„Maxima“ investuoja į tvarius apšvietimo sprendimus

Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ taiko pažangias technologijas, kurios padeda dirbti ne tik efektyviau, bet ir tvariau. Kasmet vis plačiau diegiami modernūs LED apšvietimo sprendimai yra draugiškesni aplinkai bei leidžia taupyti elektros energiją. Apšvietimo sistemų atnaujinimui įmonė šiemet numačiusi investuoti per 0,7 mln. eurų.

LED apšvietimas.
LED apšvietimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 4:59 PM

„Tvarios verslo plėtros neįsivaizduojame be atsakingo požiūrio į tai, kokį poveikį darome aplinkai, todėl nuolat ieškome efektyvesnių ir gamtai draugiškesnių energijos bei kitų resursų naudojimo galimybių. Kasmet investuojame į tvaresnius energijos vartojimo būdus, kurie didina energetinį efektyvumą, mažina veiklos sąnaudas ir kartu prisideda prie klimato kaitos bei atliekų kiekių mažinimo“ , – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Įmonė pereina prie LED apšvietimo technologijos, kuri leidžia mažiau suvartoti elektros energijos. Investicijų į LED apšvietimo sistemas atsiperkamumas, pasak E. Dapkienės, brangstant elektros energijai, šiandien yra kaip niekad akivaizdus.

„Mūsų skaičiavimai rodo, kad įdiegta LED technologija vienos „Maxima“ parduotuvės apšvietimui leidžia sumažinti išlaidas maždaug 46 proc. Tai – įrodymas, kaip aplinkai draugiški sprendimai kuria apčiuopiamą finansinę naudą“, – pažymi ji.

Šiuo metu kas antroje „Maxima“ parduotuvėje ir beveik visuose sandėliuose yra įrengtas LED apšvietimas.

Apšvietimo sistemų atnaujinimui pernai investuota apie 858 tūkst. eurų, o šįmet numatyta 776 tūkst. eurų, kad dar 64 objektuose būtų įdiegtas tvarus ir pažangus LED apšvietimas. Tiek objektų, turinčių LED apšvietimą, per vienerius metus padės sumažinti išlaidas elektrai iki 0,5 mln. EUR.

Įsitikino LED apšvietimo sistemų pranašumais

„Visada rinkdamiesi sprendimus, kurie padėtų tausoti gamtinius išteklius, kompleksiškai atsižvelgiame į įvairius aspektus – ne tik į kaštų mažinimą, bet ir į tai, kiek tvarus yra šių sprendimų pagaminimas ir įgyvendinimas. Vienas iš didžiausių LED lempučių privalumų – jos įgalina efektyviau vartoti elektros energiją ir tarnauja kur kas ilgiau negu kaitrinės lemputės“, – dėsto „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė E. Dapkienė.

Kaitrinės lemputės ne veltui taip vadinamos, nes tiesiogine prasme kaitina orą – 80 proc. gaunamos elektros energijos paverčia šiluma. Tad vien namuose pakeitus tradicines lemputes į LED, išlaidas už apšvietimui suvartojamą elektros energiją galima sumažinti kelis kartus. Be to, LED lemputės 80-90 proc. gaunamos energijos paverčia šviesa, kai tradicinės lemputės – vos 20 procentų.

Lyginant su kaitrinėmis lemputėmis ar fluorescencinės šviesos lempomis, LED šviestuvai ne tik naudoja mažiau energijos, bet ir tarnauja ilgiau. Pavyzdžiui, LED lemputės gali šviesti iki 100 tūkst. valandų – maždaug 11 metų. Jose nėra jokių aplinkai kenksmingų elementų, lemputės yra visiškai perdirbamos – atitinka žiedinės ekonomikos principus, kai tuo tarpu naudojant fluorescensines lempas susidaro gyvsidabrio turinčių pavojingųjų atliekų, kurių tvarkymas yra sudėtingas.

„Ilgalaikėje perspektyvoje ne tik išvengiame pavojingųjų atliekų susidarymo, bet ir sumažiname susidarančių atliekų kiekius dėl ilgesnio LED lempučių tarnavimo laiko. Taip pat apskaičiuota, kad viena LED lemputė sutaupo tiek medžiagų ir gamybos išteklių, kiek reikia pagaminti 25 kaitrinėms lemputėms. Todėl LED apšvietimas yra tvaresnis, labiau ekologiškas ir aplinkai palankus sprendimas“, – akcentuoja E.Dapkienė.

Užtikrina pasaulinius standartus ir didina veiklos tvarumą

E. Dapkienė pažymi, kad ilgalaikiai prekybos tinklo „Maxima“ įsipareigojimai yra pagrįsti aplinkosaugos, žiedinės ekonomikos, išteklių tausojimo bei tvaraus augimo principais. Poveikio aplinkai mažinimas, efektyvesnių ir gamtai draugiškesnių energijos bei kitų resursų naudojimo galimybių ieškojimas yra nuolatinis ir nesibaigiantis procesas.

„Ateityje ir toliau esame pasirengę žengti tvarumo keliu, mažinti CO2 pėdsaką, didelį dėmesį skirti efektyviam atliekų tvarkymui ir perdirbimui, gamtos išteklių taupymui, tvarios pakuotės pasirinkimui ir kitiems svarbiems aplinkosauginiams aspektams. Investicijos į „žaliąsias“ technologijas kuria vertę ne tik aplinkai, žmonėms, bet ir pačiam verslui, todėl atsiperka visomis prasmėmis“, – pabrėžia E. Dapkienė.

Dar 2009 metais prekybos tinkle „Maxima“ buvo įdiegtos ir sertifikuotos aplinkosaugos ir kokybės vadybos sistemos, atitinkančios ISO 14001 bei ISO 9001 standartų reikalavimus. Šie pasaulyje žinomi ir vertinami sertifikatai patvirtina, kad bendrovė taiko gerąsias aplinkos apsaugos ir kokybės vadybos praktikas, yra orientuota į naudos klientui ir aplinkai kūrimą.

Taip pat nuo 2019-ųjų rudens „Maxima Grupė“ yra prisijungusi prie Jungtinių Tautų Pasaulinio susitarimo, kuris grindžiamas 10 principų ir 17 JT Darnaus vystymosi tikslų. Vienas iš jų – klimato kaitos švelninimas, kuriam Lietuvos įmonė skiria ypatingą dėmesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.