„Coca-Cola HBC“ generalinis direktorius: suteikti naują gyvenimą panaudotai pakuotei – mūsų tvarumo prioritetas

Svarbi mūsų planetos problema – augantis atliekų kiekis – pastaruoju metu sulaukia daug dėmesio. Suprantu šį stiprų jausmą, nes mane irgi erzina, kai matau parkuose, paplūdimiuose ir mūsų vandenynuose besiplaikstančias šiukšles.

 Zoran Bogdanovic, „Coca-Cola HBC“ generalinis direktorius
 Zoran Bogdanovic, „Coca-Cola HBC“ generalinis direktorius
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2019, 11:25 AM, atnaujinta Jun 5, 2019, 11:34 AM

Esame kompanija, kuri užsiima gėrimų išpilstymu, pardavimais ir prekės ženklų stiprinimu 28-iose rinkose, todėl atstovaudami „Coca-Cola HBC“ suprantame problemą bei su tuo susijusį savo vaidmenį. Pernai Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos tema buvo „Nugalėkime plastiko taršą“. Praėjus metams norėčiau įvertinti, ką nuveikėme iki šiol ir ką galėtume padaryti geriau ateityje.

Daug žmonių manęs klausia, kodėl mes nenustojame naudoti plastiko. Tai – sudėtingas iššūkis, nes šiuo metu plastikas yra pati tinkamiausia medžiaga pakuotėms, atsižvelgiant į gamybos ir transportavimo poveikį aplinkai ir tai, kad jis yra saugus, higieniškas, patvarus, lankstus, sandarus ir perdirbamas.

Daugiausia problemų, kurias sprendžiame šiandien, kyla dėl jau panaudoto plastiko, kuris nugula sąvartynuose arba tiesiog kaip šiukšlė paliekamas aplinkoje. Tačiau akcentuoti turime ne tai. Iš tiesų, jeigu mes atgautume pakankamai butelių, kurių kokybė tenkina, jie taptų vertinga žaliava perdirbimui – mes galėtume juos perdirbti ir vėl naudoti. O kadangi technologijos tobulėja, šioje srityje mes galime pasiekti didelę pažangą.

Pasaulis be atliekų

Kartu su savo strateginiu partneriu „The Coca-Cola Company“ įgyvendiname išsamų, ilgametį planą „Pasaulis be atliekų“. Planas skirtas pakuočių atliekų problemoms spręsti ir turi aiškiai numatytą tikslą – surinkti ir perdirbti tiek butelių ar skardinių, kiek jų bus parduota iki 2030 metų.

Siekti tikslo pradėjome pernai, kai „Coca-Cola HBC“ kompanijoje paskelbėme įsipareigojimus 2025 metams, užtikrindami, kad ir toliau plėtosime tvarumą visame versle.

Tai reiškia, kad esame pasiryžę: pasiūlyti pakuotes, kurios bus 100 proc. perdirbamos; užtikrinti, kad iš perdirbto plastiko sukaupsime didesnę mūsų naudojimui skirto plastiko dalį; padėti surinkti 75 proc. pakuočių, kurias naudojame savo gėrimams.

99 procentų perdirbamos

Aktyviai siekiame užsibrėžtų tikslų, todėl esame toli pažengę. Pavyzdžiui, jau 99 proc. mūsų pakuočių yra tinkamos perdirbimui ir mes sėkmingai išnaudojame galimybes gerindami šį rodiklį bei norime nustatyti sąsajas tarp mūsų pakuočių ir jų perdirbimo srautų. Stiprindami savo pastangas naudoti daugiau perdirbamo PET (rPET), bendradarbiaujame su trečiosiomis šalimis. Norime užtikrinti geresnę prieigą prie rPET tiekėjų ir technologijų. Pavyzdžiui, kartu su kitais greito apyvartumo prekių gamintojais investavome į PET pakuočių perdirbimo gamyklą Austrijoje – įsigijome 20 proc. dalį. Tai lėmė, kad austriškas vanduo „Römerquelle“ šiemet pilstomas į butelius, kurie yra pagaminti iš 100 proc. rPET.

