„Grigeo“ pažadai S. Gentvilo neįtikino: „Aplinkosaugos investicijos kažkur miglotoje ateity“

Praėjusią savaitę AB „Grigeo“ Klaipėda vėl atsidūrė dėmesio centre: liepos 20 dienos ryte piliečiai užfiksavo Kuršių mariose rudą dėmę ir iškart informavo Aplinkos apsaugos departamento (AAD) darbuotojus, kurie nustatė, kad tai – į lietaus išleistuvą patekusios gamybinės nuotekos, tekančios iš AB „Grigeo“ Klaipėda teritorijos.

AB „Grigeo“ nuotekos vėl atsidurė Kuršių mariose.<br>V.Skaraičio nuotr.
AB „Grigeo“ nuotekos vėl atsidurė Kuršių mariose.<br>V.Skaraičio nuotr.
AB „Grigeo“ nuotekos vėl atsidurė Kuršių mariose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
AB „Grigeo“ nuotekos vėl atsidurė Kuršių mariose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
AB „Grigeo“ nuotekos vėl atsidurė Kuršių mariose.<br>V.Skaraičio nuotr.
AB „Grigeo“ nuotekos vėl atsidurė Kuršių mariose.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 27, 2021, 11:28 AM, atnaujinta Jul 30, 2021, 9:31 AM

Po įvykio aplinkos ministras Simonas Gentvilas sakė, kad pasikartojantys ir didelę žalą gamtai darantys įmonės veiksmai turi būti įvertinti, o paskutinioji avarija rodo, „kad įmonė nedaro teisingų išvadų“.

Atlikus vidinį bendrovės „Grigeo Klaipėda“ vandens tvarkymo sistemos patikrinimą, nustatyta, kad nedidelis kiekis technologinio vandens į „Klaipėdos vandens“ eksploatuojamus lietaus nuotekų tinklus ir per juos į Kuršių marias antradienį pateko dėl automatinės sklendės gedimo.

Pirmadienį įmonės avariją ir tolesnius jos planus aptarti susirinko aplinkos ministras S.Gentvilas ir Aplinkos ministerijos pavaldžių įstaigų vadovai bei AB „Grigeo“ ir AB „Grigeo Klaipėda“ atstovai.

Po susitikimo pranešimą spaudai išplatino ir AB „Grigeo“, kuriame įmonė žada ne tik užtikrinti, kad avarijos nebepasikartotų, bet ir investuoti 3,5 mln. eurų į keletą skirtingų aplinkosauginių projektų, kurie padės sumažinti poveikį aplinkai, mažins nuotekų taršą ir prisidės sprendžiant kvapų problemą.

Vis dėlto panašu, kad įmonės pažadai aplinkos ministro neįtikino.

„Na tiesiog #šilkiniai #šaunuoliai. Vakar susitikome su AB Grigeo atstovais (akcininkas paskutinę minutę atsišaukė). Po susitikimo pamačiau AB Grigeo pranešimą ir tiesiog miela pasidarė kokia čia šauni šaunuolių kompanija. Visada esu už iniciatyvą turintį žmogų ir legaliai veikiantį verslą. Tačiau ties šia įmone negaliu netylėti.

1,5 metų po skandalo įmonė ir toliau iki ausų skęsta savo š.... Pranešime spaudai praėjusios savaitės avarija nušviesta klaidingai. Uosto dispečeriai pastebėjo taršą mariose ir pranešė aplinkosaugininkams, Aplinkosaugininkai pranešė Klaipėdos vandenims, o tik po to nustačius teršėją pasibelsta į nustebusios Grigeo Klaipėda duris. Pati įmonė avarijos neužfiksavo, neaišku kiek ta tarša būtų besitęsusi“, – socialinio tinklo paskyroje rašė S.Gentvilas.

„Įmonė skelbiasi investuosianti 3,5 mln eurų į aplinkosaugą. Tai daug ar mažai ir klausimas kada? O gal aplinkosauga tiesiog yra būtinosios veiklos sąlygos, kurios buvo privalomos dar prieš 10 metų įsigijus įmonę. Po skandalingiausių 2020 metų, nesuveikė jokie trumpalaikiai baldininkų ir vartotojų boikotai. EBIDTA pelningumas siekė 20,2 proc., o gegužę konsorciumas išsimokėjo 7,9 mln eurų dividendų.

Tuo tarpu aplinkosaugos investicijos kažkur miglotoje ateity ir tai basic. Iš esmės į tai, kas leistų įmonei atnaujinti veiklą. Skubių planų įnvestuoti į aplinkosaugą turima, bet iš valstybės pinigų. Netrūksta įmonei kuklumo ir šiemet Grigeo Klaipėda pasiprašė Aplinkos ministerijos 200 000 eur paramos savo oro taršos mažinimo projektams.... su savo 80 000 eur kofinansavimu. Neskirsiu.

Įmonė yra pajėgi investuoti į aplinkosaugą, čia ir dabar. Tačiau to nedaro. Įmonė yra reikalinga šalies popieriaus perdirbimui ir baldų pramonei, tačiau įmonė nerodo noro tapti pavyzdine ES popieriaus pramonės įmone. Praėjusią savaitę sutarėme su European Environment Agency gen. direktoriumi Hans Bruyninckx audituoti Grigeo koncerno gamybos technologijas.

Artimiausiu metu planuojami pokalbiai su globaliosios Ikea tvarumo, atitikties ir pirkimų vadovais apie neatitiktis jų tiekimo grandinėje. Kalbėsiu švediškai. Švedija yra per daug nukentėjusi nuo popieriaus pramonės taršos, kad nesuprastų, ką tai reiškia Lietuvai“, – rašė aplinkos ministras.

„2020 m. sausį mus pasiekė informacija, jog vienas iš mūsų netiesioginių tiekėjų AB „Grigeo Klaipėda“, pripažino, jog į Kuršių marias leido tik iš dalies išvalytas nuotekas bei jog dėl šių veiksmų Lietuvos atsakingos institucijos atlieka tyrimą. Po šios informacijos, 2020 m. sausį, „Ikea‘oje“ iš karto buvo nuspręsta nutraukti bendradarbiavimą su AB „Grigeo Klaipėda“ ir nėra jokių intencijų tokį bendradarbiavimą pradėti.

Be to, „Ikea“ yra aiškiai numačiusi ir tiekėjų socialinius bei aplinkosauginius įsipareigojimus ir jų veiklai taikomus reikalavimus elgesio kodekse „IWAY“. „IWAY“ numato minimalius aplinkosauginius, socialinius, darbo sąlygų ir panašius reikalavimus, kurių mūsų tiekėjai privalo laikytis, tiekdami produktus, paslaugas ir žaliavas bendrovei „Ikea“.

Visi tiekėjai yra audituojami, tiek iš anksto perspėjus, tiek ir be perspėjimų, siekiant užtikrinti, kad reikalavimų būtų laikomasi. Be to, visi „Ikea“ tiekėjai privalo laikytis vietos teisės aktų ir privalo atsakingai tvarkyti chemines atliekas“, – perdavė „Ikea“ atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.