Aplinkosaugininkai aiškinasi taršos Nemune ties Kaunu priežastis

Aplinkosaugininkai, nuolat gaunantys pranešimų dėl taršos Nemuno upėje ties Kaunu, aiškinasi jos priežastis.

Aplinkosaugininkai, nuolat gaunantys pranešimų dėl taršos Nemuno upėje ties Kaunu, aiškinasi jos priežastis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Aplinkosaugininkai, nuolat gaunantys pranešimų dėl taršos Nemuno upėje ties Kaunu, aiškinasi jos priežastis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 9:03 AM

Kaip ketvirtadienį pranešė Aplinkos apsaugos departamentas, dvi taršios vietos nuolatos stebimos, o gegužės pabaigoje jie kreipėsi į Lietuvos geologijos tarnybą padėti nustatyti galimą taršos šaltinį.

„Kaune yra dvi probleminės vietos, iš kurių į Nemuną vis papuola teršalų. Aplinkosaugininkai žino šias problemines vietas ir siekia, kad šios taršios teritorijos būtų kaip įmanoma greičiau sutvarkytos. Prireikus išsamesnių tyrimų, į darbą pasitelkiame ir geologus, kad būtų tiksliai išaiškintas galimos taršos pobūdis ir mastas“, – pranešime cituojama Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Rasa Žitkevičiūtė.

Pasak aplinkosaugininkės, viena probleminių vietų yra A. Juozapavičiaus prospekte.

„Šioje vietoje vis kartojantis taršai, jau anksčiau buvo atliktas ekogeologinis tyrimas. Nustatyta, kad didelis žemės plotas užterštas skalūno alyva, likusia nuo tada, kai čia dar buvo pabėgių gamykla. Taip pat nustatyta, kad šis žemės sklypas priklauso trims atskiriems savininkams. Tam, kad į Nemuną tarša liautųsi, sklypų savininkams rengiami privalomieji nurodymai parengti užterštos teritorijos tvarkymo planą“, – teigia R. Žitkevičiūtė.

Tarša vis fiksuojama ir kitoje Nemuno pusėje ir šioje vietoje nuolatos vykdomi patikrinimai, todėl aplinkosaugininkai taip pat kreipėsi į Lietuvos geologijos tarnybą.

„Dar viena probleminė vieta yra ties Piliakalnio gatve. Šioje vietoje teršalai išsiskiria iš grunto. Kai Nemunas pakyla, užterštas vanduo subėga tiesiai į upę. Aplinkosaugininkai nuolatos stebi šią teritoriją, vyksta į vietą, keičia bonines užtvaras“, – sako Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė.

Pasak R. Žitkevičiūtės, šis žemės sklypas nesuformuotas, į teritoriją patenka Nemuno upės pakrantė, taigi pagal galiojančius įstatymus jis priklauso valstybei.

„Tam, kad tiksliai nustatytume, kokie teršalai patenka į upę, kreipėmės į Lietuvos geologijos tarnybą prašydami atlikti ekogeologinį tyrimą“, – sakė ji.

Aplinkos apsaugos departamentas Pranešimas spaudai Gavus tyrimų rezultatus ir atsižvelgus į taršos pobūdį, bus rengiami teritorijos sutvarkymo planai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas skelbia, kad paskutinis pranešimas apie taršą A. Juozapavičiaus prospekte iš aplinkosaugininkų gautas trečiadienį.

Į Nemuną iš šalia esančios teritorijos tekėjo naftos produktai, todėl upėje pastatytos keturios boninės užtvaros, vandens paviršius motorinio purkštuvo pagalba išpurkštas naftos produktų skaidikliu.

Bent keletą panašių pranešimų dėl šios bei Piliakalnio gatvėje esančios teritorijos tarnybos yra gavusios ir anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.