Britanijos premjeras: COP26 balansuoja ties nesėkmės riba

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį išsakė nuogąstavimų, kad ateinantį savaitgalį Škotijoje prasidedančią Jungtinių Tautų klimato konferenciją COP26 gali ištikti nesėkmė, ir paragino daugiau šalių paskelbti savo planus, kaip jos ketina prisidėti prie pastangų klimato šiltėjimui stabdyti.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 6:18 PM

Glazge nuo spalio 31-osios iki lapkričio 12-osios vyksiančiame renginyje dalyvaus daugiau kaip 120 pasaulio lyderių, taip pat bus derinamos konkrečios priemonės, kaip būtų galima užtikrinti, jog mūsų planetos klimatas iki ateinančio šimtmečio pradžios atšiltų ne daugiau kaip 1,5 laipsnio, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

„Žinoma, teisinga, kad COP26 yra neįtikėtinai svarbi mūsų planetai, bet tuo pačiu labai sudėtinga, ir šiuo atžvilgiu yra balansuojama“, – premjeras sakė parlamentui.

B.Johnsonas pastarosiomis dienomis jau yra išsakęs perspėjimų, kad su artėjančia konferencija nereikėtų sieti per didelių lūkesčių.

Artėjant savaitgalį Romoje įvyksiančiam atskiram Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimui B.Johnsonas sakė, kad 17 šios grupės narių jau yra parengusios planus, kaip bus mažinamas išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekis, bet to dar nėra padariusios Kinija ir Indija.

Britų premjeras sakė, kad šalys, kurių ekonomikos sudaro 80 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto, įsipareigojo iki 2050 metų tapti klimatui neutralios. Anksčiau buvo skelbta, kad tai yra padariusios tik 30 proc. šios grupės valstybių.

„Ir kiekvieną dieną, kai kalbuosi su tarptautiniais lyderiais, girdime tolesnių pasižadėjimų – kad bus tvirtų įsipareigojimų, kurių reikia pasauliui“, – kalbėjo B. Johnsonas, atkreipęs dėmesį į neseniai paskelbtus Australijos, Indonezijos ir Rusijos įsipareigojimus.

„Ar to pakaks – bijau, kad dar per anksti sakyti“, – pridūrė B.Johnsonas.

Opozicinės Leiboristų partijos atstovas verslo reikalams Edas Milibandas savo ruožtu užsipuolė B. Johnsoną, kad šis prieš COP26 siunčia netinkamą žinią, skelbdamas planus mažinti Britanijos teikiamos pagalbos biudžetą.

Turtingųjų valstybių finansinė parama besivystančių šalių kovai su klimato kaita yra vienas esminių klausimų, kurie bus nagrinėjami Glazge.

„COP26 nėra vien nuostabi proga pasifotografuoti“, – E.Milibandas sakė B.Johnsonui ir reikalavo „darbų, o ne vilkinimo“.

E.Milibandas per šios savaitės parlamento susitikimą su premjeru pavadavo leiboristų lyderį Keirą Starmerį, nes šiam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.