ES aiškiai viršijo Kioto protokolo klimato tikslą

Europos Sąjunga (ES) smarkiai viršijo Kioto protokolo klimato tikslus. Tai lėmė ir koronaviruso pandemija, sakoma klimato pažangos ataskaitoje, kurią antradienį Briuselyje pristatė Europos Komisija.

Pateiktais duomenimis, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas ES pernai sumažėjo 31 proc., lyginant su 1990-aisiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pateiktais duomenimis, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas ES pernai sumažėjo 31 proc., lyginant su 1990-aisiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 5:13 PM

Pateiktais duomenimis, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas ES pernai sumažėjo 31 proc., lyginant su 1990-aisiais. Tai yra 11 procentinių punktų daugiau nei planuota.

Pagal Kioto protokolą ES buvo įsipareigojusi savo emisijas iki 2020 metų sumažinti 20 proc. „ES savo tikslą smarkiai viršijo“, – konstatavo Komisija prieš spalio gale Glazge prasidėsiančią JT klimato konferenciją.

Tačiau dėl koronaviruso pandemijos ir ekonomikos nuosmukio pasaulyje 2020 metai buvo „ypatingi“, sakoma ataskaitoje. Pernai 27 šalys narės išmetė 10 proc. mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei dar 2019-aisiais. Tai „beprecedentis sumažėjimas“.

Labiausiai koronaviruso efektas buvo juntamas Europos aviacijoje, kurios emisijos per krizę sumažėjo 63,5 proc. Pramonės ir energetikos koncernų emisijos ES traukėsi 11,4 proc.

Tačiau tik kitais metais bus galima įvertinti, kiek ši tendencija laikosi, pabrėžė Komisija. Esą bet kokiu atveju „reikalingos didesnės pastangos, kad būtų pasiektas 2030 metų tikslas“. Iki tada ES savo emisijas nori sumažinti 55 proc., o iki 2050-ųjų netgi tapti neutrali klimatui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.