Kauniečiams – valdžios pažadas: tvarkys piliakalnius

Ne vienus metus kauniečiai girdėdavo tik valdininkų pažadus pasirūpinti, kad patekti ant 5 piliakalnių žmonėms būtų patogiau. Pirmieji pokyčiai prasidėjo. Nemažai jų turėtų būti kitais metais.

Laiptų į Jiesios piliakalnį pagrindai metaliniai, pakopos – iš medienos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laiptų į Jiesios piliakalnį pagrindai metaliniai, pakopos – iš medienos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-21 19:05

Kauno etninio paveldo bendruomenės „Kauno Veršva“ pirmininkė Stasė Mickutė, jos narys Ramūnas Kaminskas ir architektas Jonas Lukšė aktyviai domisi mūsų protėvių palikimu – Kaune esančiais 5 piliakalniais.

Kauniečiai yra surengę ne vieną konferenciją apie piliakalnius ir jų svarbą, ant Vilijampolėje esančio Veršvų piliakalnio nuolat rengia įvairias šventes ir talkas.

„Jau nuo 2014 metų prašėme, jog savivaldybė pasirūpintų, kad piliakalniai būtų geriau pasiekiami. Į daugelį jų neveda laiptai, patys piliakalniai apžėlę ir nematyti jų didybės, stinga ir informacinių stendų“, – pasakojo S.Mickutė.

Architektas J.Lukšė sakė, kad geriausiai iki šiol buvo prižiūrimas Palemone esantis Vieškūnų piliakalnis, – ten įrengti laiptai.

„Tačiau dabar kai kurie jų jau supuvę. Reikėtų pakeisti lentas, kol visai nesubyrėjo. Buvęs informacinis stendas dabar suniokotas“, – sakė J.Lukšė.

Aukštųjų Šančių piliakalnio laiptų jau neliko nė ženklo. Ypač pavojinga lipti į aukštą Veršvos piliakalnį Vilijampolėje, kur laiptų taip pat nėra.

„Kai palyja ir tamsu, ten labai pavojinga. Taip pat negenimi menkaverčiai augalai, jie užgožia vaizdą. Vietos bendruomenė ant šio piliakalnio mėgsta burtis, todėl daugybei žmonių ši problema aktuali“, – sakė ir S.Mickutė.

Eigulių piliakalnį, kur laiptų taip pat nėra, pasak J.Lukšės, net sunku rasti, nuorodą į jį reikėtų pastatyti Dusetų gatvėje.

Jiesios piliakalnis, populiariai vadinamas Napoleono kalnu, taip pat stovi be laiptų, augalija gožia nuo jo atsiveriančius gražius vaizdus.

S.Mickutė pasakojo, kad savivaldybė buvo sudariusi darbo grupę, kuri turėjo rūpintis piliakalniais. Tačiau, pasak kaunietės, nė vienas posėdis taip ir neįvyko.

„Mes tik girdime pažadus, kad piliakalniai bus tvarkomi. 2017 metai buvo paskelbti Piliakalnių metais, šie – 2018-ieji – Europos kultūros paveldo metais. Buvo pats laikas atkreipti dėmesį į vertingąjį paveldą, deja, pokyčių nematyti“, – apgailestavo S.Mickutė.

Vis dėlto kai kurios permainos jau prasidėjo. Prieš kelias dienas nauji laiptai pradėti rengti į Jiesios piliakalnį. Juos stato Alytaus įmonės darbininkai.

Jie pasakojo, kad laiptai turės 128 pakopas, bus iš impregnuotos medienos. Kad laiptai būtų naudojami ilgai, jų įtvirtinimai į žemę – metaliniai. Pradėję darbus alytiškiai susidūrė su netikėtumu – po žemės sluoksniu glūdi akmenys. Į juos įtvirtinti metalines konstrukcijas sudėtinga.

Vis dėlto darbus planuojama baigti iki šių metų pabaigos.

Laiptai ir stendai piliakalniuose bus įrengti

Saulius Rimas, Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas

„2017 metais savivaldybės įmonė „Kauno planas“ parengė laiptų į Jiesios, Veršvų ir Eigulių piliakalnius įrengimo techninius projektus. Šiais metais buvo paskelbti viešųjų pirkimų konkursai Jiesios ir Veršvų piliakalnių laiptų įrengimo darbų rangovui parinkti.

Spalį jau pradėti laiptų į Jiesios piliakalnį įrengimo darbai, šio piliakalnio viršutinėje aikštelėje ir šlaituose jau pašalinta dalis menkaverčių želdinių, atverti apžvalgos taškai. Prancūzijos ambasados iniciatyva bus įrengti informaciniai stendai, skirti supažindinti su 1812 metais vykusia Napoleono kariuomenės persikėlimo per Nemuną operacija.

Netrukus turėtų paaiškėti ir darbų rangovai Veršvų ir Eigulių piliakalnių laiptams įrengti. Kai kurie parengiamieji darbai jau pradėti. Bendradarbiaujant su urėdais Veršvų piliakalnyje bus pašalinti planuojamų laiptų trasoje esantys avarinės būklės medžiai. Darbų sparta priklausys nuo orų sąlygų, tačiau planuojame, kad 2019 metų pavasarį jie jau bus užbaigti.

Jiesios, Eigulių ir Veršvų piliakalniai pažymėti naujo pavyzdžio informaciniais ženklais. Prie Aukštųjų Šančių piliakalnio 2004 metais įrengtas medinis informacinis ženklas. 2019 metais prie visų piliakalnių planuojama įrengti išsamesnius lankytojams skirtus informacinius stendus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.