Gražiausiose pamario vietose užfiksavo pasibaisėtinus radinius: kiekiai glumina

Atėjus pavasariui ir vėl matome bjaurius vaizdus gražiame Juknaičių seniūnijos miške: čia riogso senų baldų, čiužinių, vaikų sauskelnių krūva...

 Juknaičių seniūnijos miške vietiniai aptiko kalną buitinių šiukšlių.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
 Juknaičių seniūnijos miške vietiniai aptiko kalną buitinių šiukšlių.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
 Juknaičių seniūnijos miške vietiniai aptiko kalną buitinių šiukšlių.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
 Juknaičių seniūnijos miške vietiniai aptiko kalną buitinių šiukšlių.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
 Šyšos kaimo bendruomenė palei Atmatos upės krantą surinko net 278 vnt. žvejų paliktų indelių.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
 Šyšos kaimo bendruomenė palei Atmatos upės krantą surinko net 278 vnt. žvejų paliktų indelių.<br> silutesnaujienos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramunė Dadūraitė, silutesnaujienos.lt

Apr 7, 2021, 12:58 PM

Šiukšlės be gailesčio gamtai metamos ir kituose kaimuose, pamiškėse, krūmynuose, šiurpina ir žvejų pamario paupiuose paliekami šiukšlynai. Per metus Valstybinių miškų urėdijos duomenimis, mūsų rajono miškuose surinkta net 1300 kg išmestų padangų…

Tokias situacijas nagrinėjame ir viešiname kasmet, tačiau tą darbą galima vadinti nebent Sizifo darbu…

Miškininkų kova – lyg su vėjo malūnais

Įvairūs tvarkos renginiai, pavasarinės talkos, akcijos ir nuolat skanduojami šūkiai, kad turime tausoti aplinką vis dar pasiekia ne visus. Pasak Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Šilutės padalinio vadovo Romo Gečo, žmonės nepasimoko ir vis dar negalime pasigirti, kad paliktų šiukšlių miškuose mažėtų. Per 2020 m. ir iki šių metų kovo 29 d. Šilutės rajone utilizuota 1300 kg padangų, kurios buvo išmestos miškuose, krūmynuose ir kitose šiukšlėms neskirtose vietose. Pasak R. Gečo, kai kurie žmonės net savo buitines atliekas gabena į gamtą ar poilsiavietes.

„Galbūt buitinių šiukšlių ir sumažėjo, bet statybinių medžiagų ir padangų vis dar randame dideles krūvas“, – pasakoja R. Gečas.

VMU Šilutės miškininkų vadovas skatina žmones neapsigauti ir informaciją socialiniuose tinkluose atidžiai tikrinti.

„Feisbuke dažnai matau skelbimus, kuriuose žmonės rašo, kad išveža už tam tikrą kainą statybines šiukšles. Įdomu, jei žmonės savo veiklą legaliai neįregistravę, kur jie veža tas šiukšles? Ar ne į miškus?..“ – piktinasi R. Gečas.

Pastebėję tokius gamtos teršėjus, kurie į miškus išveža milžiniškus kiekius atliekų, miškininkai gali juos bausti vietoje – surašyti administracinio nusižengimo protokolą ir pateikti ieškinį.

R. Gečas pasakoja, kad miškuose paliktuose šiukšlynuose miškininkai neretai randa ir čekius su vardais, ir dokumentus. Apie tokius iškart pranešama policijai. Visgi dauguma išaiškintų teršėjų tikina, jog savo atliekas išmetė į šiukšlinę, o kaip jos atsidūrė miške, apsimeta neva nežinantys.

Užteršė Juknaičių miškelį

Visai neseniai Juknaičių gyventojai, vaikščioję seniūnijos miške irgi aptiko kalną buitinių šiukšlių. „Ar tikrai XXI a. nėra kitos galimybės atsikratyti šiukšlėmis, tik išvežti į kaimelį ir išmesti pakrūmėje“, – socialiniuose tinkluose rašė Gitana Pociutė, pasipiktinusi ypač negražiu žmonių poelgiu.

Gitanos manymu, šiais laikais tikrai yra daug būdų, kaip civilizuotai atsikratyti nereikalingais didelių gabaritų daiktais. Tokio elgesio moteris sako nepateisinanti.

Žvejai irgi palieka kalnus šiukšlių

Neabejinga teršiamai gamtai jau daug metų yra ir Šyšos kaimo bendruomenė. Neseniai jos nariai, įkvėpti iniciatorių Andželos ir Valdo Talandžių švarino Atmatos upės krantą. Jie surinko net 278 vnt. žvejų paliktų indelių, o iš viso 2 km ruože surinko 24 maišus šiukšlių!

„Visada paklausus žvejų, kodėl jie šiukšlina, atsako, kad tos šiukšlės – ne jų“, – sakė bendruomenės narė Aurelija Jakštaitė – Kalvaitienė.

Moteris pabrėžė, kad yra tekę surinkti ir 48 maišus šiukšlių, bet šalyje įvedus depozito sistemą plastikinių butelių gamtoje žymiai sumažėjo. Pasipiktinę žmonės dėl rastų žvejų indelių socialiniame tinkle „Facebook“ teikė pasiūlymus Vyriausybei įvesti ir žvejų naudojamų indelių depozitą. Yra manančių, kad tai padėtų išvengti žvejų paliekamų šiukšlių kalnų. Šiemet Atmatos pakrantėje gamtos švarintojai rado ne tik kalną žvejų indelių, įvairiausių kitų smulkių šiukšlių, stiklinių butelių šukių, bet ir išmestą televizorių pakrūmėje…

„Tvarkomės kiek galim. Padeda ir Šilutės seniūnija, kuri išveža šiukšles, yra pastatytas bendras konteineris. Bet kai kurie žmonės vis tiek netausoja gamtos ir palieka šiukšles kur tik nori“, – pasakojo Aurelija.

Stambios atliekos – į Rumšus

Primename skaitytojams, kad Šilutės rajono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje (Šyšos g. 1A, Rumšų k., Šilutės r.) iš gyventojų nemokamai priimamos šios atliekos: didžiosios atliekos; naudotos padangos (vienas gyventojas gali pristatyti ne daugiau kaip 5); statybinės bei griovimo atliekos (per metus vienas gyventojas gali pristatyti ne daugiau kaip 250 kg); medienos atliekos; tekstilės atliekos; antrinės žaliavos, nepavojinga elektros ir elektroninė įranga; popieriaus ir kartono pakuotės bei antrinės žaliavos; stiklo pakuotės bei antrinės žaliavos; plastiko pakuotės bei antrinės žaliavos; metalo pakuotės; buityje susidarančios pavojingos atliekos: dienos šviesos lempos; užteršta pakuotė; užterštos pašluostės, dažų, lakų likučiai; atidirbta alyva, plovikliai; rūgštys, šarmai, tirpikliai, tepalų filtrai; nerūšiuotos baterijos ar akumuliatoriai, kuriuose yra tos baterijos; atliekos, kuriose yra gyvsidabrio; tirpikliai, rūgštys, šarmai.

Darbo laikas: II – V 9 – 18 val.; VI 10 – 14 val. Telefono numeris: +370 630 08994

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.