Aplinkosauginius iššūkius kelia ir tekstilė: kaip atpažinti tvarius rūbus?

Pasauliui kasmet susiduriant su vis daugiau iššūkių keliančiomis aplinkosaugos problemomis, tvarumas pramonės aplinkoje tampa vienu iš svarbiausių raktažodžių.

Neatsakingas požiūris į tekstilės gamybą kelia nemažai ekologinių iššūkių, o vienas didžiausių jų – milžiniški suvartojamo vandens kiekiai medvilnės pramonėje.
Neatsakingas požiūris į tekstilės gamybą kelia nemažai ekologinių iššūkių, o vienas didžiausių jų – milžiniški suvartojamo vandens kiekiai medvilnės pramonėje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2021, 12:56 PM

Ypač tai aktualu tekstilės pramonėje ir medvilnės, kuri sudaro apie 77 proc. visų natūralių pluoštų, gamyboje: vienam kilogramui medvilnės išgauti sunaudojama net 10–20 tūkstančių litrų vandens.

Kita vertus, gamtos tausojimas tampa vis svarbesnis ir patiems vartotojams, todėl tekstilės gamintojai siūlo vis daugiau produkcijos, pagamintos iš sertifikuotos, tvariau užaugintos medvilnės.

Neatsakingas požiūris į tekstilės gamybą kelia nemažai ekologinių iššūkių, o vienas didžiausių jų – milžiniški suvartojamo vandens kiekiai medvilnės pramonėje.

Tai puikiai iliustruoja Aralo jūros katastrofa, kuomet dėl netvariai plėtojamos medvilnės pramonės per bene 50 metų nusekintas vienas didžiausių pasaulio ežerų, taip ne tik sunaikinant ekosistemas, bet ir paliekant keliasdešimt tūkstančių gyventojų be pragyvenimo šaltinio.

Medvilnės sektoriuje susiduriama ir su kitomis aplinkosaugos problemomis. Siekiant užauginti daugiau medvilnės, plečiami žemės plotai naikinant miškus ir kitas natūralias ekosistemas.

Medvilnė yra dažnai auginama monokultūrinėse plantacijose, kur naudojami dideli kiekiai mineralinių trąšų ir pesticidų, nualinamas dirvožemis, nyksta biologinė įvairovė.

Ekologinį sąmoningumą žymi sertifikatai

Atsakingą tekstilės pramonę galima skatinti renkantis tvarumo sertifikatais pažymėtas tekstilės prekes. Augant tokiai paklausai, sumažėtų taršios tekstilės pramonės mastai.

Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovė Rasa Didjurgytė pasakoja, kad auga ne tik pirkėjų sąmoningumas, daugėja įvairių tvarumo iniciatyvų bet auga ir tvariau užaugintų, pagamintų produktų pasiūla.

Viena tokių vis sparčiau populiarėjančių iniciatyvų – „Cotton Made in Africa“, skatinanti aplinkai ir žmonėms draugiškesnį medvilnės auginimą.

Ši iniciatyva pradėta 2005 m. Hamburge, Vokietijoje, žinomos kompanijos „Otto Group“ įkūrėjo dr. Michael Otto.

„Cotton Made in Africa“ ženklu žymima medvilnė turi atitikti griežtus aplinkosaugos, bei ekonominio ir socialinio tvarumo kriterijus.

„Pirkėjas rinkdamasis šiuo ženklu pažymėtas prekes prisideda prie tvaresnio medvilnės auginimo. „Cotton Made in Africa“ medvilnės auginimui naudojamas tik lietaus vanduo, draudžiama naudoti genetiškai modifikuotas sėklas, naikinti pirminius miškus, draudžiami kai kurie itin kenksmingi pesticidai ir pan. Ši iniciatyva skatina smulkųjį verslą neturtinguose Afrikos regionuose, taip sukuriant ne tik galimybes užauginti tvaresnį produktą, bet ir prisidėti prie skurdo mažinimo tuose pasaulio regionuose, kur ši problema itin aktuali. Pirkdamas „Cotton Made in Africa“ paženklintą gaminį, kiekvienas žmogus prisideda prie kokybinių pokyčių pasauliniame medvilnės versle“, – sako „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovė.

Pasaulinis tekstilės tvarumo standartas

Kalbant apie ekologišką medvilnę, vienas žinomiausių ir populiariausių standartų – „Global Organic Textile Standard“. Jis apima visus ekologiškos tekstilės gamybos etapus. Standartas turi aibę aplinkos apsaugos ir socialinių kriterijų – nuo verpalų kilmės ir gamyboje naudojamų cheminių medžiagų, iki įvairių socialinių kriterijų pagal Tarptautinės darbo organizacijos normas.

„Global Organic Textile Standard“ sertifikato ženklas reiškia, kad gaminant tokį produktą draudžiama naudoti toksiškus sunkiuosius metalus, formaldehidą, aromatinius tirpiklius, funkcines nano daleles, genetiškai modifikuotus organizmus (GMO), yra ribojamas sintetinių klijų, azodažiklių, išskiriančių vėžį keliančius junginius, naudojimas ir kt. Tai yra vienas plačiausiai naudojamų ir griežčiausių rinkoje esančių tvarumo standartų“, – teigia pašnekovė.

Be to, auginant ekologišką medvilnę nenaudojimai genetiškai modifikuoti augalai, mineralinės trąšos ir pesticidai, taip pat puoselėjamas dirvožemis, tokiu būdu užtikrinant ilgalaikį jo derlingumą, o pluoštas auginamas taikant sėjomainą.

„Medvilnės pramonėje ne mažesne problema įvardijami ne tik ekologiniai iššūkiai, bet ir socialiniai. Dalyje pasaulio regionų vis dar aktyviai išnaudojami žmonės, įdarbinami vaikai, susiduriama su darbuotojų teisių, darbų saugos pažeidimais. Dėl skurdo ir darbo vietų trūkumo, daugybė gyventojų priversti dirbti plantacijose skurdžiomis darbo sąlygomis už itin mažą atlygį, kurio nepakanka šeimoms išmaitinti. Minėtas standartas skatina ne tik aplinkos apsaugos, bet ir socialiniu požiūriu atsakingos tekstilės gamybą“, – teigia R. Didjurgytė.

Pokyčiai iki 2022 m. pabaigos

„Suprasdami „Lidl“ kaip vieno didžiausių šalies prekybos tinklų paliekamą pėdsaką ir galėdami daryti įtaką vartojimui, siekiame prisidėti prie tvaresnių žemės ūkio ir gamybos praktikų ir padėti spręsti pasaulines aplinkos apsaugos ir socialines problemas“, – pabrėžia „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovė.

„Lidl Lietuva“ yra įsipareigoję, kad iki 2022 m. pabaigos prekybos tinklo asortimente bus tik tie privačių prekės ženklų tekstilės gaminiai, kurie naudoja sertifikuotą ir tvariau užaugintą medvilnės medžiagą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.