ES: Iki 2030 – 55 proc. mažiau anglies dvideginio į atmosferą

Briuselis, balandžio 21 d. Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės sutarė dėl tikslo iki 2030 metų taršą anglies dvideginiu sumažinti „mažiausiai 55 procentais“, sakoma trečiadienį paskelbtame Europos Komisijos pranešime.

Pramonės sektorius išlieka vienu iš pagrindiniu teršėjų.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Pramonės sektorius išlieka vienu iš pagrindiniu teršėjų.<br>V.Kapočiaus nuotr.
Per metus statistinis europietis sugeneruoja apytiksliai septynias tonas anglies dioksido.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per metus statistinis europietis sugeneruoja apytiksliai septynias tonas anglies dioksido.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 11:11 AM, atnaujinta Apr 21, 2021, 3:05 PM

Susitarimas pasiektas po EP, norėjusio taršos sumažinimo mažiausiai 60 proc., ir šalių narių lyderių, lapkritį sutarusių dėl 55 proc., intensyvių derybų.

ES tikslas, kuris bus oficialiai įtrauktas į „klimato įstatymą“, paskelbtas po mėnesius trukusios derybų aklavietės. Derybos buvo atnaujintos antradienį po pietų ir pasibaigė po 3 val. ryto.

„Europos klimato įstatymu įtvirtinamas ES įsipareigojimas iki 2050 metų pasiekti neutralumą klimato atžvilgiu ir tarpinis tikslas iki 2030 metų taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis sumažinti mažiausiai 55 procentais, palyginti su 1990 metų lygiu“, – sakoma pareiškime.

„Mūsų politinis įsipareigojimas iki 2050 metų tapti pirmuoju klimato atžvilgiu neutraliu žemynu dabar taip pat yra teisinis įsipareigojimas.

Klimato įstatymu ES visai kartai nukreipiama žaliuoju keliu“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Šį pusmetį ES pirmininkaujančios Portugalijos aplinkos ministras Joao Pedro Matosas Fernandesas gyrė šį „stiprų signalą visam pasauliui“ ir „dabar akmenyje iškaltą“ tikslą.

Prancūzijos europarlamentaras Pascalis Canfinas (Paskalis Kanfenas), vadovaujantis Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos (ENVI) komitetui, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Europos Parlamentas „buvo pasirengęs eiti toliau“, bet buvo pasiektas „geras kompromisas: ES iki 2030 metų padarys pustrečio karto daugiau nei padarė per pastaruosius 10 metų“.

Tačiau nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos ir žaliųjų europarlamentarai su tuo nesutiko. Vokietijos politikas Michaelis Blossas tviteryje parašė, kad įstatymo projektas „nepateisina ambicijų“.

„Tai ne tas Žaliasis susitarimas, kurio mums reikia klimato krizei spręsti; jo nepakanka Paryžiaus susitarimui! Tačiau nesiliausime kovoję“, – pridūrė jis.

Susitarimas, kurį dar turi oficialiai patvirtinti valstybės narės ir EP, priimtas prieš JAV prezidento Joe Bideno rengiamą virtualų viršūnių susitikimą klimato klausimu.

Jo metu JAV – didžiausia pasaulio teršėja po Kinijos – paskelbs savo tikslą dėl taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis mažinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?