Mažeikių rajone į aplinką pateko 19 tūkst. kubinių metrų nevalytų nuotekų: tikrinama biokuro įmonė

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Šiaulių valdybos aplinkosaugininkai ir Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai trečiadienį atliko kratą vienoje Mažeikių rajono uždarojoje akcinėje bendrovėje, kurios veikla – pagrindinio ekologiškai švarių degalų komponento – iš rapsų išgautų riebalinių rūgščių metilo esterio, gamyba, pranešė AAD.

 Biokuro gamykla galimai į aplinką paleido nevalytas nuotekas.<br>Lrytas.lt nuotr.
 Biokuro gamykla galimai į aplinką paleido nevalytas nuotekas.<br>Lrytas.lt nuotr.
Rapsai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rapsai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuotekos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuotekos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dyzelinas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Dyzelinas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 1, 2021, 3:50 PM

Preliminariais duomenimis, įmonė per 2018 ir 2019 metus į aplinką galimai išleido beveik 19 tūkst. kubinių metrų (bendrai tai būtų apie 300 traukinio cisternų) nevalytų buitinių nuotekų.

„Tikimės, kad bendradarbiaujant su teisėsauga bus išaiškinta, kokia galima įmonės padaryta žala aplinkai“, – sako Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Nurodoma, kad AAD praėjusių metų rugsėjį atliko neplaninį teminį patikrinimą dėl vandens naudojimo ir nuotekų tvarkymo reikalavimų vykdymo.

„Jo metu paaiškėjo, kad ženkliai svyruoja nuotekų kiekis, palyginus su išgaunamo požeminio vandens kiekiu. Šį faktą įmonė paaiškino, kad susidariusių nuotekų kiekį lemia biodyzelino gamybos pajėgumai, taip pat panaudotų žaliavų kokybiniai rodikliai, o vanduo naudojamas ne gamyboje. Dėl to susidariusių nuotekų kiekio svyravimai nesutampa su išgaunamo požeminio vandens kiekiu“, – teigiama pranešime.

Aplinkosaugininkai toliau tęsė tyrimus ir analizavo duomenis, pagal kuriuos darytina prielaida, kad įmonė, galimai 2018 ir 2019 metais, neveikiant gamybinių/buitinių nuotekų valymo įrenginiams, per Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime nurodytą išleistuvą, nesilaikydama leidime nustatytų sąlygų, išleido gamybines ir buitines nuotekas.

Taip įmonė galimai pažeidė Aplinkos apsaugos įstatymą ir į aplinką galimai išleido atitinkamai 12 195 kubinių metrų ir 6 608 kubinių metrų nevalytų gamybinių ir buitinių nuotekų bei preliminariai nesumokėjo mokesčių per 2018 metus – 51 583 eurų, per 2019 metus – 28 828 eurų.

Surinkus šiuos duomenis ir įvertinus visas aplinkybes, Aplinkos apsaugos departamentas dar praėjusiais metais kreipėsi į teisėsaugą pradėti ikiteisminį tyrimą. Įžvelgus nusikalstamos veikos požymius, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Rapsoila“: AAD išplatinta informacija dėl galimo taršos atvejo klaidina visuomenę

Biodegalų gamybos bendrovė „Rapsoila“ komentare patvirtino, kad kovo 31 dieną bendrovėje Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai atliko kratą.

„Rapsoila“ bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis ir suteikia joms visą reikalingą informaciją“, – teigiama bendrovės komentare.

Jos teigimu, AAD išplatinta informacija dėl galimo taršos atvejo klaidina visuomenę.

„AAD išplatinta informacija dėl galimo taršos atvejo klaidina visuomenę. Bendrovė kaltinama, kad į upelį reguliariai yra išleidžiamos nuotekos. Norime patikslinti, kad tai įmonė reguliariai išleidžia lietaus nuotekas. 2018–2021 metais bendrovėje buvo atlikta 14 patikrinimų – 13-oje iš jų nebuvo nustatyta, jog nuotekos viršijo taršos normatyvų. Tik vienas kovo mėnesio patikrinimo rezultatas viršijo normą. Gavus šiuos tyrimų rezultatus, įmonė planuoja atlikti pakartotinį tyrimą ir imtis veiksmų“, – teigia bendrovė.

„Rapsoila“ taip pat kaltinama, kad į nuotekų sistemą išleidžia mažiau vandens, tad galimai gamybinės nuotekos patenka į aplinką. Norime pabrėžti, kad per metus bendrovė sunaudoja 16 tūkst. kubinių metrų vandens, iš jų 5 tūkst. kubinių metrų netaršių nuotekų utilizuojama pagal sutartį su „Orlen Lietuva“, o likęs kiekis – 11 tūkst. kubinių metrų – panaudojamas gamyboje. Todėl Aplinkos apsaugos departamento direktorės Olgos Vėbrienės komentaro teiginys, esą 300 traukinio cisternų nevalytų atliekų patenka į aplinką, yra iš esmės klaidingas“, – priduria bendrovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.