Prieš kelias dienas paskelbėme ir tai, kad nuo šiol kiekvienas mūsų airiško vandens „Deep RiverRock“ butelis taip pat bus pagamintas iš 100 proc. perdirbamo PET. Kiek vėliau šiemet tokią pat praktiką įgyvendins ir kiti vandens prekės ženklai, pavyzdžiui, Šveicarijoje.

Be to, šiemet mes padidinsime rPET žaliavų dalį iki 50 proc. gamindami butelius gėrimams „Coca-Cola“ ir „Coca-Cola Zero“ Šveicarijoje bei Austrijoje. Toliau aktyviai įgyvendinsime pažangius sprendimus kiekvienoje iš 28-ių savo rinkų, atsižvelgdami į produktų krepšelius.

Pažanga surenkant atliekas

Bendradarbiaudami su partneriais 2018 metais visos grupės mastu perdirbimui surinkome vidutiniškai apie 45 proc. savo pakuočių, o Lietuvoje šis rodiklis pernai siekė net 92 procentus.

Savo rinkose pradėjome keletą puikių iniciatyvų, kad naudotų pakuočių surinkimas ir tvarkymas būtų dar efektyvesnis ir toliau augtų. Pavyzdžiui, pernai Rusijoje ėmėmės aktyvaus vaidmens, kad kartu su industrija įkurtume pirmąją Pakuočių atliekų tvarkymo organizaciją. Tuo pačiu rėmėme iniciatyvą „Rūšiuok su Mumis“, kuria siekiama didinti susidomėjimą perdirbimu ir surinkti daugiau naudotų pakuočių.

Nigerijoje bendradarbiaudami su vietos industrija ir su suinteresuotomis šalimis taip pat padėjome įkurti pirmą Pakuočių atliekų tvarkymo organizaciją. Keliose kitose šalyse rėmėme atliekų surinkimo gerinimo projektus, tokius kaip PET surinkimo projektas „Veik su imPETus“ Lenkijoje ir pilotinis atliekų rinkimo bei rūšiavimo projektas Ukrainoje.

Atsižvelgdami į vietines sąlygas, dirbame su suinteresuotomis šalimis ir remiame įvairias surinkimo ir tvarkymo struktūras, kurios apima Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijas ir Užstato grąžinimo sistemas.

Visose savo rinkose prisiderinome prie 19-os skirtingų sistemų, skirtų pakuočių atliekoms tvarkyti. Esame aktyvi šių sistemų dalis, nes visos grupės mastu laikomės pakuočių atliekų ir perdirbimo politikos, kuri apibrėžia mūsų veiklą kiekvienoje šalyje.

Nuostabu matyti, kaip mūsų darbuotojai Baltijos šalyse įsitraukia į tvarkymo iniciatyvas, tokias kaip „Mes Darom“. Savanorystei skirtas laikas atspindi asmeninį mūsų darbuotojų įsipareigojimą užtikrinti, kad mūsų viešosiose erdvėse nebūtų šiukšlių.

Alternatyvų paieškos

Suprantame, kad galime nuveikti dar daugiau, todėl tęsiame darbą su universitetais ir kitomis organizacijomis siekdami atrasti patvarius plastiko pakaitalus.

Daug galimybių įžvelgiame antrinių pakuočių srityje, kur ieškome būdų, kaip atsisakyti vyniojimo plastiko plėvele ir pereiti prie kartono dėžių, kuriose atsidurtų 4–24 gėrimų pakuočių komplektai. Esame tikri, kad technologijų pažanga, didėjantis informuotumas, didesnė medžiagų, tinkamų maisto pakuotėms, įvairovė mums leidžia dar aukščiau pakelti tvarių sprendimų kartelę ir naujam gyvenimui sugrąžinti medžiagas, kartą jau išleistas į apyvartą.

Norime priminti, kad dedame pastangas ne tik pakuočių srityje, bet ir įgyvendiname įsipareigojimus, pavadintus „Misija Tvarumas 2025“, kuriais siekiame toliau mažinti per mūsų veiklos procesus susidarančias emisijas. Taip pat sutelkiame dėmesį vandeniui tausoti, žaliavoms atrinkti, tinkamai mitybai, gerovei ir gerai savijautai savo organizacijoje bei savo bendruomenėse užtikrinti. Su mūsų pažanga šiose srityse galite susipažinti mūsų Integruotoje metinėje ataskaitoje, kuri (anglų kalba) pateikiama čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.