suguldė ant žemės“

Savaitės pradžia didžiajai daliai lietuvių prasidėjo kiek netikėtai – teko ieškoti į spintą jau sudėtų žieminių paltų ir sniego kastuvų. Neplanuotai į šalį sugrįžęs sniegas sunerimti privertė ir ūkininkus, nors dalis jų ramina – pavojaus šių metų derlių kol kas nėra.  Pasak klimatologų, toks oras balandžio mėnesį neturėtų stebinti, esą sniegas lietuviškam pavasariui labiau būdingas nei mėnesio pradžioje buvęs rekordiškas karštis. „Ką turim dabar – nėra taip neįprasta, jeigu pažvelgtume keliasdešimt metų atgal, tai balandžio pradžia dažnai dar būdavo su sniegu, balandžio pirmoji pusė būdavo potvynių metas, upės patvindavo“, – apie ne visai šiam metų laikui neįprastus žiemiškus orus pasakojo klimatologas Donatas Valiukas. Jis pridūrė, kad dėl staigiai besikeičiančio oro labiausiai nukenčia augalai. „Tas augalų pabudimas, ankstyva vegetacija ir paskui atšalimas... Paprasčiausiai galime prarasti derlių, gali nušalti žiedai ir neturėti to, ką turėtume turėti rudenį“, – rizikas įvardijo klimatologas. Tai, kad orų kaita daro daug žalos derliui, patvirtina patys ūkininkai. Grūdines kultūras auginantis Mikas Pačekajus sako, kad iškritę gausūs krituliai sustabdė visus darbus. „Mus, kaip ir kelininkus, žiema užklupo netikėtai. Sustabdė tręšimą, pasėlių priežiūros darbus, pesticidų purškimą. Deja, visi darbai, viskas... Visi sėdime garaže, laukiame geresnių orų“, – apie nemaloniai nustebinusią orų išdaigą kalbėjo ūkininkas.

NEPRALEISK
Daugiau
A.Avulis.

Arvydas Avulis: tikiu, kad karo Lietuvoje nebus – tam yra dvi priežastys

„Pavasaris“, – taip dabartinę nekilnojamojo turto (NT) rinką apibūdina „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis. Anot jo, situacija sektoriuje gerėja, tačiau ją temdo investuotojų baimė dėl karo. Kaip aiškino A.Avulis, reikalai NT sektoriuje gerėja, o tai sutampa su atėjusiu pavasariu. „Bet čia panašiai kaip ir oras. Prieš savaitę ar dvi buvo labai šilta ir labai gera, o ši savaitė – vėsi ir nelabai maloni. NT sektoriuje nėra atšilimo, gero klimato. Iš vienos pusės, matome, kad pirmo ketvirčio rezultatai šiek tiek įpučia optimizmo – Vilniuje buvo parduoti 706 butai, tai yra maždaug 25 proc. daugiau nei pernai per pirmą ketvirtį. Bet labai laukiame, kada Europos Centrinis Bankas (ECB) sumažins palūkanų normas, tikimės, kad tai bus dar vienas paskatinimas daugiau investuoti, pirkti daugiau būstų. Dabar daug investicijų pristabdyta, nes pinigai – per brangūs“, – situaciją „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ nupasakojo A.Avulis. Dar viena priežastis, nulemianti sumažėjusias investicijas į būstą, yra geopolitinė situacija. „Karo baubas nuskambėjo gan grėsmingai, bet manau, kad žmonės apsipranta. Kažkada mes buvome labai stipriai išsigandę pandemijos, tada raminau ir sakiau, kad viskas bus gerai. Dabar negaliu nuraminti, kad viskas bus gerai ir kad Lietuvoje nebus karo, bet tikiu, kad jo nebus. Nežinau, ar tie žodžiai nuramins tuos, kurie jo labai bijo“, – šnekėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance