Užfiksavo, kaip prie Vištyčio ežero į griovį iš cisternos pylė srutas: aplinkosaugininkai tikrins kaimo turizmo sodybas Parodė, kur yra srutų duobė

Į portalą lrytas.lt kreipėsi Vištyčio gyventojas Rimantas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), atsiuntęs nuotraukas ir vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip iš cisternos į griovį pilamos neaiškios kilmės atliekos.

 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br>Google/Maps nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br>Google/Maps nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br>Google/Maps nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br>Google/Maps nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Skaitytojo nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Skaitytojo nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Skaitytojo nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Skaitytojo nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Skaitytojo nuotr.
 Pilamos atliekos prie Vištyčio ežero.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-07-13 11:52, atnaujinta 2020-07-13 17:12

„Vilkaviškio r., Vištyčio miestelyje, kaimo turizmo sodybos „Poilsis Vištytyje“ darbuotojas išpila kanalizacijos turinį buvusioje fermų teritorijoje. Tai tęsiasi ne vienerius metus, kiek man žinoma, bet iki šiol neteko galimybės to užfiksuoti.

Tokių talpų išpilama ne viena. Labai gaila, kad kartais Lietuvos Venecija pavadinimu miestelio neaplenkė teršimo bėda. Visą vasarą gauname pranešimus, kad Vištyčio ežeras yra netinkamas maudytis ir neatitinka higienos formų. Taigi kyla klausimas, kaip kitos poilsiavietės pašalina poilsiautojų paliktą „turtą“?

Nenoriu tikėti, kad miestelio seniūnas Bronislovas Polita ir Vištyčio Regioninio parko direkcija apie tai nieko nežino, nes tikrai paklausus daugelio miestelio gyventojų, nenoromis prasitartų, kad matė ir žino, bet galbūt nežino kur kreiptis arba tiesiog tai jų neliečia ir nenori kištis“, – rašė anonimu išlikti ponorėjęs skaitytojas.

Kaltina blefu

Portalas lrytas.lt kreipėsi į „Poilsis Vištytyje“ direktorių Vilmantą Arbatauską, kuris aiškino, kad užfiksuoti vaizdai yra blefas dėl pavydo.

„Mūsų atliekas išveža įmonė iš Kauno „Švaruma“. Mes su jais bendradarbiaujam barteriu, darbuotojai atvyksta čia pailsėti.

Ir kiti labai pavydi, kad kažkas kažką daro ir dar iš kito miesto atvažiavę. Nes mes patys kauniečiai esam, turim kaimo turizmo sodybą su keliais nameliais.

Todėl nežinau, kas tai nufilmavo. Gal tai darė specialiai, gal nufilmavo tą traktoriuką, kai mes lietaus kanalizaciją plaunam, kai iš ežero vandenį siurbiam. Nes traktoriuką tai turim, bet čia kaime daug kas tų traktoriukų turi, gal kokių 20. Jau geriau įrengtų Vištytyje nuotekų valymo įrenginius, nes čia miestelyje yra 600 žmonių, kurie savo atliekas, tualeto turinį pila kiemuose“, – teigė V. Arbatauskas.

Tačiau vietos gyventojas netiki tuo, ką sako kaimo turizmo sodybos savininkas.

„Ten ne kažkoks lietaus vanduo pilamas. Nes kvapas yra kanalizacijos. Prie tos duobės yra ir kelias su apsisukimu jau išvažinėtas. Be to, miestelyje tokių traktorių nėra nė 5, o nekalbu apie 20. Nes ką su tokiu ūkininkai darytų? Juk jis mažas ir sodams labiau skirtas. Gaila, kad numerių nesimato, bet pagal cisternos lipdukus galima atskirti. Nemanau, kad tose pačiose vietose būtų atsitiktinumas. Nebent jau būtų nulupti specialiai“, – teigė Rimvydas.

Srutas į duobę pila dešimtmečius

Vaizdus portale lrytas.lt išvydęs kitas anonimu išlikti norėjęs Vištyčio gyventojas pasakojo, kad srutos į minėtą duobę pilamos jau ne vienerius metus.

„Visą gyvenimą gyvenu Vištytyje, tai žinau, kas čia vyksta. Kadangi miestelyje nėra kanalizacijos, tai vienas ar kitas traktoriukas su cisterna ir iš gyventojų, ir iš aplinkinių kaimo turizmo sodybų tas srutas surenka ir į tą pačią duobę pila jau 10-15 metų. O iš tos duobės nuo aukštumos per pelkyną ir upeliuką tos srutos teka į ežerą. 

Po to skundžiasi vietos verslininkai, kad prastai sekasi. Be to, nesu matęs, kad kas nors čia iš kažkokios Kauno įmonės atvažiuotų ir srutas surinktų, kaip kad sako sodybos savininkas. Bet kad patys teršia, patys ir turi gyventi tokioj aplinkoj – Vištyčio ežere maudytis nepatariama, nes ten yra praktiškai fekalijų duobė. O pasivaiškčiojus ežero pakrante dar ir ne vieną vamzdį nuleistą rastumėt“, – teigė vyras.

Pasak vietos gyventojo, miestelyje susiklostė paradoksali situacija – čia pat klojamos trinkelės, tačiau jomis nelabai yra kam bevaikščioti. Tačiau gyventojų fekalijos vis dar teka į ežerą. Anot jo, vietos valdžia teigia, kad miestelyje yra per mažai gyventojų kanalizacijos sistemai įrengti.

Tikrins aplinkosaugininkai

Kalvarijos aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Vitas Bakas apie galimą aplinkos teršimą sužinojo iš portalo lrytas.lt.

„Matėme publikuotą medžiagą. Tą vietovę tikrinsim, kur buvo išpilta. Patikrinsim ir kitas poilsiavietes, esančias prie Vištyčio ežero, nes ten yra trys didesnės poilsiavietės. Atliksim tų poilsiaviečių kanalizacijos nuotekų tvarkymo patikrinimą“, – teigė V. Bakas.

Paklaustas, kokia žala yra padaroma išpylus nevalytas srutas į aplinką, V. Bakas atsakyti negalėjo.

Vanduo neatitiko higienos normų

Vasaros pradžioje Vilkaviškio rajono Vištyčio ežero maudyklos higienos normų neatitiko, pranešė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

„Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal du mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens“, – rašoma pranešime.

Birželio pabaigoje atlikus pakartotinius tyrimus šalies vandens telkiniuose nebuvo gauta informacijos ar tarša Vištyčio ežero maudykloje buvo sumažėjusi.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.